Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 10 februari 2014

Rondje Zeeland (1)

Met enige regelmaat maken we een tochtje naar Zeeland om vogels te spotten en uiteraard te fotograferen. Zo ook begin januari. Die dag was redelijk weer voorspeld en hoewel het niet de hele dag zonnig was mochten we achteraf niet klagen over het beschikbare licht. Regen hebben we die dag helemaal niet gezien, deze winter onderhand een uitzondering. De route gaat dwars door Brabant om vervolgens via de Volkerakdam Zeeland in te rijden. Vanaf het eiland Goeree Overflakkee rijden we richting de Grevelingendam, waar vaak al mooie dingen te zien zijn, naar het eiland Schouwen-Duiveland om vervolgens via de Brouwersdam, waar ruimschoots de tijd wordt genomen om te spotten en te fotograferen, weer terug te komen op Goeree Overflakkee van waaruit de terugreis wordt aanvaard.
Deze tocht bood mij de gelegenheid om mijn nieuwe tele-objectief eens goed uit te testen onder diverse omstandigheden. Na afloop kan ik zeggen dat ik erg content ben met dit objectief en tevreden met de resultaten. Ik hoop dat ik dit kan bevestigen met bijgaande beelden en als u na het bekijken hiervan een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs. Veel kijkgenoegen en hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik mocht ontvangen op mijn vorige blog van de "Vliegende vogels" 

Met vriendelijke groet,
Ad

Kleine zilverreiger die we onderweg tegenkwamen, verderop in het blog meer hierover.


Toen we net de Volkeraksluizen gepasseerd waren zagen we onderweg de buizerd in de wegberm zitten. Normaal gesproken erg schuw, maar deze stond het toe om enkele foto's te maken.Tussenstop bij de Grevelingendam waar deze scholekster en onderstaande wulpen op een dijkje liepen, waardoor ik ze tussen het gras door op ooghoogte kon fotograferen.
Vlak voor de Brouwersdam reden we een stukje verkeerd waardoor ik via een aantal smalle wegjes weer op het juiste spoor terecht kwamen. Wat een geluk dat we verkeerd reden, langs een van die wegjes stond deze kleine zilverreiger op een akker en hij bleek niet erg schuw. Direct vielen zijn prachtige groen-gele poten en de blauwachtige ondersnavel op.


Juveniele zilvermeeuw (of kleine mantelmeeuw, het verschil is zeer moeilijk te zien) is goed gecamoufleerd tussen de stenen en het zand.


Grote mantelmeeuw, het licht was hier vrij "hard".


De middelste zaagbekken waren goed vertegenwoordigd, hier een mannetje.


Altijd leuk als er wat activiteit is bij de vogels. Na een poetsbeurt schudde hij zich eens lekker uit.
Een brilduiker is altijd leuk om erbij te hebben, dit mannetje zat wel vrij ver weg, maar ik kon hem toch nog redelijk "platen".


Scholeksters tussen de scheermessen, ook hier was de afstand tussen de waterlijn en de bovenkant van de dam vrij groot, maar ik vond de diagonale compositie met de spiegelingen en de in de hoek verdwijnende waterlijn wel aardig.
Slotwoordje: die dag zagen we nog enkele andere soorten, het blog zou wat lang worden, daarom binnenkort een vervolg hierop met "Rondje Zeeland (2)".

23 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's Ad. Prachtig van kleur en mooi scherp. De wulp en scholekster heb je mooi tussen het gras door genomen. De middelste zaagbek staat er ook zo mooi op.
  Inderdaad een geluk dat jullie de mooie kleine zilverreiger zagen. Die gele poten had ik nooit zo duidelijk gezien.
  Het "nonnetje" lijkt me een brilduiker.
  Een bijzonder mooie serie Ad.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk Elly, wat een stommiteit. Ik heb het inmiddels aangepast. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Rondje Helmond is leuk maar dit is net wat mooier :) en voor de rest sluit ik me aan bij Elly, ook wat ze zegt van het nonnetje is waar !
  Zit er trouwens weer een kroning van je werk aan te komen in het ED ?

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tamtam gaat kennelijk heel snel Michel, haha, maar hou zaterdag het ED maar even in de gaten. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Prachtige platen Ad. Heel bijzonder dat die kleine zilverreiger zich zo liet bekijken, dat doen ze bij mij nou noooooit.... Ook op die middelste zaagbek kan ik een beetje jaloers zijn. Maar meest sfeervol zijn toch de portretten die je door het gras heen hebt gefotografeerd. Ik hou daar bijzonder van!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral je middelste zaagbekken spreken mij aan, mooie platen Ad.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vooral je middelste zaagbekken spreken mij aan, mooie platen Ad.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Ad, seemes to have been a wonderful trip. Many nice pics here !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk van een rondje zeeland maakt jij iets heel bijzonders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad.

  Heeft je weer mooie foto's opgeleverd dit uitje.
  Veel soorten erg mooi!

  Groettei van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pracht foto's Ad en wat zie je veel verschillende soorten op zo'n dag.
  De meesten er van zie ik hier niet. Ik kan niet kiezen welke ik het mooiste vind.
  Maar de Wulp met zijn koppie net boven het groen vind ik erg mooi, net als de andere ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ad,
  De snelheid waarmee jij de laatste tijd blogs plaatst, kan ik bijna niet meer bijhouden. Wederom heel mooie opnames. Volgens mij is de kleine mantelmeeuw in werkelijkheid een grote mantelmeeuw (roze poten).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Huub, je moet iets met dat slechte weer. Ik ga met je mee wat betreft die grote mantelmeeuw, heb de naamgeving intussen aangepast. Had er overigens mijn veldgidsen wel bij gehad, maar vooral om uit te dokteren wat nou die juveniele vogel was, maar dat blijkt toch heel lastig.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ad, de juv.meeuwen zijn inderdaad niet de makkelijkste. Ben derhalve ook de boeken ingedoken en jouw juveniele vogel is met zekerheid een zilvermeeuw 1e winter.
   groet, huub

   Verwijderen
 11. Ja, dit is écht mooi, Ad. Wat een geweldige serie weer. Die Kleine Zilverreiger, een prachtvogel. Nooit gezien. Je Scholeksters zijn ook heel mooi. Maar de foto waar ik onmiddellijk voor viel was foto 6. Wat een juweeltje. Overigens middenin het fotodeel dat ik het mooiste vind, nl. 3 t/m 6. Heel mooi gedaan. De andere foto's ook, hoor. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ad,

  Zo, je hebt hem effe uit je zak laten hangen zeg. Een 2.8 lens, mooi hoor. Met deze serie (buiten de foto's van de kleine zilver)zijn nog geen grote verschillen te zien met je sigma, maar als je eens een stuk minder licht hebt dan denk ik dat ik je hier in Amsterdam kan horen jubelen. Denk dat je de mooie details in het wit wel te danken hebt aan de lichtsterkere lens. Mooi hoor.
  Prachtige foto van de eerste scholekster. Zo tussen het gras door en op ooghoogte geeft toch een hoop meerwaarde aan zo'n foto. Hele mooie serie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad,

  wat een juweeltjes zitten er tussen zeg!!!! Ik vind de Scholekster en de Wulp zo half verscholen heel erg mooi.
  Ook je Kleine zilverreiger is een prachtige serie. Zijn mooie poten zijn inderdaad heel goed te zien.
  Ik lees dat je een nieuwe lens hebt en welke is dat geworden?
  Van deze serie heb ik in ieder geval heel erg genoten. Prachtig gewoon.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ad je hebt dezelfde vogels gefotografeerd bij brouwersdam als ik ECHT HET ZELFDE !! alleen had ik nog de IJseend er bij die onverwacht voor me kwam zitten op een rotsblokje , en een koppeltje rotganzen !!
  het is daar heerlijk toeven , en de Wulp zit er elke dag soms blijft hij zitten en soms loopt hij als een kievit en vliegt dan weg !!!
  topppp,
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou Ad, dat gaat zo te zien lekker met je nieuwe aanwinst!
  Heel bijzonder vind ik de poten van kleine zilverreiger, heb ik nog nooit zo duidelijk gezien.
  Het wit van reiger netjes onder controle gehouden.
  De middelste zaagbek, gaaf! Mooi eendje, en dat komt goed over op de foto's.
  De beelden vanuit laagstand zijn fotografisch gezien toch wel mijn favorieten, met als echte topper de kop van de wulp tussen al het onscherpe gras, wereldplaat!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat rondje Zeeland staat al heel lang in mijn wensenlijstje, zo veel soorten die je mogelijk te zien krijgt. Maar ik vind het toch wel erg ver, voor 1 dagje. Jij hebt je heerlijk kunnen uitleven. Prachtig vind ik de wulpenfoto's, met de laatste als een erg mooie plaat! Leuk afgelopen zaterdag :-)
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Foto in ED afgelopen zaterdag was wel leuk, maar door een ander afdrukformaat dan 30x20 waarop ik de foto aangeleverd had is en links een stuk weggevallen waardoor de compositie uit balans is, jammer.
   Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 17. Wat een schitterende serie. Vooral de eerste scholekster en de foto's van de wulpen vind ik helemaal top. De kleine zilverreiger is op zich al een heel mooie waarneming (ik heb hem nog nooit gezien), en dan heb je hem nog zo mooi op de foto. De middelste zaagbek kwam ook op mooie fotografie afstand langs, vaak zitten ze ver weg daar.
  Heerlijke blog.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wonderful selection of photographs. Each species is portrayed to perfection.

  BeantwoordenVerwijderen