Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 25 juni 2013

"Wat kleiner spul"

Alhoewel de vogelfotografie mijn grootste uitdaging vormt, vind ik het af en toe ook heel leuk om met de macrolens op pad te gaan, om te proberen wat kleinere beestjes in de natuur vast te leggen. Libellen zijn daarbij een geliefd onderwerp, maar ook insecten en wat meer bijzondere bloemen en plantjes genieten dan mijn warme belangstelling. In dit blog wil ik wat van dit recent werk laten zien. Het is natuurlijk niet het echte macro-werk, maar de macro-lens en soms zelfs ook de telelens komen bij dit soort fotografie uitstekend van pas. Ik weet niet of ik het qua naamgeving altijd bij het rechte eind heb, met name de determinatie van libellen en juffers vind ik soms erg lastig.
Hartelijk dank nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de kleine bonte specht (klik hier) en veel kijkplezier bij dit "dichtbijspul."

Groeten,
Ad


Mannetje platbuiklibel, een vrij algemene soort, hier mooi vrijzittend met het donkere water van een sloot als achtergrond.Nogmaals een mannetje platbuik, in de brandnetels waardoor weliswaar geen egale achtergrond, maar wel met de details goed zichtbaar.Vrouwtje viervleklibel hangend aan bont pitrus. Eveneens een vrij algemene soort uit de familie korenbouten. De lichte vlekken in de achtergrond zijn spiegelingen van het water.Nogmaals een vrouwtje viervlek, hier hangend aan een zwanenbloem, tegenwoordig best een zeldzame plant. Als toegift een klein kevertje of spinnetje op de bloem.Blinde bij op een schermbloemige.Mannetje venwitsnuitlibel, in Nederland vrij zeldzaam. Ben trouwens niet helemaal zeker van de determinatie, kan mogelijk ook een noordse witsnuitlibel zijn. Wie het weet mag het zeggen.Nogmaals dezelfde libel, maar nu met een zachte rustige achtergrond.Vrouwtje oeverlibel, van andere oeverlibellen te onderscheiden door het zwarte pterostigma (buitenste vlek op de voorvleugel) In Nederland zeer algemeen.Kleine zonnedauw, de kleefstofdruppeltjes zijn net lampjes. Helaas mis ik een insect in de tentakels.Mannetje bruine korenbout, een vrij zeldzame soort. Met name op de onderste foto is goed te zien hoe de berijping op het achterlijf is aangetast door het vasthouden van het vrouwtje tijdens de paring.Nogmaals het mannetje bruine korenbout, hier zittend op een gele lis, hetgeen een aardige kleurencombinatie oplevert.Mannetje paardenbijter uit de familie glazenmakers, in Nederland zeer algemeen.Tot slot deze bosmuis die dit blog mag afsluiten. Deze foto maakte ik overigens met een telelens.

21 opmerkingen:

 1. een heerlijke serie met een prachtige afsluiter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad.

  Wat een prachtige serie van deze kleine diertjes.
  Zo ragfijn alles in beeld, heel knap gedaan.
  Prachtig om te zien. Super!

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dit is ook een erg mooi blog, Ad. In die namen ben ik niet goed, dus ik geloof direct wat je hebt neergeschreven. Ik ben best een beetje jaloers op je, hoor. Ik zie hier heel veel juffers en maar een enkele libel, die ook nog eens niet wil gaan zitten. De foto's 1, 4, 5 en 10 springen er voor me uit. Heel erg mooi. Ja, en de laatste is natuurlijk ook "een plaatje". Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's van de libellen Ad, zoveel verschillende heb ik er nog niet voor de lens gehad.
  Je muisje is trouwens ook erg mooi.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een variatie aan libellen, en erg mooi vastgelegd.Vooral de paardenbijter heb je heel mooi, meestal hangen ze onderaan een struik verstopt in het groen, jij hebt hem heel mooi vrij.
  En dan dat muisje als afsluiter, wat een schatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,

  ook dit is een heel mooi blog. je macro's zijn best
  heel goed gelukt. Die venwitsnuit kan inderdaad een Noorse witsnuit zijn. Ik zit daar ook mee. Mijn volgende blog gaat ook over deze witsnuiten maar voglens mij is het een Noorse witsnuit.
  Je andere libellen heb je ook prachtig weten vast te leggen. Vooral egt mannetje platbuik vind ik heel gaaf, maar ook je viervlek.
  Echt lekker even genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Gezien ook de reacties van Huub en Kees neem ik inderdaad aan dat het de Noordse witsnuit is. Bedankt voor deze reactie, ik zal de tekst maar niet aanpassen want dan kloppen de reacties niet meer. Ik zie uit naar jouw blog over deze witsnuit.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Ad,
  Mooie serie en ik denk dat Helma gelijk heeft met de noordse...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je had het eerder al aangegeven Huub, maar ik meende in mijn veldgids toch meer overeenstemmingen te zien met de venwitsnuit, maar ik stel mijn visie graag bij.

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 8. Mooi Ad, de Venwitsnuit is een Noordse, de grote vlekken op tweede en derde segment lopen duidelijk aan de zijden door naar beneden, bij de Ven liggen ze alleen op de rug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Kees voor je toelichting met de kenmerken van de Noordse, ik twijfelde al over de determinatie, de verschillen zijn soms erg subtiel.

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wat leuk Ad, om eens een macroserie van jou te zien, en ook deze tak van de fotografie gaat je goed af, prachtige heldere en scherpe beelden. En wat knap om de soorten ook nog eens op naam te brengen, dat doe ik je niet na.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad ,

  Prachtige Macro serie echt TOPPPPPPP.
  Zoveel verschillende en allen even scherp!!!!

  IK KOM EVEN OP JOU VRAAG DIE JE STELDE IN MIJN BLOG !!
  IK HEB IN HET BLOG VAN DE GRASMUS UITVOERIG BESCHREVEN HOE IK MIJN VOGELTJES ZO DICHT BIJ FOTOGRAFEER
  Misschien kan je daar even lezen ?
  Sorry ik zag zojuist de te grote letter maar ik laat het maar zo !!!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/
  Ik beschreef het voor René!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Libellen, ook dat gaat je goed af, een prachtserie van deze Platbuik!

  Groetjes, Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wonderful dragon photography!
  The shot of L. quadrimaculata on the flower is especially outstanding!
  Well done, enjoy your weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wonderful macros Ad! Congratulations !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. You have done a wonderful job with these dragonflies, great colour combinations and backgrounds, light and clarity. I also love the mouse at the end of the blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De vlieg op mijn blog die je niet kende is:
  de snavelvlieg of gewone snipvlieg (Rhagio scolopaceus)Ad
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag Ad,
  We spraken elkaar op vrijdag 6 juni om ongeveer 5 uur 's middags in de Groene Jonker.
  Het vogeltje waar wij het over hadden en waarvan we dachten dat het een maskerklauwier was, is een rouw kwikstaart.
  Daar zijn we nu heel zeker van.
  Leuk je te hebben leren kennen en wat een prachtige foto's maak je!
  Hartelijke groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anoniem,

   Ook ik heb het als een leuk, kort contact ervaren, die dag in de Groene Jonker. Voor mij was het op dat moment eigenlijk al wel zo goed als uitgesloten dat jullie een maskerklauwier hadden gezien, vooral gelet op het biotoop. Een rouwkwikstaart in tegenstelling kan heel goed mogelijk geweest zijn. Veel plezier en suuces nog met jullie waarnemingen en bedankt voor het compliment.

   Vriendelijke groet,
   Ad

   Verwijderen