Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 18 mei 2013

Grote bonte specht

De komende berichten wil ik wat posts laten zien van de diverse spechtensoorten die ons land rijk is, welgeteld zijn dat er zes, maar het is me nog niet gelukt om ze alle zes voor de lens te krijgen.
Als eerste wil ik starten met waarschijnlijk wel de meest voorkomende, de grote bonte specht die ik de afgelopen jaren in verschillende settings heb gefotografeerd. De eerste foto´s dateren van 2009, ik vond het toen al heel wat en ook heel spannend als ik een grote bonte specht kon fotograferen. In 2011 kon ik met mijn afstandbediening, terwijl ik zelf op gepaste afstand bleef, foto´s maken bij de nestboom van een paartje spechten, terwijl ik afgelopen winter bezig ben geweest om ze niet alleen van heel dichtbij te fotograferen, maar heb ik ook geprobeerd wat van het gedrag van deze prachtige vogel vast te leggen.
Veel kijkplezier en nog hartelijk bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige blog over de blauwborsten (klik hier)

Groeten,
AdMannetje grote bonte specht te herkennen aan zijn rode kruin, recent gefotografeerd.Hier is duidelijk te zien dat ze hun stugge staart vaak gebruiken als een soort derde poot.


Op een vrijwel horizontale tak zie je ze niet zo vaak.


Bovenstaande drie foto's maakte ik in 2009 toen nog met mijn Nikon D70, ik was er erg blij mee.


In 2011 nestelde een paartje in een half vergane eik in een oud bos. Hier hangt het mannetje voor het nestgat.


Hier komt hij met zijn snavel vol insecten aanzetten, ze hebben inmiddels jongen.


De jongen zitten al voor het gat te wachten om het voer aan te nemen.


Na het voeren worden de uitwerpselen van de jongen mee naar buiten genomen om het nesthol schoon te houden en predatoren niet op het spoor te zetten.


Afgelopen winter heb ik me toegelegd op zowel close-ups met een rustige achtergrond waarvan ook de openingsfoto een voorbeeld is, alsmede wat gedragsfoto's waar ik wat meer van de omgeving in beeld gelaten heb, maar daardoor soms wel wat rommeliger ogen.


Hier zie je goed dat spechten, in tegenstelling tot veel andere vogelsoorten, slechts drie in plaats van vier tenen hebben, waarvan er twee naar voren zijn geplaatst en een naar achter.


Soms zitten ze zowaar op een tak zonder hun staart te gebruiken.


Wat kleiner in beeld, maar het licht viel hier mooi op de vogel en een rododendron tegen een verder donkere achtergrond.


Als een stelletje kwajongens waren deze  twee heren rond een boom verstoppertje aan het spelen. Uiteindelijk bleek het te gaan om de gunst van een vrouwtje.


Even kijken waar mijn tegenstander gebleven is.


En verder gaat de schijnvertoning.


Tussen alle schermutselingen in even uitpuffen op een heg.


Tot slot nog een portretje.

15 opmerkingen:

 1. wat een heerlijke mooie serie maar gelukkig(althans voor mij)ook heel leerzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. huubreulen@gmail.com18 mei 2013 om 20:13

  Ad, Je hebt de regendagen ook gebruikt om een blog te maken. Mooie serie en vooral de 2 mannetjes is mooi vastgelegd. Minder bekend van de grote bonte specht is dat het echte nestrovers zijn die niet onderdoen voor menig kraaiachtigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je die 2 mannetjes prachtig gefotografeerd, Ad. De hele serie is trouwens jaloersmakend, hoor. Heel erg mooi. Ik heb van de winter regelmatig een vrouwtje in de tuin gehad. Maar o wat zijn ze schuw. Ik heb alleen een paar bewijsplaatjes. Ben benieuwd naar je volgende spechtenblog. Ik ken maar 3 soorten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hola Ad,esta entrada es de lo mejor que he visto del Picapinos,son todas geniales y la anterior del pechiazul tambien esta inmejorable,,un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een serie zeg daar kwijl ik van Bofkont !!!
  Jeetje ik kijk mijn ogen uit !!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtige spechtenblog, leuke informatie en schitterende foto's. Ik ben benieuwd naar de volgende spechtensoort die hier langskomt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ad,

  Mooi he, als je zo'n plekkie hebt. Ze staan er schitterend op en ik verwacht nog mooie platen van de jongen! Schitterend.

  groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een pracht foto's van de spechten Ad, helemaal geweldig om te zien deze serie.
  Je maakt mij jaloers ;-)))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,
  dit vind ik echt een geweldige serie.
  Ik vind de specht al een onwijs mooie vogel en ik
  kon hem gelukkig in april ook vastleggen.
  Jij laat hier werkelijk een schitterende serie zien,
  met de specht in tal van poses. Zelfs ook met z'n tweeën en
  ook nog eens in een holletje. Echt super deze platen.
  Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  OT Bedankt voor het medeleven en de lieve reacties.
  Dat heeft ons heel goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie van de specht, vooral waar ze er met z'n tweeën opstaan. Ik herken wat je schrijft. In het begin ben je al super blij met een foto van een specht, daarna wil je beter en mooier. En dat is je ook gelukt.
  gr Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fantastic shots, so clear, the colour is beautifully crisp with wonderful poses and backgrounds!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lovely pictures, especially with the 2 birds on the same photo!
  Very well done, Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De grote bonte specht is een fotogenieke vogel, maar dat wil nog niet zeggen dat alle foto's van deze spechten per definitie mooie foto's zijn. Jouw serie mag er echter zijn, ik heb alles met genoegen en bewondering bekeken.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen