Vandaag een blog over twee verschillende natuurgebieden t.w. de Helenavaart die een onderdeel vormt van de Deurnesche Peel en daar samen met het Deurnes kanaal dwars doorheen stroomt. Beide kanalen ken ik al lange tijd, ze behoorden vroeger tot mijn favoriete visstekken. Ik kreeg een tip van een van de leden van onze fotoclub dat aan de rand daarvan een bosuil huisde in een eikenboom, daar wilde ik graag wat foto's van maken. Ik ben er diverse keren geweest, de eerste keer liet hij zich heel even zien maar daarna niet meer. Het is een zeer afgelegen plek, maar zelfs daar werd op een gegeven moment de rust verstoord door een groep motorcrossers, geen wonder dus dat de uil zich niet meer liet zien. Ter plekke ontdekte ik nog enkele andere onderwerpen die ik mee kon pikken.
De andere plek is de Mortelen, een gebied in het Groene Woud in Brabant tussen Eindhoven/Helmond, Den Bosch en Tilburg waar sinds jaren ook edelherten leven. Maar daar gingen we niet voor, het gebied staat n.l. ook bekend om zijn populatie boomkikkers en dat was die middag ons doel. De boomkikkers hebben we helaas niet gevonden omdat we achteraf niet op de juiste plek waren. (foei slecht voorbereid) Ik heb me daarom maar vermaakt met hetgeen er wel voorhanden was, je moet tenslotte kunnen improviseren.
Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog van de "De beste van"..... april 2024. (klik hier)
Groeten, Ad
Bosuil in zijn boomholte, ik heb verscholen tussen de boombladeren door gefotografeerd. Ben er best wel tevreden over, maar had het niet erg gevonden als er rondom de uil nog wat meer onscherpte van de boombladeren was geweest.
Tegen een paal van de beschoeiing hing het larvenhuidje van een uitgeslopen libel. Een krabspinnetje vond dat waarschijnlijk wel interessant.
Op een rietstengel boven het water zat dit weidebeekjuffer mannetje. De achtergrond kleurde wel mooi bij de libel.
Uit de stam van een oude berk druipte sap waar deze hoornaar wel raad mee wist. Veel mensen vinden deze insecten gevaarlijk, maar je kunt er gerust dichtbij komen zoals ik hier deed. Als je voorzichtig doet en geen onverwachte bewegingen maakt laten ze veel toe.
Soms kan ik het niet nalaten om wat te experimenteren met de camera, hier fotografeerde ik de spiegelingen van takken in het water en draaide vervolgens de compositie om.
In de Mortelen staan veel schermbloemigen waar insecten op af komen zoals hier de kegelbijvlieg. Zelfs met een tele-objectief zoals hier op 600 mm. kun je leuke macro-opnames maken.
Kegelbijvliegen.
Tegen het frisse voorjaarsgroen van deze acacia stak deze merel mooi af.
Reuzenbalsemien met een mooie, kleurige bloem die de eigenschap heeft dat als je een rijpe knop aanraakt de zaden ervan weggeschoten worden, hij wordt daarom ook wel springbalsemien genoemd.
Binnenkant van de bloem van de balsemien, een mooie plant maar het is een invasieve soort die flink kan woekeren. Hij wordt daarom in de Nederlandse natuur als onwelkome gast beschouwd.
Slakken zaten er ook veel zoals deze zwartgerande tuinslak.
Zwartgerande tuinslak, ze komen blijkbaar in verschillende kleurvarianten voor.
Bloemknop, maar waarvan.....
Het wordt al wat duidelijker...
Zo ziet de knop van deze schermbloemige eruit als hij tenslotte opengaat, het blijkt de engelwortel te zijn.
Slotwoord: weinig vogels deze keer, maar ik vond dat de bosuil hier z'n mannetje wel stond en ach eens wat anders dan vogels is ook wel leuk en de boomkikkers komen hopelijk dit jaar wel weer aan de beurt. Tot de volgende keer waarin het vervolg van mijn jaaroverzicht 2024 weer in beeld komt.
Great job, Ad. Every picture is a delight, but since I have an inordinate fondness for owls the Tawny Owl captures first place this time!
BeantwoordenVerwijderenDank je David, ik begrijp het, als vogelliefhebber is dit ook mijn favoriete foto, ik heb hem ook niet voor niets als eerste opgenomen.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hallo Ad
BeantwoordenVerwijderentolle Gegend, hier sieht man die Schönheit der Natur, der Waldkauz ist Top.
Grüsse Frank
Hallo Frank,
VerwijderenJa, de natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie, alhoewel het in deze regio althans de laatste jaren steeds minder wordt. De bosuil is ook mijn favoriet. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Hoi Ad, Ik loop wat achter met blogs lezen maar ga zeker nog terug kijken, want die mooiste van 2024 wil ik niet missen!! Ik zou ook blij zijn met deze bosuil, top zeg! Je weidebeekjuffer is een fantastische plaat! Ook de hoornaar vind ik prachtig, wat mooi scherp en wat een mooie kleuren en structuren heeft dit insect. De takkenspiegelingen vind ik heel geslaagd. De zweefvliegen ook mooi hoor en de engelwortel fraai gefotografeerd. Je slakken zijn cool! Tot slot de springbalsemien kan echt concurreren met een orchidee. Zo prachtig van vorm en zacht van kleur. Ik heb weer genoten van je blog!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Maria
Hoi Maria,
VerwijderenMaakt niet uit, ik loop ook regelmatig achter. Die bosuil was ik wel blij mee ja. Bij een close-up/macro zie je pas de mooie structuren en kleuren van kleine beestjes. Viel mij ook op hoe mooi eigenlijk zo'n alledaags bloempje van een balsemien is en dan is het eigenlijk ook nog een exoot. Dankjewel voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Wat een fantastische foto's zijn dit Ad.
BeantwoordenVerwijderenHeel mooi vind ik de weidebeekjuffer en de reuzenbalsemien.
Deze plant gaat inderdaad woekeren, dat heb gezien toen we met vakantie waren vorig jaar in Nunspeet.
Ik heb genoten van je foto's en wens je een goed weekend.
Groetjes Irma
Hoi Irma,
VerwijderenDankjewel voor je fijne reactie en ik wens je een fijne week.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenKlijn maar fijn die macro's zijn erg mooi en die uil vind ik gaaf jammer van die boomkikker want die zijn erg mooi,
groetjes Herman,
Dank je Herman, die boomkikker komt nog wel aan de beurt dit jaar.
VerwijderenGroeten,
Ad
Hoi Ad,
BeantwoordenVerwijderenGaaf die Bosuil zie je ook niet elke dag, Weidebeekjuffer ook 'n mooie soort, de Hoornaar is geen prettig insect ik blijf er liever ver vandaan.
Je hebt weer mooie soorten voor je lens gehad, was weer genieten.
Groetjes Loes
Dank je Loes, bosuil was ik inderdaad wel blij mee. Hier zie je in het seizoen best wel veel weidebeekjuffers maar bosbeekjuffers kom ik bijna niet tegen.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Hai Ad,
BeantwoordenVerwijderenGave foto van de bosuil en dat wordt een mooi doel voor de herfst dit jaar. Prachtig om herfstbladeren als omlijsting te hebben ipv dat groen. Dat groen is ook wel mooi, maar herftkleuren passen zo mooi bij een bosuil. Altijd fijn om zo'n plekje te weten. Grappig om te lezen dat je de boomkikkers niet kon vinden. Voor zo'n ouwe rot als jij is dat toch wel een beetje dom. Onvoorbereid ergens naar op zoek te gaan. Hahahaha, ik heb op die manier ook al zo vaak mijn kop gestoten. Maar gelukkig waren er genoeg andere dingen te zien. Mooie platen van de juffer en de hoornaar. Die laatste is volgens mij alleen gevaarlijk wanneer je dichtbij hun nest komt.. Ze zijn in ieder geval minder lastig dan wespen. Nog een paar maandjes en dan gaan we gezellig naar Oosterhout.
Groet,
René
Hoi René,
VerwijderenJa, ik ga het zeker in de gaten houden, de bosuil is wel een standvogel, maar hier vlakbij wist ik er ook eentje zitten, maar die is door de kauwen uit z'n hol verjaagd. Ja, die boomkikkers was echt een miskleun, dat krijg je als je onvoorbereid op stap gaat. Zie al uit naar ons uitstapje naar Oosterhout, ben vandaag nog hier in de regio op stap geweest, maar het viel zwaar tegen, je moet onderhand naar een (betaal)hut gaan om verzekerd te zijn van wat leuke platen. Krijg het idee dat de natuur hier echt achteruit holt. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
hoi Ad, prachtige fotos van de bosuil, de boomkikkers ook nog nooit gezien, ik kom vaak genoeg op plaatsen waar ze zich bevinden. Fijne week.
BeantwoordenVerwijderenHoi Caroline,
VerwijderenAls je op plaatsen komt waar boomkikkers zitten hoef je er maar een keer eentje te zien en dan zie je er meer, het is een bepaalde manier van kijken omdat ze zo'n goede schutkleur hebben. Dankjewel voor je reactie en nog een fijne week.
Groetjes,
Ad
Pracht serie Ad.
BeantwoordenVerwijderenZo mooi de bosuil te zien.
De hoornaar kun je inderdaad redelijk dicht bij komen, staat er ook mooi scherp op.
Net als al de andere onderwerpen.
Heel apart de spiegeling van de takken, een heel mooi experiment (daar hou ik wel van )
Groetjes Tinie
Dankjewel Tinie, ik dacht wel dat jij die takken zou waarderen. Bosuil was ik wel heel blij mee al kon ik maar enkele foto's ervan maken.
VerwijderenGroetjes,
Ad
Ha Ad,
BeantwoordenVerwijderenleuk en mooie plaat van die bosuil.
Verder heb je zomaar veel flora in je blog. En op mooie platen. Foto 8, de frisgroene struik met in 't klein een merel vind ik prachtig.En een leuke serie: die laatste 3 beelden. Fijn blog.
Hartelijke groet, Corrie
Hoi Corrie,
VerwijderenHaha, dat ben je niet van mij gewend he, die flora, ach het is wel eens leuk om af te wisselen. Dankjewel voor je reactie.
Groetjes,
Ad
Hej Ad, Fint foto på ugglan och alla bilderna är vackra och bildar en fin rapport över vårens ankomst. Snart är det vår här också och de första tranorna börjar komma, framför allt till Hornborgasjln där de samlas i tusental,,
BeantwoordenVerwijderenHallo Lasse,
VerwijderenIk snap het helemaal dat de bosuil jouw voorkeur heeft, is ook mijn favoriet als vogelliefhebber. Lijkt me fantastisch om de komst van de kraanvogels bij jou te fotograferen, hier vliegen ze bij gunstige wind soms over van zuid naar noord om daar te broeden, maar hier komen niet snel aan de grond. Dankjewel voor je reactie.
Groeten,
Ad
Wrażliwy fotograf ujrzy piękno odbicia zieleni w wodzie i wylinki owada na gałązce. Podziwiam Twoje zdjęcia i chętnie je oglądam!
BeantwoordenVerwijderenHallo Ludmila,
VerwijderenDankjewel voor je mooie filosofische woorden en compliment. Fijn dat ik je er een plezier mee doe.
Groetjes,
Ad
Hoi Ad, een erg fraai blog met schitterende afbeeldingen. De bosuil zit bij ons ook in de buurt maar ik heb hem slechts éénmaal gezien. Mooie afbeelding trouwens. De hoornaar staat er scherp op! Jouw experiment met de weerkaatsing in het water is heel apart, spreekt mij wel aan! Het fijne lijnenspel op de knoppen van de schermbloem vind ik erg mooi. Ja de bloem natuurlijk ook. Mijn aandacht ging het meest uit naar de Balsemienbloem! Wat een beauty.... prachtig zacht van kleur, een topper!
BeantwoordenVerwijderenGroeten
Frans
Hoi Frans,
VerwijderenJa, een bosuil houdt zich graag schuil in de boomholte, ik wist er hier in de buurt nog eentje zitten, maar die liet zich bijna ook nooit zien en uiteindelijk is hij verjaagd door kauwen. Leuk dat je die weerkaatsing ook waardeert. Die balsemienen staan er best volop maar je moet wat experimenteren voor een leuke compositie. Dankjewel voor je reactie en compliment.
Groeten
Ad
Hallo Ad,
BeantwoordenVerwijderenLangzaam maar zeker probeer ik de draad weer op te pakken. Een ontmoeting met een uil vind ik altijd de moeite waard, zeker als je er ook nog een mooie plaat van kan maken. Verder springen voor mij de juffer en de hoornaar eruit. Met hoornaars heb ik ook de ervaring dat er geen gevaar dreigt zolang je maar geduldig bent en vooral heel rustig blijft. Een zijstapje met wat andersoortige beelden dan je normaal doet kan heel verfrissend werken. Succes met de boomkikkers dit jaar!
Groet, Kees
Hoi Kees,
VerwijderenFijn dat je weer terug bent, hoop dat de werkzaamheden een beetje meegevallen zijn. Ik vind het wel leuk om af en toe eens wat anders te doen zoals je aangeeft. Die boomkikkers gaan dit jaar zeker lukken, ik weet nu een plek waar ze massaal voorkomen, dus dat komt wel goed. Dank je voor je reactie.
Groeten,
Ad
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen