Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 7 februari 2019

EDEN verrekijker

In tegenstelling tot wat jullie tot nu toe van me gewend zijn, n.l. een blogbericht over natuurfotografie, dit keer een heel ander bericht. Een bericht n.l. over een onmisbaar hulpmiddel bij het uitoefenen van deze prachtige hobby t.w. een verrekijker.


Recent werd ik benaderd door Knives and Tools https://www.knivesandtools.nl/nl/ct/eden-quality-verrekijkers.htm als onderdeel van de KATO Group BV uit Apeldoorn om voor hen, in mijn hoedanigheid als natuurfotograaf, die veelvuldig een verrekijker gebruikt, een kijker uit hun EDEN assortiment te testen en hiervoor een review te schrijven.


Dit kwam erg gelegen temeer daar ik op het punt stond me te oriënteren op de aanschaf van een tweede kijker. Mijn echtgenote en ik gaan graag en vaak samen op pad in de natuur om vogels te spotten en te fotograferen en daarvoor is een goede verrekijker onontbeerlijk.
Sterker nog, zonder kijker voel ik me in de natuur geamputeerd, het komt regelmatig voor dat je op afstand een vogel ziet en deze met het blote oog niet direct thuis kunt brengen, alhoewel het biotoop waar je de soort aantreft natuurlijk al vaak een belangrijk aanknopingspunt biedt.
Een snelle blik door een goede verrekijker geeft dan meestal al gauw uitsluitsel.

Ik heb dan ook aangegeven de EDEN XP 10x42 graag te willen testen. Zie bijgaande link. https://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-eden-quality-verrekijker-xp-10x42.htm

Verrekijkers kun je grofweg in twee categorieën verdelen, je hebt de groep porro-kijkers, ook wel porroprisma’s genoemd, waarbij de objectieven en de oculairen ten opzichte van elkaar verschoven zijn. De andere groep kijkers, met een systeem dat tegenwoordig meer gebruikt wordt, zijn de dakkantprisma’s waarbij de objectieven en oculairen recht achter elkaar staan.

Omdat ik nu (van een ander merk) al een dakkant verrekijker gebruik en een goede vergelijking te kunnen maken met deze kijker, heb ik het assortiment van EDEN doorgenomen. Mijn keuze viel op de XP 10x42, een kijker met dezelfde specificaties voor wat betreft vergrotingsfactor en lensdiameter, waarbij de 10 staat voor de vergrotingsfactor en 42 voor de lensdiameter in mm’s.

Door een misverstand bij de verzending kreeg ik de kijker iets later dan gepland in mijn bezit.
De kijker werd geleverd met een fijne, soepele draagtas, een draagriem die voorzien is van een brede gepolsterde neopreen band waardoor het dragen om je nek ook na uren comfortabel blijft.
Verder is de kijker voorzien van zacht rubberen lensdoppen en oculairdoppen. De eerste zijn vast aan de kijker verbonden en blijven tijdens het gebruik aan de kijker hangen zodat je ze niet kunt verliezen. De oculairdoppen kun je met de draagriem aan de kijker verbinden zodat deze tijdens het gebruik evenmin verloren kunnen gaan en toch niet hinderlijk in de weg zitten. Tenslotte wordt een microvezeldoekje meegeleverd om de lenzen en het oculair schoon te houden. Verder valt het mooie ergonomisch ontwerp op, de kijker heeft een fijn formaat en ligt lekker in de hand.

Een eerste blik door de kijker leverde al direct een positief beeld op en ik wilde hem graag spoedig uitgebreid testen. Door het slechte, donkere weer kwam daar de eerste dagen niets van, het zou een vertekend beeld opleveren.

Die tussentijd heb ik gebruikt om thuis alvast de draagriem te bevestigen en het oculair met de dioptriecorrectie in te stellen. De oculairringen zijn in trappen verstelbaar en werken soepel. Ik ben brildragend en dan werkt het het beste om de ringen helemaal in te draaien. Voor niet brildragers geldt het tegenovergestelde.  En dit is nou juist de reden waarom ik op zoek was naar een tweede verrekijker omdat mijn echtgenote niet brildragend is en dan telkens de oculairringen moeten worden in- en uitgedraaid.

De dioptriecorrectie ring is goed gesmeerd en werkt eveneens soepel en is voldoende breed om met twee vingers te verdraaien. Het is mogelijk om tot 3 dpt. te corrigeren. Je kijkt eerst met het rechteroog gesloten door de kijker en stelt vervolgens scherp met de centrale scherpstelwiel. Nu sluit je je linkeroog en stelt het rechteroog scherp met de dioptrie-instelling. De kijker is nu gereed voor continu gebruik.

Na enkele dagen klaarde het weer op en heb ik hem meegenomen naar een natuurgebied in België om hem aan een uitgebreide test te onderwerpen. En dat viel bepaald niet tegen, sterker nog, het is een genot om met deze kijker te werken.
Het beeld is glashelder en wat gelijk opvalt is het makkelijke en soepele scherpstellen met het grote instelwiel waarmee je voldoende slag kunt maken om zeer nauwkeurig scherp te stellen. Het wiel geeft voldoende tegendruk zonder te zwaar te draaien en het blijft de gekozen scherpstelling prima vasthouden.

Verder laat de EDEN zich makkelijk “uitbuigen” om de pupilafstand in te stellen, ook dat gaat soepel met voldoende tegendruk en dat kan met een gradatie van 58 tot 76 mm. Je buigt de twee objectieven zover uit elkaar totdat een mooi rond beeld hebt, je ogen voegen dan het beeld samen tot een mooi driedimensionaal beeld. 


De kijker heeft een prettig gewicht van 650 gram en is na een dagje struinen waarbij de kijker voortdurend om je nek hangt niet echt belastend.

Zoals gezegd heeft deze EDEN een vergrotingsfactor 10 hetgeen betekent dat je een onderwerp op een afstand van 100 mtr. ziet alsof het slechts 10 mtr. verwijderd is.
Het beeldveld op 1000 mtr. ligt op 114 mtr., dit is de breedte van het zichtbare gebied,  hetgeen voor een kijker in deze categorie netjes is.
De minimale scherpstelafstand van de kijker is slechts 1,2 mtr. waardoor hij b.v. ook erg geschikt is voor het van dichtbij bekijken van vlinders, libellen en insecten.

De diameter van de frontlenzen is zoals gezegd 42 mm. Hoe groter de diameter hoe meer licht er in de lenzen kan vallen en hoe beter (helderder) over het algemeen het beeld is. Gecombineerd met de vergrotingsfactor van 10 geeft deze lichtopbrengst de uittredepupil aan, in dit geval dus 4,2 mm. (42:10) Dat betekent dat de kijker in de meeste, niet al te extreme lichtomstandigheden gebruikt kan worden, immers de diameter van de menselijke oogpupil varieert van plm. 2 tot 7 mm. zodat bij een uittredepupil van 4,2 mm. gemiddeld licht aan het oog wordt doorgegeven.
Het zou dus voor de hand liggen om voor een kijker te kiezen met een grotere diameter frontlenzen, maar dat betekent een flinke toename van het gewicht hetgeen weer een aanslag pleegt op het comfort.

Dit geldt eveneens voor de vergrotingsfactor, het lijkt handig en voor de hand liggend om voor een hogere vergrotingsfactor te kiezen, maar ook dat betekent in de praktijk een grotere (langere) kijker en dus een hoger gewicht. Bovendien is het bij een vergrotingsfactor van meer dan 10 lastig om een onderwerp uit de hand in de focus te krijgen. Hiervoor leent zich een telescoop die je op statief kunt zetten beter voor. De EDEN biedt zodoende het beste van de geboden mogelijkheden in combinatie met optimaal gebruikerscomfort.

Verder is de kijker stikstof gevuld waardoor hij tot een temperatuur tot -20 gr. te gebruiken is zonder condensvorming. De body is gemaakt van koolstofvezelversterkt PPS waardoor het gewicht laag gehouden is en de kijker spatwaterdicht is, hetgeen voor gebruik in de natuur met regelmatig een fikse bui beslist een pre, zo niet een voorwaarde is.

Tenslotte, en niet het minst belangrijke, is het beeld niet alleen helder met een minimale randonscherpte maar is er nauwelijks sprake van chromatische aberratie, een hinderlijke kleurvertekening om je onderwerp dat zich uit in gele en paarse randjes, met name als je in tegenlicht kijkt. Dit is een enorm kwaliteitsaspect hetgeen in dit XP-model wordt gerealiseerd door het gebruik van elektrische- en fase gecorrigeerde lenzen.  

Deze verrekijker verdient daarom met recht het predikaat super, de prijs in ogenschouw nemend. Hij kan zeker de concurrentie aan met veel duurdere modellen. Het was voor mij een lust om met deze verrekijker een dag in de natuur door te brengen en hij viel op geen enkel aspect tegen. Ik heb die dag vele wow-momenten beleefd.
O ja, en niet verwacht dat het nodig is want hij is erg degelijk uitgevoerd, maar je krijgt op deze kijker een garantie van 25 jaar op materiaal- en fabricagefouten.
Een kijker die wat mij betreft een aanschaf voor het leven is en zeker een aanrader voor natuur, wildlife- en vogelspotters.


Slotwoord: 
Een vrij technisch verhaal voor degenen die de moeite hebben genomen om het door te lezen.
De volgende keer weer, en dat is snel, een blogbericht over de ons allen aan het hart liggende natuur.

16 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Dat is leuk om zoiets te mogen testen.
  Daar hebben ze aan jouw als fotograaf wel een goede aan. Super!!

  Groeten en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Leuk om weer eens een keer wat anders te bloggen, maar mijn voorkeur heeft toch de natuurfotografie. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hoi Ad, leuk om zoiets te mogen doen. Ik moet ook nog eens een nieuwe, die van mij is te zwaar. Fijne avond. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Leuk inderdaad ja, en nee, een verrekijker moet niet te zwaar zijn, een dakkant is dan over het algemeen wat lichter dan een porro. Ik zou in de natuur niet zonder kunnen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Mooi om te testen natuurlijk Ad, succes.
  Ik heb een verrekijker maar denk er nooit aan om hem mee te nemen, moet ik toch gaan doen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ik zou hem zeker gaan meenemen, je ziet zo veel meer.
   Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad
  mooi veel plezier met de vederkijker.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Bedankt Herman, ik ga hem zeker veel gebruiken en inderdaad meestal kijk ik er veren mee.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad, ik heb nog zo'n ouderwetse kijker. Ooit gekregen van mijn vader. Hij ligt in de auto en soms wordt hij gebruikt. Een die ik wel om mijn nek wil hangen is nog qua financiën buiten mijn bereik. Nog even doorsparen dus. Jij in elk geval veel kijkplezier met je nieuwe aanwinst.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ik denk dat veel verrekijkers inderdaad niet worden gebruikt omdat ze te zwaar zijn. Een goede verrekijker is een aanschaf voor het leven, je hebt er veel plezier van. Dank je, ik ga deze in elk geval ook veel gebruiken.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  in 2016 zijn er meerdere bloggers benaderd emt hetzelfde verzoek als jij nu kreeg.
  Ikzelf en ik weet ook van René Smit en er was er nog een. De verrekijker mocht je uitzoeken en ook nog houden als je een review schreef. Gaaf dat je deze uit zocht. Ikzelf had een kleinere. Ik moet eerlijk zeggen dat deze verrekijker echt een hele goede is.
  https://helmanatuurfotos.blogspot.com/2016/07/nieuwe-verrekijker.html#comment-form

  Ik ben benieuwd hoe ie jou verder bevalt.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Ik weet dat er eerder inderdaad mede-bloggers zijn benaderd. Zo is het mij nu ook vergaan. Het is natuurlijk prima reclame voor zo'n bedrijf, maar als je de verrekijker mag houden vind ik het dat zeker waard. Laat nog wel weten hoe ie bevalt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hai Ad,

  Inderdaad was ik ook 1 van de personen die er eentje mocht testen en houden en ik koos precies dezelfde als die jij hebt genomen. Een prachtige kijker is het en zeker qua prijs/kwaliteit. Ik ben er in ieder geval nog steeds erg blij mee.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi René, ik kan het alleen maar beamen en inderdaad, er zijn beslist betere kijkers maar gezien de prijs/kwaliteitsverhouding is het een prima kijker.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 8. Leuk dat je een kijker mocht testen en deze info is zeker nuttig. Ik heb een klein kijkertje, die haalt het niet bij deze. dus goed om te weten, als ik ooit eens wat anders wil.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de AWD weet jij natuurlijk als geen ander waar je moet kijken en wat je te verwachten hebt Ghita, maar kom je in onbekend (uitgestrekt) gebied en dan met name waar vogels zijn dan is een goede kijker onmisbaar, althans dat vind ik.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen