Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 7 maart 2014

Hoofdzaak of bijvangst?

Begin januari van dit jaar vernam ik dat er zich op een van de Maasplassen in Noord-Limburg al enige tijd enkele ijsduikers ophielden. Een vogel uit het hoge Noorden, met name IJsland, maar waarvan enkele exemplaren af en toe in de winter als dwaalgast naar ons land afzakken.
Het is met name in de zomer in broedkleed een prachtig getekende vogel, terwijl hij in de winter qua silhouet op het eerste oog wel wat lijkt op een aalscholver met een grote bult op zijn kop. Ik was al drie keer naar de betreffende plas geweest toen ik de vogel nog steeds niet gezien had. Wellicht had ik me vooraf ook te weinig verdiept in het gedrag van deze mooie vogel. Het is n.l. een echte duiker en het blijkt dat hij in vergelijking met een aalscholver of fuut bij een duik veel langer onder water blijft om zijn overwegend grote vissen te vangen. Je ziet hem daarom ook makkelijk over het hoofd.
De vierde keer wist ik hem uiteindelijk te spotten en te fotograferen, alhoewel toch nog van redelijk ver weg en na twee foto's hield hij het voor gezien en vloog naar de andere kant van de plas. Zo zie dat het beslist de moeite waard is om nog eens naar een plek terug te gaan als het niet meteen lukt, maar wat vooral belangrijk is om zoveel mogelijk kennis te vergaren van het gedrag en gewoonten van soorten.
Diezelfde zondag had ik op deze plas op het einde van de middag het geluk bij een flets laagstaand zonnetje een groepje krooneenden te kunnen fotograferen die zich niet al te ver van de oever ophielden. Het betrof een vijftal woerden die om de gunst van een eend aan het baltsen, badderen en poetsen waren.
Zo werd het een heel geslaagde middag, waarbij de "bijvangst" van de krooneenden nog een onverwacht hoogtepunt opleverde.

Hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik mocht ontvangen op mijn vorige blogbericht over het Rondje Zeeland 2
"klik hier"  en als u na het bekijken van dit blog een berichtje wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
AdKrooneend woerd die na een poetsbeurt eens lekker zijn vleugels strekt. Het late middagzonnetje gaf de binnenkant van de vleugel een mooie warme gloed.De vogel waar het eigenlijk allemaal om begonnen was, de ijsduiker, gefotografeerd vanaf de laagste stand van het statief.Krooneend (woerd), een vogel die in onze contreien wel wat minder zeldzaam is dan een ijsduiker, maar ook deze zie je toch niet elke dag.


Paartje krooneenden, woerd en eend.


Rustig ronddobberend.
Maar langzaam komt er al wat meer actie in het spel.
Deze woerd zet agressief de achtervolging richting een rivaal.


Ondertussen is het vrouwtje nog lekker aan het badderen terwijl de waterdruppels in het rond spetteren.


Deze woerd doet zijn stinkende best, voorlopig negeert het vrouwtje hem nog en gaat gewoon door met poetsen.


Als het dan toch niet lukt, dam maar een staaltje van machtsvertoon. Het lijkt wel of hij armpjes naast zijn vleugels heeft hangen.


En maar pronken met die opgeklapte vleugels, het lijkt wel een zeilschip.


Als het bij een vrouwtje niet lukt dan probeer ik het maar bij een soortgenoot.
Als die niets van me wil hebben dan maar weer pronken.


Tenslotte dezelfde foto als de openingsfoto waar ik de tweede woerd niet weggeshopt heb. Er ontstaat dan een meer diagonale compositie. Ik ben er nog niet welke nou beter is, wat vinden jullie?

17 opmerkingen:

 1. Wat een dag Ad dit is toch geweldig vooral met een laag zonnetje ,zelf vind ik de foto waar je de woerd niet weggeshopt hebt mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig. En zo'n ijsduiker, daar wil je best een poosje op wachten natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Wat mooi de IJsduiker en wat heb je het prachtig op de foto gezet.
  Super mooi!
  Ik vind zonder de andere, mooier uitkomen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een Krooneend heb ik zelf nog nooit gezien, Wat een prachtige eend, hè. En die IJsduiker, geweldig dat je 'm toch gevonden hebt, Ad. Je moest er wel geduld en vasthoudendheid voor hebben. Een bijzonder mooie serie. Welke ik het mooiste vind, de eerste of de laatste? Tja, de eerste is rustiger (knap gefotoshopt), maar de laatste laat ook de omgeving (de andere eend) zien. Dat heeft ook wel wat. Eerlijk gezegd, weet ik het niet. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Krooneenden-nog noooooooit gezien.
  Mooi serie
  Eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige blog, je had het weer ook mee zie ik, lekker zonnetje waardoor die mooie bruinrode kop van de krooneend man heel goed uit komt. Ik vind het allemaal pracht foto's, ook die van de ijsduiker.
  Als ik de eerste en laatste bekijk, dan ga ik voor de eerste foto, waar je dan andere eend hebt weggeshopt, netjes gedaan trouwens, op de laatste foto wordt de aandacht toch van de linkereend wat afgeleid door de wazige eend rechtsonder....groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ad,

  wat een ontzettend mooi blog van deze krooneenden. Werkelijk prachtige foto's in allerhanden poses. Met de vleugels wijd, met spetters maar ook hoog uit het water. Ik heb zowaar mijn ega er even bij gehaald want deze zijn zo mooi. Je ijsduiker is natuurlijk ook geweldig maar de hele serie van de krooneend zijn echte juweeltjes. Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ad,

  Krooneenden zijn inderdaad schitterende eenden en voor de neutrale toeschouwer 10x mooier dan zo'n ijsduiker.
  Want met dit herelijke lciht staan ze er erg mooi op. Met de 300 of de 50-500 lens?
  Maar de harten van vogelaars gaan natuurlijk wel harder kloppen bij die ene plaat van de ijsduiker.
  Een prachtige plaat mag ik wel zeggen. Als je eenmaal zo'n foto hebt gemaakt, dan ben je al die tripjes zonder resultaat weer snel vergeten. Heerlijk om te zien.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja inderdaad de neutrale toeschouwer zal vooral de kleuren van deze prachtige eendensoort aanspreken, maar als je als vogelaar een ijsduiker kunt zien en vastleggen is dat toch wel wat meer bijzonder. Ik heb deze foto's allemaal gemaakt met de 300 mm. lens met 2.0 converter en na inmiddels enkele series hiermee te hebben gemaakt kan ik niet anders dan er super content mee zijn.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad ,
  Ik heb deze week ook een hele mooie serie van de Krooneend gemaakt en ook de paring , ik had nog nooit deze Eend gezien en nu was hij en zij vlak voor me !!
  Deze serie is ook top !!
  ik heb genoten , gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annie,

   Ben benieuwd naar jouw serie van de krooneenden, een paring daarbij is toch wel heel bijzonder.
   Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik denk dat mijn volgende blog over de Kroondeenden zal gaan maar nu heb ik even een mooie serie gemaakt van diverse vogel op een glad meer !!
   gr,
   Annie

   Verwijderen
 10. Hoofdzaak... bijvangst.... Denk dat je gewoon de hoofdprijs hebt als je deze serie kunt maken ;-)
  Stuk voor stuk prachtige beelden van dit beeldschone eendje, genieten!

  Groetes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. een krooneend heb ik nog nooit gezien. wat is ie prachtig!
  het is een erg mooi reeks foto's geworden!
  lieve groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ad, Mooie serie en ik geloof dat ik al in een eerdere mail mijn mening heb gegeven. Ik vond ter plekke de krooneenden ook de hoofdprijs. Een ijsduiker mag dan wel bijzonder zijn maar kan toch; fotografisch, niet op tegen deze eenden. Daarbij kom je de krooneend nog niet zo vaak tegen in Nederland. Meestal zijn het ontsnapte exemplaren welke geringd zijn. Dit was bij dit groepje dus niet het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Pracht foto's Ad, mooie heldere en kleurrijke foto's.
  Fijn weekend, gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O Ad wat een mooie serie van de krooneenden. Ik heb ze nog nooit gezien. Het zijn echt heel mooie vogels en je hebt er een prachtige reeks van gemaakt.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen