Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 28 februari 2013

Patrijzen, vogel van het jaar 2013, in de winter.


De patrijs was in Nederland ooit een algemene vogel van ruige akkerranden en kruidachtige stroken. Echter door het verdwijnen van dit biotoop dat steeds meer in cultuur gebracht wordt, in combinatie met grootschalige maai- en oogstmethoden in plaats van kleinschalig, extensief beheer, is de populatie sinds de jaren ’60 dramatisch achteruit gegaan. De afname in die laatste vijftig jaar bedraagt maar liefst 95%, in aantallen uitgedrukt van 200.000 exemplaren naar nu nog slechts 10.000. Het is daarom ook dat de soort door Sovon op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels is geplaatst en uitgeroepen tot de Vogel van het Jaar 2013.

Al enkele jaren overwintert een klucht in wisselende groepjes van in totaal wel zestien exemplaren in de extensief beheerde akkers aan de randen van een woonwijk. Gedurende die jaren volgde ik die groep en maakte veel foto’s, maar tot deze afgelopen, extreme winter was ik daar nog niet helemaal content mee.  Met name de laatste sneeuwperiode, waarin de haantjes al duidelijk het voorjaar in hun kop hadden, is het mij uiteindelijk gelukt om een serie foto’s te maken waarbij ik wat van hun gedrag kon vastleggen en waarbij ze zich niet steeds meteen wegdrukte in de sneeuw. Hieronder wil ik jullie wat van deze opnames laten zien, veel kijkgenoegen.

Iedereen nog hartelijk bedankt voor de reacties op mijn vorige blog over winterlandschappen (klik hier), ik heb er een hoop van opgestoken.

Groetjes,
Ad    


Het haantje met zijn hoefijzervormige borstvlek in vol ornaat.Kenmerkende houding zoals je ze vaak aantreft, weggedrukt in de sneeuw bij het minste of geringste onraad. 's-Winters leven deze vogels heel sociaal.Als je lang genoeg wacht leggen ze langzaam hun natuurlijke schuwheid af en gaan ze foerageren.
Maar vooral de haantjes blijven waakzaam en slaan onmiddellijk alarm bij onraad. Ik maakte het mee dat een buizerd op een tak in de buurt neerstreek en de hele groep schoot in een roef de slootkant in.Hier kun je qua houding duidelijk zien dat hij als hoenderachtige familie is van de "whisky" famous grouse, het Schotse sneeuwhoen.Als je dan het vertrouwen gewonnen hebt gaan ze rustig in de sneeuw foerageren, ze krabben eerst met hun poten de sneeuw weg om bij het gras en de kruiden te kunnen komen.Zo vormen ze hele sporen en gangen in de sneeuw.Na het foerageren wordt het tijd om te pronken......
....En even lekker de vleugels te strekken.
Een hennetje komt al in de buurt.


Aanvankelijk dacht ik dat het een paartje was, maar gezien de opkomende borstvlek is de linker patrijs waarschijnlijk een jong mannetje.Het licht viel vaak erg mooi zodat er een lichtje in het oog ontstond.


Uiteindelijk toch een paartje waarbij het haantje begint te kraaien en te baltsen......


.......Het opperhaantje toont dan zijn suprematie. 


Deze blog is wel erg lang geworden, maar deze prachtige, helaas steeds zeldzamer wordende, vogel is het meer dan waard. In een van mijn volgende blogs wil ik de patrijs nog eens in zomerse sferen belichten.

16 opmerkingen:

 1. Ja hij is zeker waard om in het zonnetje gezet te worden wat een prachtvogel ,je hebt hen er ook heel mooi op staan in de sneeuw en dan een zonnetje dat komt allemaal ten goede.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schitterende serie, zo mooi in het zonnetje. En in dat witte landschap komen de kleuren van deze mooie vogels extra goed uit. Ik heb met veel plezier deze serie bekeken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit een ontzettend mooie serie, Ad. Vooral de foto's met het zonnetje (10 en vanaf 13)vind ik bijzonder mooi. Ik heb de patrijs zelf nog nooit gezien, maar wat is hij mooi. Zag 'm wel eens op een Kerstmenu staan, maar zoiets moois eet je toch niet op. Complimenten voor je serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ad,

  Patrijzen zijn toch wel erg leuk om te zien en helemaal om ze van zo dichtbij te fotograferen.
  Ik kom ze helaas niet zo vaak tegen (soms in Zeeland) maar als ik ze zie dan blijf ik er altijd erg lang naar kijken. Want zoals je al schrijft. Hoe langer je rustig blijft, hoe levendiger ze worden.
  Vooral de foto's met het lekkere zonnetje zijn wel heel erg mooi geworden.
  Een iets lager standpunt (als je dat kunt) maakt je foto's nog mooier.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een lager standpunt maakt de foto's inderdaad mooier René, maar ik heb deze foto's van redelijk dichtbij (plm. 8 mtr.) vanuit de auto kunnen maken, als je dan uit de auto komt zijn ze gelijk gevlogen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Lovely photos Ad. You were so lucky to get such close views and of course the snow showed them beautifully. Unfortunately they are in decline and on our red list here too. I was pleased to get a quick photo of one last year but only very distant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige serie Ad, met deze mooie foto's kan een blog niet te lang zijn.
  Dit is puur genieten,prachtig in de sneeuw en met het zonlicht er op.
  Erg mooi om te zien.
  Fijn weekend, gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ad, mooie foto's. Jammer dat ze nu, eenmaal gepaard, als sneeuw voor de zon lijken te zijn verdwenen en moeten we weer wachten totdat ze grote kuikens hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo'n blog kan voor mij niet lang genoeg zijn SUPER ZEG WAT EEN PRACHTIGE VOGEL !!!
  Groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje Ad, wat ontzettend mooi dit!
  Een prachtig blog en wat mooi deze patrijzen in de sneeuw
  en ook nog eens in de zon. Er zijn er bij ons maar een paar
  alleen weet ik niet waar ze zitten. Er is een iemand
  die ze ieder jaar telt maar geeft niet prijs waar dit is.
  Maar ik vind deze van jou werkelijk van grote schoonheid
  en heel waardevol.
  Dikke complimenten Ad.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van patrijzen krijg ik ik niet gauw genoeg Ad. Als het zonnetje op het rood in de koppetjes schijnt krijgen de foto's nog wat extra's ook.
  Deze vogel wordt te vaak voor standaard afgedaan terwijl ze zo'n prachtig verenkleed hebben.
  Bedankt voor het delen van je patrijzenserie.

  gr Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Ad,

  Prachtige vogel! En mooi in beeld gebracht. De tekstuele aanvulling op de foto is ook van meerwaarde.

  Bedankt voor het delen.
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb nog nog patrijzen gezien, dus ik kijk hier mijn ogen uit, wat een prachtige vogels!
  En heel mooi gefotografeerd Ad, vooral in het zonnetje komt het kleurige verenpak wel heel erg mooi uit de verf.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. It's beautiful, I would to see one. Your photos are brilliant, thanks.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. So very interesting! Thank you for all the wonderful pictures.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Magnificent photos of partridges!
  Fantastic evening light!
  I wish I could see these birds, they don not look like ours!
  Congratulations!

  BeantwoordenVerwijderen