Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 23 oktober 2012

Boerenzwaluwen

In mijn vorige blog ("Makkelijk scoren") heb ik jullie een serie van diverse vogels laten zien die ik afgelopen zomer op de camping in het Groene Hart heb gemaakt, hartelijk dank overigens nog voor de leuke reacties die ik daarop mocht ontvangen.
In tegenstelling tot die serie kwamen de foto's in deze nieuwe blog niet zo gemakkelijk tot stand. Ik heb ze gemaakt tijdens dezelfde vakantie aan de rand van het natuurgebied de Groene Jonker. Intussen zijn de boerenzwaluwen al lang weer in hun overwinteringsgebied in Afrika, maar tijdens een autorit naar genoemd natuurgebied ontdekte ik dat enkele boerenzwaluwen telkens onder een brug doken over een klein riviertje.
Het kon niet anders dan dat ze daar een nest hadden. Ik vermoed dat ik op het moment gekomen ben dat het nest al klaar was want ik heb ze niet met nestmateriaal zien sjouwen, terwijl er waarschijnlijk nog geen eieren gelegd waren en dus de broedperiode nog niet was aangebroken.
In de nabijheid van de brug was een mooi takje waar ze steeds even op gingen zitten alvorens weer weg te vliegen. Ik heb daar een paar dagen zitten posten en jawel, op een gegeven moment vonden er op dat takje diverse paringen plaats. Ik heb hiervan een hele serie geschoten, die ik jullie in chronologische volgorde wil laten zien. Voor mijn geduld en het lange wachten werd ik uiteindelijk rijkelijk beloond.
De beelden, en met name de vleugels, zijn niet altijd helemaal scherp, maar ik heb bewust niet voor een erg korte sluitertijd gekozen om de beweging tijdens de paring te accentueren.Het mannetje zit in afwachting van het vrouwtje te roepen op zijn post.


....... En maar wachten op de komst van zijn geliefde.


Het mannetje is intussen weer even weggevlogen en in afwachting van zijn terugkomst gaat het vrouwtje zich alvast zitten poetsen.


Ze gaat hierbij zo te keer dat ze bijna van de tak aftuimelt.


Hier neemt het vrouwtje alvast de paarhouding aan. Ze heeft het mannetje al aan zien komen vliegen en begint met haar vleugels te trillen.


Het moment waarop het mannetje het vrouwtje bevliegt voor de eerste paring. Ik wil niemand tot exhibitionisme verleiden, maar als je goed kijkt is de cloaca van het vrouwtje zichtbaar.


Tijdens de paring gaat het mannetje wat schuin hangen zodat de staartveren elkaar kruisen.


Een laatste krachtsinspanning op het einde van de paring waarbij hij zich aan haar vastklampt, maar er toch bijna vanaf valt. Met zijn vleugels kan hij zich nog enigszins in balans houden.


Hier komt het mannetje aanvliegen voor de tweede paring terwijl het vrouwtje haar vleugels spreidt.


Het moment van de 2e landing.


Ook de tweede copulatie is een feit.


Met zijn snavel open van de inspanning vliegt hij weer bij het vrouwtje weg.


Na gedane arbeid is het goed rusten.

9 opmerkingen:

 1. WOW!
  A fantastic series!
  I am truly impressed!
  It not easy to get to photograph such a scene especially swallows!
  Cheers!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastische en knappe serie, Ad. Ik heb ze ook onder die bruggetjes vandaan zien komen en talloze malen geprobeerd ze fotografisch te vangen, maar ik ben nog lang niet tevreden over mijn werk. En dan zie ik dit bij jou.....ik heb de serie al een paar maal vergroot bekeken. Wow! Ben diep onder de indruk. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,

  wat een geweldige serie van deze boerenzwaluwen.
  Ik heb er ook een paar foto's van maar die durf ik niet eens te plaatsen whahahahaha...
  Werkelijk magnifiek dit. De vleugels komen echt ook heel mooi uit, en de paringen zijn echt geweldig vastgelegd. Dik compliment voor deze platen.

  Groetjes, Helma

  OT je had hete over de druppels dat je dit een van de mooiste series vond, maar als je wilt moet je even in mijn rechterkolom kijken naar de witte kwikstaart en de oude vos. Die vind ik zelf het mooist.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Subliem Ad!

  Prachtige momenten, in een schitterende setting, maar de meeste bewondering heb ik voor je zo perfect gekozen sluitertijden, geweldig hoe de beweging in de vleugels zit, terwijl de rest haarscherp is. Hele dikke complimenten.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige serie Aad, allemaal mooi scherp en prachtig van kleur.
  Dit hoop ik ook nog eens voor de lens hebben.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Guau!!! preciosa entrada de la monta de las golondrinas,me encanta Ad, son fotos de un gran mérito.un cordial saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een geweldige serie. Heel mooie setting en prachtig met de bewegingsonscherpte in de vleugels.
  Complimenten!
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een bijzonder mooie serie, prachtige achtergrond, geen storende elementen, dus alle aandacht wordt ook naar de vogels getrokken. Je hebt de paring heer erg mooi vastgelegd.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen