Hoewel ik geen paddenstoelenkenner ben vind ik het wel leuk om als vogelfotograaf in de herfst af en toe eens van mijn vaste patronen af te wijken en paddenstoelen te fotograferen. In het verleden deed ik dat vooral met de macro-lens, eigenlijk het meest voor de hand liggend, maar soms kan het heel verrassend zijn om daarvoor een groothoeklens of een telelens te gebruiken. Maar enkele jaren geleden heb ik een Helios-lensje aangeschaft, uiteraard tweedehands. Het is een klein, oud Russisch lensje waar lensfouten inzitten en waardoor er bij het juiste gebruik hele bijzondere effecten kunnen optreden. Vooral in de achtergrond krijg je soms hele vreemde patronen en zeker bij tegenlicht ontstaat vaak het zgn. swirly bokeh.
Sinds ik in het bezit ben van een systeemcamera is het een stuk makkelijker om paddenstoelen, planten of insecten laag bij de grond te fotograferen. Je hoeft je live view niet meer aan te zetten, die staat immers altijd aan, en je ziet meteen of de belichting goed is, immers what you see op je schermpje is what you get op je beeld. Als je dan bovendien nog over een klapschermpje beschikt wordt het allemaal wat comfortabeler. De gekleurde lijntjes die aangeven waar de scherpte ligt bij handmatige scherpstelling, zgn. focus peaking, maken het af.
Zoals ik al aangaf ben ik geen paddenstoelenkenner en hoewel ik geprobeerd heb de gefotografeerde paddenstoelen op naam te brengen ging het mij meer om de foto an sich dan om de determinatie van de paddenstoel. Naast mijn veldgidsen gebruikte ik daarvoor o.a.de app Obsidentify maar daar kreeg ik de meest onzinnige dingen, sommige paddenstoelen werden zelfs als roodborst gedetermineerd. Soms kreeg ik wel drie mogelijkheden voorgeschoteld met elk een scoringspercentage van 20%. Zie daar maar eens uit te komen. De functie "lens" van Google gaf iets meer duidelijkheid, maar ook die liet het vaak afweten. Gezien de diversiteit aan verschijningsvormen van een soort is het ook niet verwonderlijk dat het lastig is om de juiste benaming van paddenstoelen te achterhalen. Soms is daar zelfs microscopisch onderzoek voor nodig.
Ik wens jullie ondanks deze tekortkomingen toch veel kijkgenoegen en mochten er onder jullie kenners aanwezig zijn die het wel weten dan hoor ik dat graag. Bedankt overigens nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de jonge koereiger. (klik hier)
Groet, Ad
Een van de weinige soorten waarvan de naam waarschijnlijk wel juist is, het eekhoorntjesbrood. De donkere afwerking en de "lampjes" van het bokeh in de achtergrond maken het beeld wat mysterieus.
Hier kreeg ik als naam de rossige melkzwam? De lens geeft de boom in de achtergrond een aparte vorm mee.
Een andere opname van dezelfde paddenstoelen, rare kringetjes in de achtergrond.
Waarschijnlijk een amaniet, maar welke? Donker bos met bokehringen in de achtergrond.
Russula? Links in de onscherpte nog een mycena met een insect er op.
Dezelfde paddenstoel. Je fotografeert met de Helios bij voorkeur met een groot diafragma waardoor de scherptediepte heel klein is.
Hier kreeg ik met een redelijk percentage aan zekerheid een kastanjeboleet.
De guttatiedruppels vond ik een mooie bijkomstigheid.
Hier kreeg ik met nog drie andere opties een gewone franjezwam met links nog enkele mycena's. De grashalmen en de bomen op de achtergrond werden helemaal uitgesmeerd.
De mycena's als hoofdonderwerp gefotografeerd met een wat lager standpunt zodat er wat licht door de bomen viel. Eenzame stoeltjes in een groot bos.
Obsidentify gaf hier met waarschijnlijkheid bloedsteelmycena aan.
Na wat "tuinieren" kon ik deze foto maken.
Even een uitstapje. Bij een plasje stond wat kleine zonnedauw. Ook hier weer allerlei vreemde patronen in de voor- en achtergrond.
Hier kwam ik met grote mate van zekerheid uit bij geelwitte russula.
Geelwitte russula. Deze soort heeft een prachtig lamellenpatroon.
Allerlei namen kwamen voorbij, rossige melkzwam, russula, oranjerode stropharia en nog wat andere. In elk geval stak hij wel mooi af tegen het heldergroene mos.
Een soort waar ik zeker van ben is dit kleverig koraalzwammetje. Hier kwamen wel weer allerlei vreemde vlagen in de achtergrond in beeld, maar heel tevreden was ik er toch niet mee.
Ik wilde wat meer bokeh in de achtergrond en met de varen wat van het biotoop in de voorgrond.
Uiteindelijk maakte ik deze foto waar ik het meest content mee was.
Toch waagde ik er nog enkele foto's aan voor een wat meer abstracte benadering.
Een stuk verderop vond ik deze (waarschijnlijk) helmmycena. Ik vond aanvankelijk het opgeschoten eikenboompje niet storend en zag alleen de plek van de paddenstoel tussen de lichtbollen.
Maar bij een iets ander standpunt kreeg ik de achtergrond toch mooier in beeld.
En nog wat verder naar links werden ineens alle kerstballen opgehangen.
Ik vond dit een wat lompe zwam die de naam biefstukzwam mee kreeg.
Tot slot mag dit met kerstlampjes versierde eekhoorntjesbrood het licht uitdoen.
Met enige fantasie zou je hem ook de lantaarntjesdrager kunnen noemen.
Slotwoord: Alle foto's maakte ik op een natuurbegraafplaats, niet de meest voor de hand liggende locatie misschien, maar toch, het is er meestal heerlijk rustig en de mensen die er komen hebben respect voor de natuur en laten de paddenstoelen intact. Tot de volgende keer.
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige serie foto's van de verschillende paddenstoelen.
Ik ben ook niet thuis in de namen, dus kan je niet helpen met de namen, ik weet meer van vogels.
Ook de zonnedauw vind ik prachtig.
Ik heb genoten van je foto's.
Groetjes Irma
I am not a photographer and have equipment of the most basic kind, but we share a passion for fungi, Ad. It seems to me that more than at any time I can remember mushrooms have been featured on many blogs. Are we suddenly waking up to this beautiful and vital component of a healthy forest ecosystem? I hope so! All the best - David
BeantwoordenVerwijderenHoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenVol bewondering heb ik deze reeks bekeken, wat heb je dit mooi gedaan!!
Prachtig al die verschillende soorten paddenstoelen en zwammen. Knap hoe je van deze paddenstoelen in zulke mooie settings hebt gekregen, met al dat groen en die herfstkleuren. Ook die lichtvlekken van je speciale lens heeft een mooi effect gekregen. Prima gedaan hoor Ad!!
Groeten, Marco
Mooie serie laat je hier zien, Ad.
BeantwoordenVerwijderenhet lukt je dus goed met dit Helios lensje. Voor mooie bokeh heb je wel licht nodig; dat ontbrak op mijn fotodagen deze herfst meestal. Jij hebt hier en daar toch leuke lichtbolletjes kunnen 'vangen'
Heel bijzonder vind ik de zwam op 4, met die hoekige lamellen, Erg mooi de 2 mycena's die steun zoeken bij elkaar (11). En op 17 een soort kiekeboe; leuk gedaan met die twee vrijwel verstopte zwammen.
En dan vind je ook nog zonnedauw - dacht dat dat echt iets van de zomer was.
Kortom, ik vond het een mooi en leuk blog.
Hartelijke groet, Corrie
Uwielbiam takie zdjęcia! Zrobiłeś mi niebywałą przyjemność. Jest coś w nich fascynującego. W ogóle podglądanie (nawet grzybów) jest fascynujące.
BeantwoordenVerwijderenhallo Ad, een prachtige serie met deze zwammen en paddenstoelen. De foto's zijn heel fraai, laag bij de grond, bokeh en details. Knap!
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos
Wat heb je ze mooi gefotografeerd Ad.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig van kleur, mooi standpunt en scherpteverloop.
Het eekhoorntjesbrood is favoriet voor mij.
Groetjes Tinie
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenHet zijn weer zeer mooie opnames en zo te zien met laagstand van die lens heb ik nog nooit gehoord, het zijn mooie soorten dat je ook nog die zonnedauw hebt gevonden is wel bijzonder. Dan is het weer genieten wat je voor je lens hebt gehad, het is voor mij weer 'n tijd geleden dat ik ze gefotografeerd heb.
Groetjes Loes
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenPaddenstoelen mooi vastleggen blijft een uitdaging. Ik vind het altijd een sport om de namen te vinden, maar er een mooie aansprekende plaat van maken vind ook ik belangrijker. Ik heb van de Helios lens gehoord, maar ik beperk mij tot een macrolens en soms tussenringen. Het eekhoorntjesbrood en de kastanjeboleet spreken mij het meest aan. De biefstukzwam heb ik dit jaar helaas niet gevonden. Mycena's zijn altijd een dankbaar onderwerp waarmee je je creativiteit kan laten zien. Het laatste kleverige koraalzwammetje is inderdaad een fraaie plaat geworden.
Groet, Kees
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenIk kwam tot een paar jaar terug regelmatig op de Oosterbegraafplaats in hartje Amsterdam om vogels te fotograferen. Heerlijk rustig en het stikte er van de leuke soorten. Groene Specht, appelvinken, goudhaantjes en diverse uilensoorten. Prachtige plekken zijn het voor de fotografie. Je moet alleen enorm rekening houden met de mensen om je heen. Maar ja, jouw post. Een enorme verzameling van diverse soorten paddenstoelen met voor mij de tweede foto van de koraalzwam als topper. Foto 13 als ik het goed heb. Paddenstoelen is een vak op zich en best lastig. Een paddenstoel die iets meeer in zijn omgeving stat vind ik regelmatig ook wel mooi, zoals de plaat waar je het meest tevreden mee bent. Gelukkig gaan ze nergens naartoe en kun je alles uitproberen. Vaak heb je ook nog het geluk dat ze op een afgebroken stuk hout zitten en je ze ergens anders neer unt zetten. Hoop dat ik gauw tijd krijg om dit ook eens te gaan doen.
Groet,
René
Hi Ad, Just great macros with excellent colours and backgrounds,,
BeantwoordenVerwijderenGreetings Lasse
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenMooie serie hoor met de zwammen. Soms een heel sprookjesachtige sfeer (bij het eekhoorntjesbrood), ik hou daar van. Ook fijne scherptediepte waardoor de zwammetjes er echt uit springen.
groetjes Ghita
Hoi Ad. Een prachtige serie heb je gemaak. Het abstract van het kleverige koraalzwammetje vind ik super met precies de scherpte op de goeie plaats. De mycena's ook sfeervol. Maar de eerste foto is terecht een prachtige binnenkomer. Paddenstoelen determineren is bijna onmogelijk op een paar "duidelijke" na. Sommige zijn alleen te determineren op geur, lamellen of buisjes of poriën en/of na onderzoek onder een microscoop, pfft. Ik doe al helemaal geen moeite meer en geniet gewoon van wat ik zie en dus is dit blogje ook fijn om te bekijken.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Maria