Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 8 oktober 2012

Makkelijk scoren

Voor leuke foto's hoef je lang niet altijd ver weg te gaan, sterker nog voor de foto's in deze post hoefde ik niet eens de deur uit.
In mei van dit jaar hebben we een weekje doorgebracht op een camping in het Groene Hart aan het riviertje de Kromme Mijdrecht. De camping ligt midden in de polder en wordt omgeven door poldersloten en de vogels laten zich daar bepaald niet onbetuigd.
De foto's heb ik dan ook allemaal gemaakt, heel comfortabel zittend, vanuit het geopende raam van de caravan. Het zijn zeker niet allemaal de meest spectaculaire soorten maar zeker de grutto is voor een zuiderling natuurlijk smullen. In het zuiden komt deze soort niet zo heel veel voor, maar ook in het noorden en westen, waar hij decennia geleden nog vrij algemeen was, wordt hij steeds schaarser. Het geeft dan ook veel voldoening als je hem op deze manier kunt platen. Ik hoop dat jullie deze opnames ook waarderen en dank jullie nog hartelijk voor de leuke reacties op deze blog op de juffers en libellen.Deze grutto zat driftig te roepen aan de rand van een weiland dat grensde aan de camping en waar wat schapen graasden. Of ze in de buurt jongen hadden is me niet bekend.Een krakeendmannetje tussen de voorjaarsbloemen, daar word je toch helemaal blij van.Het mannetje en vrouwtje krakeend samen. De kenmerkende witte vlek bij de stuit van het vrouwtje die kan dienen bij de determinatie en daarmee de verwarring met het vrouwtje wilde eend uitsluit, is helaas niet zichtbaar.Dit bergeendmannetje kwam ook even een kijkje nemen. Hij kwam zojuist uit de aan de camping grenzende sloot zodat de waterdruppels nog op zijn kop en borst zitten.
De bergeend kwam op een gegeven moment zo dichtbij dat ik een portretje kon maken met de sloot als achtergrond.De grutto vanuit dezelfde positie maar op een ander paaltje gefotografeerd. Ik was hier heel content mee omdat nu een bloembollenveld als achtergrond zorgde voor een rijke kleurschakering.

De scholeksters waren elke avond tussen de caravans aan het foerageren op zoek naar regenwormen.17 opmerkingen:

 1. Prachtig Ad hier wordt een zuiderling idd heel blij van :) !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om weer een grutto te zien, in het voorjaar waren er veel blogs met grutto foto's, dus leuk om er nu nog een te zien. Krakeendjes in het water met het mooie licht en de bergeend serie vind ik ook heel mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan je enthousiasme delen, Ad, ik woon er nl. heel dichtbij, maar mag het de "Kromme Mijdrecht" zijn? Die bergeenden vind ik ook heel leuk. Ze zijn wel schuw heb ik gemerkt. Je hebt ze mooi gefotografeerd. Je andere foto's zijn trouwens ook prachtig. Mooie serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk Joke, zoals je ziet heb ik het inmiddels aangepast, bedankt voor je terechte opmerking en voor je positieve reactie op de foto's.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Dat vergeet ik nog te vragen, Ad. Is het je bedoeling dat je woordverificatie (bij reageren de verplichting om cryptische codes in te typen) aan staat? Ik heb gemerkt dat veel mensen dit storend vinden en dan niet reageren. Mocht je het willen veranderen: op je dashboard: instellingen/berichten en reacties/woordverificatie:nee. Maar het is natuurlijk je eigen keuze, hoor. Ik vond het fijn toen iemand dat tegen me zei, want je ziet het zelf niet. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hartelijk dank voor je advies Joke, ik wist inderdaad niet dat "woordverificatie" aan stond. Ik heb het inmiddels veranderd evenals de optie wie er op de weblog kan reageren. Heb die nu op "iedereen" gezet, maar eens kijken wat voor effect dat geeft.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het bloemenveld op de achtergrond geeft echt iets extra aan de grutto.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige platen inderdaad Ad,
  en ik mag me gelukkig prijzen dat ik in een gebied woon waar
  heel veel Grutto's in de weilanden zijn.
  Heerlijk om weer een serie van deze prachtige steltlopers te zien.
  ook je krak en bergeenden mogen er zijn evenals je Scholekster.
  Als ik deze zie kan ik haast niet wachten tot het weer voorjaar is :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De grutto met de bollenvelden er achter is erg origineel, dat heeft toch net effies wat meer dan de grutto-op-een-paaltje ( hoewel daar ook niks mis mee is, en zelf heb ik die n.b. nog niet eens)
  Mooie serie weer Ad.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Ad,

  ik heet Helma hoor en Loes is degene hier boven mij hihi..
  je noemde me Loes bij de Libellen. Ik had ook het mannetje van de zwervende Heidlibel, de rode dus, maar die was lang niet scherp. Wel zag je daar nog de blauwe ogen. Ik weet nu waar ze zitten dus volgend jaar ga ik daar weer heen.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dat geeft toch niks Ad,
  de reden dat ik hier even terugkwam is om te zeggen dat ik ook het mannetje had.
  De reactie in het log zelf moet ik nog beantwoorden.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Foto 1 Grutto op paaltje is mooi, maar de volgende met het bloembollenveld is inderdaad nog mooier. Mooie opnames van de bergeenden, jammer dat je ze niet vanuit een lager standpunt hebt gefotografeerd. Was denk ik nog mooier geweest.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Pracht foto's heb je hier staan. De bergeend springt er voor mij uit.
  Wat een pracht vogel, die zag ik nog niet in het echie.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo Ad lekker comfortabel vanuit de caravan, kopje koffie erbij! en dan dit uitzicht.
  Wat wil je nog meer.
  Ik vind de grutto met het bloembollenveld de mooiste.

  groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. je laat een mooie serie zien, en net wat de andere zeggen, een gruto op een paal hebben er al vele, maar met een mooi bollenveld, heel goed gezien.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen