Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 25 april 2015

Texel 2014 (1)

Zoals uit voorgaande blogberichten blijkt mag ik graag met enige regelmaat het schitterende eiland Texel bezoeken. Ook dit jaar waren we al weer een keer daar, maar van vorig jaar had ik zoveel foto's die nog op bewerking wachtten, dat ik die toch eerst wil laten zien. Omdat het er teveel zijn om in een blogbericht te verwerken zal ik twee sessies aan wijden. In dit eerste bericht komt vooral de grutto en de visdief aan bod met nog enkele soorten om een volgend keer vooral aandacht te besteden aan de kluut en de bruine kiekendief.
Bedankt nog voor de reacties op mijn vorige bericht over het "Rondje regio" (klik hier) en veel kijkgenoegen bij deze serie.

Vriendelijke groet,
AdGrutto, nationaal symbool van onze weidevogels. Ik vind het een prachtige vogel die het helaas steeds moeilijker heeft in onze intensief gebruikte weilanden. Zo lang als hij hier nog te bewonderen is vormt hij voor mij een bron van inspiratie en ben ik elk jaar weer blij als hij terug is van zijn lange reis uit het zuiden.
De onvermijdelijke grutto op paaltje foto.Een heel andere setting zo tussen het hoge gras waar hij een goede schuilgelegenheid vindt.Weer een heel andere uitdaging, en moeilijker om te realiseren, is het fotograferen van vliegende grutto's.

De houding doet me hier een beetje denken aan mantelende mangrovereigers.De bovensnavel van de grutto is erg flexibel en gevoelig zodat hij hiermee goed wormen en slakjes in de grond kan traceren. René liet het ook al eens zien in een blogbericht.Een andere mooie weidevogel is de tureluur, hier in een natuurlijke setting van een kruidenveldje neergezet.Een "bende" kokmeeuwen op zoek naar iets eetbaars en nestmateriaal.Een mannetje rietgors op de uitkijk.Een visdiefje doet zijn naam eer aan.Heel gracieus biddend boven zijn habitat.Actie in de lucht, niet alleen naar mensen maar ook naar elkaar kunnen ze erg agressief zijn.Een rivaal of de partner zit hier tussen de waterplanten.De vleugels zijn erg lang en steken tot voorbij de staartpunt, berekend op lange vluchten.Op zoek naar een visje tussen de kokmeeuwenkolonie.
Deze grutto doet me denken aan een zanger met een muziekstandaard. Alleen de bladmuziek ontbreekt nog. Hij mag dit blogbericht uitzingen al zie ik het meer als een noodoproep om zijn leefgebied te beschermen.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ad, Prachtige foto's van de grutto. Heel mooi zacht de eerste en tweede. De vluchtopnames zijn ook super. Wat een prachtige houdingen: 5, 7 en 8. Ook visdiefjes 14 en 15 zijn goed geslaagd. Maar je moet wel een beetje doorwerken, het is al bijna weer zo ver ;-)
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Ad, realy excellent series these photos.
  Wish you all the best!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie met mooie actie opnamen er bij Ad.
  Erg mooi om te zien.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. All your photos are gorgeous, but I love the ones of the godwits flying against the white sky - superb!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Ad, dat zijn beeldschone foto's van de grutto's. De visdiefjes zijn ook niet te versmaden. Heel fraai allemaal.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een spectaculaire en schitterende serie, Ad. Foto 3, de grutto tussen het bloeiende gras, vind ik erg mooi. Maar ook je tureluur en je vliegende visdiefjes zijn waanzinnig mooi. Ik zit hier echt van te genieten, temeer omdat ik weet hoe moeilijk het is om zulke beelden te maken. Knap gedaan en erg mooi., Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie, de grutto op paaltje is natuurlijk een foto die je vaak ziet, maar ik kan er steeds weer van genieten. DE grutto in het hoge gras is ook een mooi plaatje, net zoals de tureluur in het veld...
  De allermooiste foto vind ik de derde van de visdiefjes, de interactie tussen de twee vogels heb je zo mooi vastgelegd.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie opnames vooral van de grutto en die ene van de tureluur. Met foto 3 (een hele mooie) geef je gelijk aan wat de grutto nodig heeft. Drassige gebieden maar vooral laat in het seizoen maaien zodat het nest uitkomt en de jongen tijd hebben om op te groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad,

  werkelijk een hele mooie serie van deze koningin onder de weidevogels. Ook je visdiefje is een prachtige serie geworden.
  Je vliegbeelden van beide vogels zijn echt heel leuk en ook bewonderenswaardig want dit vergt toch echt wel enig geduld. Bovendien moet je je camera ook steeds goed hebben ingesteld om deze mooie beelden te kunnen maken. Je hebt mooie zachte achtergronden bij de Grutto op de palen en dat is echt schitterend om te zien. Met veel genoegen deze serie bewonderd en ik kijk uit naar je vervolg.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Mijn duidelijke voorkeur in deze serie gaat uit naar de visdiefjes en foto 13 in het bijzonder.
  Niet dat de grutto-platen niet mooi zijn, integendeel. Maar ik heb de laatste tijd zoveel grutto's gezien, dat ik het even genoeg vind. Ik heb namelijk geprobeerd om eens een ander soort foto van de grutto te maken. Eerdaags in mijn blog.
  Maar die visdiefjes zijn toch wel weer iets anders en zeker om ze in de vlucht te pakken. Dan ook nog eens met een visje en voila een mooie plaat is geboren. Het kan misschien qua scherpte net ietsje beter, maar het moment is prachtig. Dit soort kansen krijg je niet vaak. Heerlijke serie Ad! Top wederom.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schnepfen sind hier so gut wie nicht zu finden oder ich habe noch keine gesehen ... tolle Bilder
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Excelent job you´ve done here Ad! Great photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad, ik dacht dat ik hier al lang gereageerd had, maar blijkbaar toch niet.
  Knappe vliegbeelden heb je gemaakt van de grutto's en de visdiefjes, maar mijn favoriete foto is nr 2 vanwege de prachtige zachte tinten, en nr 3 tussen het gras spreekt me ook erg aan.
  Oei, nu pas bezig met vorig jaar, wat zul jij nog een hoop werk te doen hebben. Succes ermee en ik kijk er naar uit!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ad ,
  Wat een prachtige serie van deze mooie weide vogels !!
  Ik geniet super van de vliegende maar verder zijn ze allemaal de moeite waard om met hart en ziel er van te genieten !!
  groetjes Annie .

  BeantwoordenVerwijderen