Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 18 juli 2013

Kuifmees

Vorige zomer was ik in de gelegenheid om gedurende korte tijd een paartje kuifmezen te volgen die op dat moment al bezig waren met het voeren van de jongen. In een gemengd bos hier in de buurt hadden ze een nestje in een populier op slechts enkele meters hoogte juist boven een tonderzwam, die de boom markeerde waarin het zich allemaal afspeelde en daardoor makkelijk herkenbaar was.
Ik ben daar enkele keren geweest om te fotograferen. De foto's vertonen niet zo heel veel variatie, omdat het posteren van de oudervogels met voer of uitwerpselen op de tak voor het nestgat en het in- en uitvliegen daarvan een vrij statisch gebeuren is. Bovendien moest ik tussen de takken en het gebladerte door fotograferen om de vogels enigszins vrij in beeld te krijgen, waardoor de posities om te fotograferen erg beperkt waren. Het uitvliegen van de jongen wat al enkele dagen daarna plaatsvond is me helaas ontgaan.
De foto's zijn gemaakt vanaf statief dat ik op een zestal meters van de nestboom had opgesteld, terwijl ik mezelf met een draadloze afstandsbediening een end verderop achter een dikke boom schuilhield.

Hartelijk dank nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over het "kleine spul" zie (klik hier) ook dat is erg leuk om te doen, een volgend blog wil ik dan ook weer wijden aan andere libellen- en juffersoorten die ik in de loop der jaren gefotografeerd heb.

Veel kijkgenoegen en als je een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.
Groeten,
Ad Rustig zittend in de nestopening. Het nestgat is vrij groot voor zo'n klein vogeltje, ik denk dan ook dat het een voormalig spechtennest is.


Een ander perspectief waarbij alleen de boom als achtergrond dient en het nestgat nog wat beter zichtbaar is.


Op de uitkijk in een struik voor de nestboom.


Klaar om weer het nest uit te vliegen op zoek naar insecten voor de jongen. Ik vond de lichte vlekken van de lucht in de achtergrond wel mooi combineren met het frisse groen van de bladeren.


Terug met weer wat voer voor de jongen.
De uitwerpselen van de jongen worden in een vliesje verpakt en mee naar buiten gebracht.

12 opmerkingen:

 1. Great series Ad, this little "punker" is a real beauty.
  It seems really like a woodpecker hole.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie, mooi om dat te volgen het voederen van de jongen.
  Je hebt ze toch mooi tussen de bladeren door gevangen met je lens.
  De Kuifmees staat nog op mijn verlanglijstje ;-)))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heerlijke serie prachtig om het voeren en de bezigheden zo te kunnen volgen,wat is hij mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk om de Kuifmees te volgen. Het is een soort die ik hier in de polder nooit gezien heb, maar dat klopt natuurlijk ook wel. Wij hebben geen bos in de buurt. Ik vind het daarom des te leuker om de foto's te bekijken. Als ik dat zo lees was het niet echt makkelijk, maar je hebt fantastische foto's gemaakt, Ad. Vooral die waarop je z'n kuif zo goed ziet, vind ik heel mooi. Compliment voor de hele serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie Ad. Leuk dat je die ontdekt had. Je ziet ze niet snel in een tuin, dus dit is wel een unieke kans geweest.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad.

  Mooie serie, leuk die kuifjes zo bij de vogeltjes.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  je hebt ondanks je beperkte ruimte toch een paar hele fraaie platen kunnen maken.
  Ik vind de kuifmees ook een heel mooi vogeltje die ik zelf helaas nog nimmer voor de lens heb gehad. De foto's waarbij de mees vrij zit zijn natuurlijk schitterend, maar ook waar hij voedsel voor de jongen heeft en zo uit dat gat in de boom komt is ook heel gaaf om te zien.
  Ik geniet hier van.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ad,
  Ik geniet hier weer van een prachtige serie van een heel mooi klein vogeltje.
  wat leuk dat je de kuifmees zo kon fotograferen, bij de nestboom of op een tak vlakbij het nest. De foto's waar de vogel op de tak zit hebben mij voorkeur.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ad ik reageer met alle genoegen op deze prachtige serie !!
  Ik ben net als jij helemaal Vogel Fan bij uitstek .
  Maar deze mooie kuifmees (als ik het goed heb )heb ik nog nooit in het echt mogen zien laat staan vast leggen !!!!
  Heel mooi !!!!
  grt,
  Annie,
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo, dat is een mooi Kuifje!
  Staat boven aan mijn lijst, heb ik uren naar lopen zoeken, maar is me nog nooit gelukt een te zien en dus ook niet te platen.
  Geweldig mooie foto's van deze mooie en aparte mees.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,
  Wat heb je een prachtige serie kunnen maken van dit alleraardigste vogeltje!
  Vooral de beelden waar het kuifje zo parmant rechtop staat zijn geweldig, maar ook de andere vind ik erg mooi, prachtig licht had je er bij, juweeltjes hoor!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen