Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 4 november 2022

Wisenten

Meer dan dertig jaar geleden zag ik tijdens een vakantie in Duitsland in een wildpark voor de eerste keer een wisent. Ik was gelijk onder de indruk van deze kolossale, intrigerende dieren, ook wel aangeduid als de Europese bizon. Op een info-paneel stond aangegeven dat deze dieren toen alleen nog in het wild voorkwamen in een oerbos in Polen, het Bialowieza woud en dat ze in Europa door gebrek aan geschikt biotoop en de jacht op uitsterven stonden.

Inmiddels is er gelukkig een bewustwordingsproces op gang gekomen en is dit mooie dier via gerichte fokprogramma's, ook in Nederland, voor uitsterven behoed. Jaren na mijn eerste waarneming kon ik in een wildpark bij Lelystad weer een wisent bewonderen. Inmiddels zijn er op meerdere plekken in Nederland wisenten uitgezet, ik zag o.a. al mooie foto's voorbij komen van deze dieren in het duingebied het Kraansvlak bij Zuid-Kennemerland, maar ook in het gebied de Maashorst, hier niet ver vandaan, leeft tegenwoordig een populatie. Al enkele jaren stond op het programma om daar eens te gaan kijken en evt. wat foto's te maken. 

Half maart van dit voorjaar was het zover. Na me te hebben georiënteerd waar we de dieren mogelijkerwijs konden treffen hebben we daar een flinke wandeling gemaakt, maar behalve veel fietsers en een groep taurusossen (ook mooi overigens maar niet onze doelgroep) hebben we geen wisent gezien. Reden om eind maart nog maar eens terug te gaan naar een ander gedeelte van het gebied, maar ook daar na een lange wandeling geen wisent te bekennen. Tijdens die wandeling troffen we een aardige vrijwilligster van het lokale IVN die ons wat meer informatie kon geven en na een autoritje van 15 km. zag ik vanaf een zandpad plotseling een groepje wisenten lopen. 

De dieren waren te voet goed te benaderen en op gepaste afstand maakte ik, uiteraard met telelens, een flinke reportage. Een klein deel daarvan laat ik hier zien waarbij ik af en toe in Photoshop op de creatieve toer gegaan ben. Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor de leuke reacties op mijn vorige blog over de bruine kiekendief. (klik hier)

Groeten, Ad


Als openingsfoto een kopportret van een wisent.


In de Maashorst lopen de wisenten op de open vlaktes tussen de bossen, een totaal andere setting dan van de wisenten die ik voorbij zag komen in het duingebied van het Kraansvlak. 


De linker wisent is blijkbaar nogal dominant, als hij in de buurt komt gaat het het groepje verderop op de loop.


Maar al snel haalt hij het groepje in en doet wat hij niet laten kan, een paring of spielerei van enkele koeien, ik weet het niet.


Deze stier keek eens vervaarlijk mijn kant op alsof hij wilde zeggen wat moet die voyeur hier. Wat een imposant beest, het is een bonk spieren die je niet graag op je af ziet komen, dus toch maar op gepaste afstand blijven.


Hij bleef zijn dames in de gaten houden en achtervolgen.


Ik had zodanig positie gekozen dat ik het licht schuin van voren had zodat het licht mooi door de vachtharen heen scheen.


Langzaam kreeg ik in de gaten dat het toch wel goedaardige dieren zijn en durfde ik wat dichterbij te komen.Verderop graasde de kudde rustig door.


In het gebied is een flinke poel waar ze, net als Schotse Hooglanders, graag in gaan staan. Eind maart was het niet echt warm weer, maar ze kunnen er met die dikke vacht goed tegen. Ik kon hier het moment mooi "pakken" dat ze dezelfde kant op keken.


Ik vond hier de interactie tussen deze twee dieren wel leuk in een min of meer diagonale compositie.


De dieren kwamen soms dicht bij elkaar wat ik ook hoopte zodat ik een geïsoleerd donkere omgeving een portret kon maken


En dat lukte op een gegeven moment ook.


Met behulp van topaz en nikfilters heb ik er een wat abstracte draai aan gegeven.


Helemaal tevreden was ik nog niet, ik wilde een kopportret in warm tegenlicht maken, ik hoopte dat dit tweetal mee wilde werken.


Dit begon er een beetje op te lijken, maar was het nog niet echt.


Omgezet in zwart/wit leverde dit beeld op.


Wisentkop met donkere achtergrond in tegenlicht een beeld waar ik naar op zoek was.


Uiteindelijk was ik met deze detailopname van de kop met hoorn en oog het meest tevreden.


Moeder met jong bij het water.


Jonge wisent aan het water terwijl op de achtergrond een ander jong gevoed wordt.


Wisent in de herhaling.


Wisent stier, de baas van het eiland, wat een spierbundels, een en al oerkracht


Ze rennen graag door het water en dan zijn ze voor zo'n groot, zwaar dier nog behoorlijk snel.


In het water zwommen ook een paar grauwe ganzen.


Dat vond deze wisent koe niet zo'n goed idee en liep er dreigend op af. 


Dit jong vond het allemaal wel goed en stond het rustig af te kijken.


Als je deze wisent ziet staan roept het bij mij associaties op aan een muskusos, het zou zo maar familie kunnen zijn.


De grauwe ganzen worden tot op zekere hoogte gedoogd, maar worden wel steeds in de gaten gehouden.


Wegwezen jij, toch nog vogels in dit blog, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.


Synchroon grazen.


Dit jonge dier nam op een gegeven moment een houding aan die erop duidde dat er iets aan zat te komen.


En jawel hoor, niets dierlijks is deze wisent vreemd. Het leek erop of hij me verontschuldigend aankeek.


Wat een opluchting.


Tot slot nog twee kopportretten waarvan deze in zwart/wit.


En deze laatste bewerkt met topaz in Photoshop.

Slotwoord: Een lang blog met slechts een klein deel van de reportage die ik van de wisenten maakte.  Volgend keer weer aandacht voor vogels al weet ik op dit moment nog niet welke. Tot dan.

28 opmerkingen:

 1. Ha Ad,
  het zijn zeker imposante dieren - een bonk spieren, daar wil je geen ruzie mee krijgen.
  Het lukte niet 1,2 3, maar uiteindelijk heb je ze gevonden en een heel mooie reportage kunnen maken met gevarieerde beelden. Om te beginnen vind ik je openingsportret al prachtig - die geeft je het gevoel contact te hebben. Op beeld 24 is de beweging zo mooi te zien - hij is 'on the move' ; synchroon grazen op 31 is erg leuk en je zwart/wit portret op 35 ook imposant.
  Een heel mooi blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was ik even heel enthousiast dat ik gewoon vanuit mijn eigen blogomgeving kon reageren, ben ik wel anoniem?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, nu krijg ik wel een naam. Blogger blijft verrassen...

   Verwijderen
  2. Hoi Corrie,

   Ik vond het al wat vreemd dat er wel jouw naam onder stond maar in de kop Anoniem, maar het was me uiteraard wel duidelijk dat Blogger weer eens kuren had vertoond. Vind het ook nog steeds jammer dat ik geen melding meer in mijn mailbox krijg als iemand gereageerd heeft en dat er bij sommige bloggers geen diashow meer verschijnt. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad,
  Kijk de aanhouder wint en tof dat je die wisenten uiteindelijk toch gezien hebt. Want je hebt er een mooie reeks weten te fotograferen. Fantastische beelden. Wat een koppen hebben die imposante dieren.
  Vooral die portretten en delen van die koppen vind ik super mooi. Een mooie reeks Ad, je bent niet voor niets geweest!!

  Groeten en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hou Marco,

   Ja, imposant zijn ze zeker die wisenten en ik was blij dat ik ze uiteindelijk toch gevonden had en ook nog (zonder gevaar) redelijk dichtbij kon komen en, weliswaar met 600 mm., ook nog wat portretjes kon maken. Het was zeer de moeite van enkele keren terugkomen waard. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Prachtige dieren die wisenten. Mooie fotos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline, het zijn inderdaad prachtige dieren.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad,
  Het is inderdaad een volkomen andere omgeving dan het duingebied. Mooi dat je geholpen werd om de wisenten te vinden, want het heeft je uiteindelijk een reeks fraaie platen opgeleverd. Wisenten in het water heb ik tot nu toe gemist. Ik was óf te laat óf de wisenten waren in een ander gebied. Je laat een serie beelden zien waarbij de dieren opvallend dichtbij in beeld zijn. Heb je uitgesneden of heb je zo'n sterke lens? Zulke platen heb ik nog niet kunnen maken.
  Tussen de prachtige beelden springen voor mij vooral 1, 10 en 11 eruit. Daarnaast zijn ook 13, 15, 16, 17 en 35 knappe platen. Je had een voorkeur voor bepaalde platen, maar van jouw favorieten vind ik sommige toch wat donker uitgevallen. Hierbij is natuurlijk veel belangrijker dat jouw doel bereikt is. Als de omstandigheden zich er voor lenen ga ik ze ook weer eens opzoeken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik weet niet of in het Kraansvlak ook duinmeertjes zijn, maar dat zou natuurlijk een ideale plek voor de dieren om daar in de zomer te vertoeven en voor jou om te fotograferen. Ik heb wel een lens waar ik redelijk ver mee kan komen n.l. de Nikon 300 mm. in combinatie met een 2.0 converter en samen met m'n cropcamera (APS-C) kom ik dan uiteindelijk op 900 mm. Maar desondanks zijn de meeste foto's wel enigszins uitgesneden, zeker de portretten, maar dat kan dan ook best. Ik zou nooit zo dichtbij willen en durven komen dat ik onversneden een portret kan maken. Die donkere (low-key) platen heb ik bewust zo gemaakt omdat ik vond dat het robuuste van het dier dan nog beter tot uiting komt. Maar smaken verschillen uiteraard. Bedankt voor je reactie en compliment en ik zie jouw platen van de wisenten met belangstelling tegemoet.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Wat een leuke serie, en er zitten schitterende foto's tussen. Met name het kop portret met een donkere achtergrond (waar onderstaat dat je hiernaar op zoek was) die springt er echt uit. Maar daarna ook een paar mooie met 2 wisenten bij het water en met een gans erbij. Je hebt echt veel kansen gehad voor mooie foto's en die volop benut. Ik heb ooit de wandeling bij het Kraansvlak gemaakt, maar geen wisent gezien toen. Misschien deze winter eens weer proberen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Zo zie je maar hoe verschillend smaken zijn, Kees vindt sommige foto's wat donker terwijl jij die juist mooi vindt. Ik kreeg die dag inderdaad aardig wat kansen en toch ben ik daar niet veel langer dan een uurtje bij geweest, ik wilde de dieren ook niet verstoren. Ik zie regelmatig ook mooie foto's van de wisenten van het Kraansvlak voorbij komen, een heel andere setting, maar ook mooi. Ik hoop dat het je deze winter lukt, succes en bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Prachtige beelden Ad.Belichting op die haren van koeien zijn erg mooi. Ook die portretten zijn fraai gelukt.
  Leuke spielerij met Topaz en photoshop, erg creatief. Imposante serie foto's van de wisenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frans,

   Ja, ik hen even gekeken welke positie ik het beste kon innemen om die haren wat in tegenlicht te vangen. Dank je voor je reactie en leuk dat je het gespeel met Topaz en Nik ook kunt waarderen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  Ik zou toch een eind uit de buurt blijven van die kolossen!!! Dus heel mooi dat ik op deze manier kan genieten van deze prachtige beesten. Fijn ook die informatie vooraf. Je hebt je behoorlijk uitgeleefd in het veld en later achter je computerschermpje. Dat Topaz is zo te zien een fijn programma. Je schijnt er ook heel goed wat ruis mee te kunnen weg werken. De bewerkingen zijn interessant, maat toch ga ik helemaal voor foto 1, 13 en 18.als mooiste foto's van dit blog. Nu ga ik gauw naar je Kieken...kieken ;-)
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Je kunt er gerust op zijn dat ik op gepaste afstand van de dieren gebleven ben, niet alleen omdat dat natuurlijk veiliger is maar ook om de dieren in hun habitat te respecteren. Als ik dan zo'n kans krijg wil ik er ook wel proberen om er van alles uit te halen en toch ben ik daar niet veel langer dan een uurtje geweest. Met Topaz kun je inderdaad lekker creatief bezig zijn, sommigen veroordelen het en vinden het niks meer met fotografie te maken hebben, ik vind het af en toe wel leuk om er wat mee te stoeien. Ruis kun je inderdaad denoise ai weghalen, maar dat gedeelte van het programma heb ik ook niet, dat doe ik in Camera Raw. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hai Ad,

  Deze plek kende ik nog niet en de foto's ogen natuurlijker dan die in het duingebied. Voor mijn gevoel is wat jij laat zien toch het biotoop waar dit soort dieren rondlopen. Mooi ook dat het precies bij zo'n drassige stuk is, want dat levert een hoop variatie in beelden op. Met dit soort dieren is het niet echt erg om een beetje op afstand te blijven, want ze zijn zo groot dat je ze toch wel goed op de foto kunt krijgen. Volgens mij moet je echt bij ze uit de buurt te blijven als er kalfjes zijn. Maar je ziet wel, dat je goed in de gaten gehouden wordt. Dus afstand bewaren is wel degelijk nodig. Met dit soort reuzen hoop ik altijd dat je ze even direct aankijken, zoals in jouw openingsfoto. Dan krijg je een mooi indringen kopportret. Ik twijfel overigens wel altijd hoever je de uitsnede moet maken. Gaaf dat je zo'n mooi tegenlicht portret hebt kunnen maken. Ook de foto direct daarna is een hele fraaie. Mooi met dat glinsterende oog. Een plek om te onthouden en het heeft jou een fantastische serie opgeleverd.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, het is inderdaad een heel andere setting dan in het duingebied hoewel ik de foto's die ik voorbij zag komen van het Kraansvlak toch ook heel mooi vind. Ja, met, in totaal, 900 mm. en nog wat croppen kom je natuurlijk een heel eind met zo'n grote dieren. Er liepen wel kalfjes, maar ik was er uiteraard wel op berekend om niet tussen een moeder en een kalfje te komen, maar dat is niet anders bij b.v. Schotse Hooglanders. En aan het gedrag van de dieren heb je gauw genoeg in de gaten wat wel en niet kan. Het is zeker altijd even puzzelen hoe je nou zo'n kopportret het beste kunt aansnijden, kwestie ook van gevoel en persoonlijke voorkeur. Die twee donkere portretten waarvan een in tegenlicht was ik ook heel content mee. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hoi Ad
  mooie foto's van dat kolossale dier erg mooi,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Geweldig wat een prachtige serie wat zijn het mooie indrukwekkende dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Zeker mooie, indrukwekkende dieren, dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad.
  Wat 'n mooie serie van de Wisenten en 'n geluk dat je die bent tegengekomen, die ben ik nog nooit tegengekomen misschien in de dierentuin. Heb er wel van genoten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Ik ben ze niet zomaar tegengekomen hoor, ben er echt naar op zoek geweest haha. Maar leuk dat je ervan genoten hebt. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad, wat een prachtige serie van deze wisenten laatje hier zien. Gestaalde oerkracht!!! Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie omschrijving voor deze beesten Ben. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Geweldige dieren en uitermate fraai in beeld gebracht. Inderdaad, niet te dichtbij komen, want er zijn meerdere verhalen (zeker in de Maashorst) over hun onberekenbaarheid. Maar juist op afstand krijg je de suggestie van wild en ongerept (nou ja, een beetje.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gerrit,

   Ik zag je reactie nu pas, dat krijg je als je via blogger niet meer via de mail geïnformeerd wordt. Helemaal mee eens dat je wat meer het idee krijgt van wild en ongerept als je wat meer van de omgeving meeneemt door op afstand te blijven. Met de nadruk op het idee, maar ja, zelfs hele grote wildparken in het buitenland is vaak sprake van een geconditioneerde omgeving. Dank je voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen