Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 24 november 2022

Baardmannetje, Torenvalk en blauwe kiekendief

Regelmatig bezoeken we het poldergebied tussen Den Bosch en Rosmalen, genaamd de Hoefsteeg. Vaak zagen we daar leuke en soms ook bijzondere vogelsoorten. Ik fotografeerde er mijn eerste velduil, we zagen vaak bruine kiekendieven en in de winter heel veel buizerds terwijl er een stukje beschermd weidevogelgebied is (was) dat plas/dras was gezet waar ik wulpen, grutto's, groenpootruiters en de meer zeldzame bosruiter kon fotograferen. Ik zal hier zeker nog een blog aan wijden. Jammer dat afgelopen voorjaar het gebied helemaal is drooggevallen en er op gegeven moment geen vogel meer te bekennen was. Reden waarom we er dit jaar beduidend minder geweest zijn dan daarvoor.

Ik de winter van 2020 zag ik op waarneming dat er bij een plas aan de rand van het gebied die grenst aan een nieuwe woonwijk enkele baardmannetjes waren gesignaleerd. Voor mij een reden om er te gaan kijken en misschien een kans om na lange tijd weer eens baardmannetjes te fotograferen.

Bij aankomst in het gebied heb ik rond de plas een flink aantal rietkragen afgespeurd, maar, behalve heel veel wandelaars, was er geen baardmannetje te bekennen. Er was ook geen fotograaf te zien hetgeen nog wel eens een aanwijzing kan zijn waar je moet zijn. We besloten daarom eerst maar een rondje door de polder te maken om daarna te proberen de baardmannetjes te vinden.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor de reacties op mijn vorige blog over de wisenten van de Maashorst (klik hier)

Groeten, Ad


In een stoppelveld zat deze torenvalk op een stengel balanceren. Dat bood mooie kansen om wat leuke gedragsplaten te maken.


Aanvankelijk zat dit vrouwtje torenvalk nog vrij rustig op die stengel rond te kijken. 


Soms zelfs een beetje verveeld. Aan het bloed aan een poot te zien had ze net een muis verorberd.


Torenvalk.


Torenvalk vrouwtje.


Onderweg naar de polder zag ik deze roodborst in mooi licht zitten.


Heel ver weg in het veld ontdekte ik een slechtvalk die zojuist een prooi geslagen had. Hij was al druk bezig het arme vogeltje (de pootjes staken omhoog) te ontleden. De darmen schijnen een extra lekkernij te zijn. Ik maakte een hele serie niet blogwaardige foto's, het was immers veel te ver weg, maar eentje wilde ik er toch even laten zien.


Doordat er wat wind stond begon de torenvalk langzaam haar evenwicht te verliezen op de gladde stengel.


Ze moest zich met haar vleugels in evenwicht zien te houden.


Maar ook de staart speelt bij vogels daarbij een belangrijke rol.


Het bood mij een mooie kans om de vogel met gestrekte vleugels en gespreide staart te fotograferen.


Torenvalk.


Torenvalk.


Zo kun je de mooie gebandeerde staart goed zien.


Even een uitstapje. Toen we verder de polder inreden wiekelde er plotseling een vrouwtje blauwe kiekendief boven de velden.


Het was intussen al wat later in de namiddag op deze januaridag waardoor het lage zonlicht door de vleugelpunten scheen.


Weer terug naar het torenvalkje dat intussen op een poot stond te balanceren.


Nu werden zowel een vleugel, de staart en een poot gebruikt om overeind te blijven.


De vleugel reikte zelfs tot op de grond, dan zie je pas hoe lang die eigenlijk zijn.


Als dit geen balanceer act is.


Tijd om maar weer eens naar de baardmannetjes op zoek te gaan. Het was intussen 16.00 u. geworden en de zon stond erg laag. Op de plek waar ik ze eerder al vermoedde vond ik vrij snel enkele baardmannetjes die in de rietpluimen hingen. Het lage strijklicht zorgde voor een gouden gloed.Hoewel er ook enkele mannetjes zaten kon ik helaas alleen vrouwtjes fotograferen. De mannetjes bleven dieper onder in het riet hangen.Baardmannetje in het gouden licht.Nog geen kwartier later was de zon helemaal onder en het is opmerkelijk hoe de kleurtemperatuur van het licht dan verandert. Zonder de witbalans op mijn camera te hebben aangepast verandert het licht van goudgeel naar blauwachtig grijs. De sluitertijd verdubbelde in enkele seconden van 1/500 naar 1/250 sec.Baardmannetje in het blauwe licht.En omdat ik er zelf nog niet helemaal uit ben wat ik nou mooier vind, heb ik de witbalans van de vorige foto in Photoshop wat warmer gemaakt.Baardmannetje vrouwtje.Baardmannetje tegen de schemering.Tenslotte nog even virtueel terug naar de torenvalk. Die had het intussen wel gezien op die stengel en ging er vandoor.En dat bood mij de kans om nog enkele leuke vluchtfoto's te maken.Torenvalk.Een eind verderop in de polder troffen we nog deze torenvalk in het gras. Ik weet niet of het dezelfde is die eerder opvloog.Slotwoord: Na dit toch weer lange blog volgend keer aandacht voor enkele vogelsoorten in het natuurgebied Kempen-Broek op de grens van Nederland en Belgiƫ. Tot dan.

3 opmerkingen:

 1. Ad wat een jaloersmakende prachtige serie het is net of je met het torenvalkje een spelletje aan het spelen ben wat een pracht kansen heb je weten te benutten en dan als toegift z,on mooie serie van het baardmannetje (vrouwtje ) in het prachtige licht. zo wil ik er nog wel meer zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige serie van de torenvalk, balancerende op een takje. Ook mooi die roodborst in dat fijne zachte licht, evenals de baarnman vrouw. Heerlijke serie met mooie vogelsoorten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Ad,
  wat een prachtige en leuke serie van de balancerende torenvalk. Zo mooi om de gespreide staartvleugels te zien. En extra geweldig dat je haar ook nog wegvliegend op de plaat kon zetten. Bijzondere beelden.
  Het baardmannetje heb je in prachtig licht; ook heel mooie beelden.
  Het was weer een plezier om je blog te bekijken.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen