Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 30 november 2016

Paddenstoelen

Als vooral vogelfotograaf plaatste ik nog nooit een paddenstoelenblog. Niet dat ik nooit paddenstoelen fotografeerde, maar ik was en ben er niet in gespecialiseerd en nog steeds ben ik er niet over tevreden, zeker niet als ik de prachtige opnames van mede-bloggers hier voorbij zie komen. De mooie zachte achtergronden met herhalingen die zij met hun macrolens weten te creëren spreken tot de verbeelding en hoop ik ooit ook nog eens te maken. Wel heb de afgelopen tijd enkele niet alledaagse zwammen gevonden waarvan ik, ondanks intensief gesnuffel in diverse veldgidsen, de determinatie schuldig moet blijven. Als er kenners onder jullie zijn die de namen wel weten dan hoor ik dat graag. Al jarenlang hoopte ik ook eens die fotogenieke porseleinzwammen te vinden. Dit jaar lukte me dat eindelijk en het is die vondst die de aanleiding vormde om hier ook maar eens een blogje aan te wijden.
Veel kijkplezier, ik hoop dat jullie enkele soorten op naam kunnen brengen en bedankt nog voor de reacties op het vorige blogbericht over de vogels van Texel. (klik hier)

Groeten,
AdOm maar met de deur in huis te vallen, een porseleinzwammetje dat ik vond op een losse, op de grond liggende tak. Ik kon daardoor de stand, de compositie en de lichtval makkelijk bepalen.Dit groepje, eveneens porseleinzwammen, stond op een forse dode beukenstam.Deze soort zou door het leven moeten gaan met de naam vleeskleurige korrelhoed, helemaal zeker ben ik er niet van.Een heel algemene soort is deze grote stinkzwam, door de kadaverlucht ruik je hem al van grote afstand.Ik heb hem geplaatst omdat hier het zgn. duivelsei goed zichtbaar is.Een andere veel zeldzamere stinkzwam is deze inktviszwam. Hier is hij al in verregaande staat van ontbinding en daar lustte deze vlieg wel pap van.Nog een andere stinkzwam is deze roze soort, ze zijn een stuk dunner dan de grote stinkzwam en je ziet ze niet vaak.Een groep geschubde inktzwammen, gemaakt met groothoek.Een hele mooie soort is deze spechtinktzwam, echt een zeldzame soort die ik vorig jaar kon fotograferen, maar die ik, ondanks dat hij bekend staat jaarlijks op dezelfde plek terug te komen, dit jaar op die plek niet meer teruggevonden heb.Zo zag hij er een paar dagen later in opengevouwen toestand uit. Dan is hij ook meer herkenbaar als inktzwam.Mycena's zijn er in allerlei soorten, welke soort dit is is me onbekend.Ook deze fragiele mycena ken ik niet van naam.Nog een andere onbekende soort, maar ik vond die truffelvlieg er wel mooi opzitten.Het bos waar ik de porseleinzwammen vond.Een flinke groep, door het tegenlicht van boven zijn ze kwalachtig doorschijnend.Zo gegroepeerd en gefotografeerd doet het me denken aan een plafonnière.Alleen de druppels met bovenrand scherp, de fotograaf is in de hoed nog zichtbaar.Zo op een stam met het donkere eikenblad op de achtergrond lijkt het net een schemerlampje.


Hier was het al laat op de middag en een zonnestraal gaf nog net wat strijklicht op dit groepje porseleinzwammetjes en de donkere stam.Kijkje op een vennetje bedekt met eendenkroos onder een met herfsttooi versierde eik.In zo'n bos vind je vaak mooi bedauwde spinnenwebben.


Op een nog vrij vers gekapte beuk stond deze goudvliesbundelzwam.Voor mij onbekende soort. De positie niet helemaal goed gekozen, ik had de bokehringen liever nog wat verder naar rechts gehad.Onbekende soort met een dakpansgewijze opbouw.Grootsporig oorzwammetje, een soort die ik nog nooit eerder gezien had. Hij zit zijdelings vastgehecht aan een takje met op de aanhechtingsplaats fluweelachtig dons.Grote sponszwam, zo´n groot exemplaar had ik nog niet eerder gezien, het geheel was wel een halve meter breed.


Het doet een beetje denken aan een berglandschap of zeekoraal.Nog een andere onbekende soort.Vanuit een ander perspectief gefotografeerd.Tot slot nog deze, ik denk, bundelzwammen of zwavelkoppen, veel gezien maar geplaatst voor de compositie.

10 opmerkingen:

 1. Halo Ad,
  ich kann dir nur gratulieren, sehr schöne Aufnahmen, tolle Schärfe, tolles Licht... Bild 6 sieht aus wie eine Paprika..... wenn nur nicht diese komische Haltung beim fotografieren wäre..:-))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wat een mooie serie is dit. Fantastisch hoe je deze paddenstoelen hebt weten te fotograferen. Mooi ook hoe je precies de juiste lichtval op de porseleinzwammetjes hebt gevangen. Echt super!!
  Als ik een selectie uit deze puike serie moest maken dan vind ik foto's 1, 11, 12 en 14 echt helemaal super. Foto 14 vind ik zo mooi, je hebt daar precies de scherpte op dat beestje en de rest lekker vaag. Echt top!! Knap gedaan hoor!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende serie Ad met hele mooie exemplaren.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ad, dit blog is echt een verrassing met verschillende hele mooie opnames. De dauwdruppeltjes zijn ook heel goed gelukt. De porseleinzwammen stelen de show.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kees van Dommele berichtte me via mail dat er problemen zijn bij blogger om berichten (reacties) te plaatsen. Het volgende liet hij weten:

  Daarom bericht ik je bij deze nogmaals dat je dit soort uitstapjes wel vaker mag maken. Je laat niet alleen bijzondere soorten zien, maar in het algemeen vind ik het een prachtig beeldverslag.
  Ik heb alles met plezier en soms met verbazing bekeken.

  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige opnames met mooie diversiteit! Schitterend die druppelgordijntjes. Een favoriet kan ik er niet uithalen, gewoon prachtig door de mooie variatie in kleuren en compositie.
  Fijn weekend,
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  wat een mooi blog laat je hier zien.
  De porseleinzwammen heb je werkelijk schitterend gefotografeerd.
  Scherp, helder en heel sfeervol :-)
  De zwam op foto 14 is niet helemaal duidelijk door de mooie scherpe vlieg die je daarop hebt gefotografeerd maar ik denk dat het een melkzwam is. kan een Donzige melkzwam in een bepaald stadia zijn maar ik ben er niet geheel zeker van. Ik heb ook diverse naslagwerken van paddenstoelen maar nu even geen tijd om daar in te duiken. Dit is wel genieten hoor.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ad,

  Ook die mensen die nu van die speciale paddenstoelfoto's laten zien, zijn begonnen met registrerende platen. Wat dat betreft is dat al een stuk verder, want bij een groot gedeelte heb je prachtige achtergronden gevonden. Voor de rest zijn het vaak gewoon trucjes die je moet leren en daarna moet leren toepassen. Het blijft echter een talent en kunst om de echt onderscheidende platen te maken. Ik heb je blog in ieder geval met genoegen bekeken.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,
  ik heb genoten van dit mooie paddenstoelenblog. De porseleinzwammen stelen wel de show, maar je webben vol parels, het oorzwammetje en vooral foto 3 vind ik erg mooi.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad, wat leuk om in jouw blog zo'n rijke verzameling aan paddenstoelen te zien. Veel verschillende soorten, waaronder ook een paar bijzondere: inktviszwam en spechtinktzwam.
  De porseleinzwammen zijn erg fotogeniek en dat laat jij hier ook zien. Erg mooi vind ik de bedauwde spinnnenwebjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen