Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 29 augustus 2016

Bunzing

Nadat in enkele blogs weer flink wat aandacht is geweest voor vogels, (het is een verslaving en ik blijf ze fascinerend vinden) is het nu weer eens tijd voor een andere diersoort. Een zoogdier dit keer, en wel de bunzing.
Tijdens een van mijn vogeltochten zat ik weer eens aan een plas in de mooie Kempen. Ik hoopte op een waterral, een roerdomp wellicht, terwijl een ijsvogel zich al herhaaldelijk had laten zien.
Geconcentreerd zat ik naar een rietkraag te kijken toen ik plotseling vanuit mijn ooghoek iets vanaf de oever naar een eilandje, een tiental meters verder in de plas, zag zwemmen. Een rat dacht ik in eerste instantie, erg groot, wellicht een beverrat. Maar toen ik goed keek herkende ik gelijk een bunzing, althans dat dacht ik. Een zwemmende bunzing zowaar, dat had ik nog nooit gezien. Omdat ik mijn camera al had ingesteld op de rietkraag voor een mogelijke waterral of roerdomp kon ik snel enkele foto's maken voordat hij na een paar seconden al het eilandje bereikte en in de vegetatie verdween.
Ik was nog maar net van de verbazing bekomen toen hij even later weer van het eilandje terug zwom naar de oever. Ook hiervan kon ik enkele opnames maken.
Nog mijmerend over deze bijzondere waarneming werd het echter nog gekker. Een tweede bunzing kwam van het eilandje gezwommen met een ganzenei in zijn bek en onder luid protest van een groepje grauwe ganzen bij wie hij het ei had geroofd zwom ook hij naar de oever. Ik bedacht me geen moment en liet de camera doen waarvoor hij bedoeld is. Ook nu had ik maar enkele seconden de tijd, maar voldoende om hieraan enkele leuke beelden over te houden.
Een ervaring die ik nog niet eerder meemaakte en die me nog lang zal bijblijven. Ik weet niet in hoeverre deze beelden bijzonder zijn, ik zag ze nooit eerder, maar ze krijgen in elk geval een prominent plekje in mijn portfolio.

Hartelijk dank nog voor jullie reacties op de groene spechten klik hier en ik hoop dat jullie ook even naar deze rovende bunzing willen kijken.

Groeten,
AdZwemmend tussen de leliebladeren op weg naar het eilandje.


Half zwemmend en half lopend over de leliebladeren terug naar de oever.De bunzing met het geroofde ganzenei. Hij heeft duidelijk een ander masker en witte randjes aan zijn oren.Vooral met deze foto, waarop zijn staart ook goed zichtbaar is, ben ik erg in mijn nopjes.Tenslotte nog een foto vlak voordat hij met het ei de oever bereikt waarbij de spiegeling van de rietstengels in het water mooi meedoen.

Slotwoord:
Toen ik achteraf thuis de beelden bekeek viel het me op dat er een duidelijk verschil is tussen deze twee dieren. De eerste heeft n.l. geen witte wangvlek en geen wit omrande oortjes, een duidelijk kenmerk van een bunzing. De eerste zou daarom een (ontsnapte) mink (nerts) kunnen zijn. Het tweede dier met ganzenei is onmiskenbaar een bunzing.

18 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Wat tof dat je deze bunzing hebt weten te fotograferen.
  Toch heel bijzonder om zo'n dier tegen te komen. Prima gedaan hoor!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoeveel geluk kan een mens hebben Ad. Dat was echt een buitenkans die je met beide handen hebt gegrepen. Ik denk dat je hier toch wel een paar unieke beelden hebt. Een ervaring die je niet gauw zal vergeten.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk moet je met zulke beelden geluk hebben Kees, maar door veel te gaan vergroot je natuurlijk wel je kans op zo'n moment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Oooooh ja, wat is dit geweldig! Je was er cameratechnische gelukkig klaar voor. En wat een verhaal en geluk dat ze terugkwamen. Wat een prachtige belevenis. Ik heb ooit eens een wezel op mij af zien huppelen terwijl ik doodstil bleef staan en de wezel stond stil tegen mijn laarzen aan en keek toen omhoog...ook iets om nooit te vergeten. Zo zal het ook met jouw bunzingpaartje gaan. Dat vergeet je nooit meer Uniek! Met grandioze foto's!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ad,

  Klinkt allemaal heel bekend en dit soort momenten dwing je af door ergens voor langere tijd rustig te blijven zitten. Dan komen de dieren vanzelf tevoorschijn. Ik heb het een paar keer meegemaakt met hermelijnen. Je moet alleen de mazzel hebben dat het net dichtbij genoeg is en dat je de camera goed hebt staan. Dan maak je dit soort platen en die zijn voor amateur-fotografen behoorlijk uniek. Die met het ei en met de staart erbij is de topper uit de serie. Een foto die je waarschijnlijk nooit meer zult maken. Wel een plekje om volgend jaar in de gaten te houden, want zowel de bunzingen als de ganzen zullen daar dan ook weer zijn. Met zo'n paartje moeten er ook jongen te zien zijn. Wie weet wat je er allemaal nog kunt zien. Dit is in ieder geval al binnen!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Veel tijd investeren vergroot inderdaad je kans op zo'n moment, maar je moet natuurlijk ook een dosis geluk hebben. Ik ga dit in de toekomst zeker in de gaten houden, je kunt dan nog beter anticiperen met je camera-instellingen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Such a fantastic capture and what a wonderful surprise for you!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ad, ik denk haast zeker te weten waar je deze prachtige foto's van dit unieke moment hebt vast kunnen leggen. Het voorval staat zelfs op het bord in de hut beschreven. In elk geval een bijzondere waarneming en geweldig dat je dit hebt kunnen vastleggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Roos,

   Ik maakte deze foto's inderdaad in je "achtertuin". Ik heb dat overigens niet zelf vermeld, maar ik vond het inderdaad wel bijzonder en was blij dat ik snel kon reageren.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Unieke opnames en die met dat ei bekoren het meeste.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, wat bijzonder om dit mee te maken Ad.
  Je dag kon zeker niet meer stuk.
  Prachtig in beeld gebracht, vooral nr. 4 en 5.
  Zo mooi met dat ei.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow Ad, dit is toch wel echt helemaal super! wat een bijzondere belevenis zeg, en dan ook nog eens prachtig in beeld gezet. Dit vergeet je vast nooit meer...

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Allemachtig Ad, wat een vreselijk jaloersmakende platen zijn dit.
  Wat een geweldige waarneming met deze bunzings. Als ik ze al zie schieten ze of net de weg over of voor ik ze wel en goed kon bekijken zijn ze al in de struiken verdwenen.
  Zo gaaf dat je er 2 zag en dan ook nog met een ei in zijn bek. Foto 5 vind ik echt een topstuk! Ik kan me voorstellen dat je hier echt super trots op bent. Menig fotograaf had maar wat graag naast je gezeten ! Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fantastische belevenis Ad en super gereageerd. Leuk om dit mee te maken en gelukkig lag je camera al klaar.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ad,

  Ik zag je reactie op mijn blog en ben er niet helemaal blij mee ;-) Niet vanwege de opbouwende kritiek, maar dat je niet aangeeft om welke foto's het gaat ;-) Dan kan ik er nog iets van leren, want nu moet ik een beetje gokken. Ik weet dat je gelijk hebt qua harde contrasten bij een aantal platen, maar zou je even aan willen geven welke foto's jij nou te hard vind. Liever een opbouwende kritisch opmerking, dan alleen maar wow en schitterend etc, dus ik ben blij met je kritische blik. Dus als je nog even aangeeft welke foto's in jouw ogen te hard zijn, dan heel graag!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een moment, gaaf zeg. Een zwemmende bunzing, en dan zo in beeld gebracht met ganzenei.
  Super.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen