Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 16 februari 2013

(Winter)landschappen

Ik ben weliswaar geen specialist op het gebied van landschapsfotografie en ik beschik dan ook niet over allerlei filters om deze foto's te optimaliseren, maar na alle prachtige platen die in diverse blogs al voorbij gekomen zijn wil ik toch ook een duit in het zakje doen. Naast wat winterlandschappen heb ik ook enkele andere winterfoto's opgenomen. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden en schroom niet om kritische opmerkingen te maken, ik beschouw het als een gratis advies, temeer omdat ik op het gebied van landschapsfotografie nog een hoop wil leren.
Graag wil ik nog iedereen bedanken voor de positieve reacties op mijn vorige blog (klik hier) over wintervogels. De meningen over de onscherpe staartmees waren zoals verwacht zeer divers, sommigen vonden het top, anderen vonden het niks en zouden de foto in de prullenbak doen belanden.

Groetjes,
Ad


Na een nachtje met flinke vorst had de rijp zich van de natuur meester gemaakt, natuurgebied de Malpie lag er dan ook idyllisch bij. Het kostte wat moeite en geglibber om er te komen, maar het was de rit ernaar toe alleszins de moeite waard. Het landschap lag er als betoverd bij met hoofdzakelijk zwart/wit tinten terwijl het pijpenstrootje voor wat kleuraccenten zorgde.
De roodbruine gagel met dotten sneeuw erop trok al van ver de aandacht.


Landgoed de Beemd in winterse sferen. Deze foto heb ik omgezet in zwart/wit, ik vond hem zo het beste tot zijn recht komen. Ik heb er bewust voor gekozen om de karrensporen links in beeld mee te nemen.


Omdat de boomstammen hier niet besneeuwd waren vond ik hier daarentegen wat kleuraccenten wel op zijn plaats. Ik koos ervoor de lijn van de beek in de hoek te laten verdwijnen en de horizon op plm. 2/3 van het beeld te leggen.


Een haas gaf ook even acte de présence en liet zich gewillig fotograferen. Ik vermoed dat hij wel honger had, normaal zijn ze veel schuwer.


Een boerderij in de verte, prikkeldraad op een foto houd ik normaal niet zo van, maar ik vond de lijn hier wel goed meedoen in de compositie.


Knotwilgen als onderdeel van het boerenland. Alhoewel knot? Nagenoeg het hele binnenste van de boom is verdwenen en alleen de bast lijkt nog intact en toch leven ze nog.


Wederom een kleur en een in zwart/wit omgezette foto, ik ben er nog niet uit wat ik nou het mooiste vind.
Nog zo'n dilemma, kies ik nu voor een landscape of een verticale compositie. In de bovenste foto verdwijnt de lijn van de beek mooi in de hoek, terwijl op de onderste foto de weespiegeling van de boom in het water weer completer is.
Met rijp bedekte schermbloemige.


Een ijspegel waarin prachtige structuren zichtbaar zijn geworden.


Tenslotte nog een tweetal landschappen, boven in zachte lichte tinten met de ondergaande zon als blikvanger en onder een bevroren boslandschap waar ik enkele filters op losgelaten heb.21 opmerkingen:

 1. Deze tak van fotografie heb je echt wel in je. Wat heb je goed naar de lijnen gekeken. En met sneeuw is het helemaal mooi. Van mij mag er nog een beetje komen. Ik zou zeggen: vaker doen, kunnen we mee genieten van het mooie landschap bij je in de omgeving.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele mooie serie, Ad. Ik ben zelf ook nog niet zo lang met landschapsfotografie bezig. Een moeilijk deel van de fotografie, vind ik. Daarom heb ik alleen "gevoelsmatig" een voorkeur voor bepaalde foto's uit je serie: 7, 13 en 17 (een stijl die me erg aanspreekt). In foto 14 voel ik me wat opgesloten, daarom kies ik voor 13. In één van mijn fotocursussen leerde ik dat een mens een foto van links naar rechts bekijkt en dat je daarom beekjes, weggetjes etc. het beste van links naar rechts op de foto kunt laten verdwijnen. Geen idee of dat nou echt zo is, maar op foto 13 is dat wel zo. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Ad van mij mag je zo nog veel meer plaatsen ik heb het ook mijzelf maar een beetje eigen gemaakt,maar die ijspegel. en het haasje,maar de landschappen mogen er ook zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb genoten van je plaatjes Ad! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ad Ik ben echt ongelooflijk weg van deze mooie winter show !
  En dan die haas en de schermbloemen met rijp SUPER !!!
  groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,
  Mooie foto's van het koude winterse weer. De eerste van de Malpie vind ik het mooiste. Waarschijnlijk omdat je daar via de bosjes in het water naar achteren gaat. Meer verschil in voorgrond en achtergrond.
  De Beemd met karrenspoor is (voor mij) geslaagd.
  Kleur of zwart/wit duidelijk de kleuren versie. Maar de zw/wit mag ook meer contrast hebben.
  Liggend of vertikaal? Voor mij de staande foto, heeft meer diepte.
  De laatste foto vind ik helemaal niets (sorry), maar die er boven staat vind ik prachtig!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Brilliant images of the winter, and the Hare, I love it.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Such a magic touch with all that snow!
  A lot more than we had this winter!
  Lovely series, I love the hare especially!
  Congratulations, Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ad, mooie opnames vooral van de Malpie, de gagel en de ijspegel. De kou komt er vanaf. Krijg de indruk dat de opnames van de Malpie met de vennen niet recht staan....

  gr.
  huub

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeer gave ijspegel. En de eerste opnames van de malpie zijn ook fraai. Bij de allerlaatste ben je wat doorgeschoten met de filters vrees ik. Een mooi gebied is het , waar ik helaas nog nooit geweest ben.
  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,

  mooie serie. Van de eerste vier ben ikzelf niet zo gecharmeerd.
  Bij mij komen die niet helemaal helder over.
  Maar de andere foto's zijn echt heel erg mooi. Met name foto 5 vind ik fantastisch en ook 7, 8, 13, 15 en 16. Echt lekker even genieten.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad, landschapfotografie is idd niet zo gemakkelijk als het lijkt, maar ik kan niet anders zeggen dan dat je goed bezig bent hoor.
  De eerste vier van Malpie vind ik erg mooi door de bijzonere kleurencombinaties, waardoor er een hele fraaie vlakverdeling is ontstaan.
  Bij je twijfelgeval over liggend of staand ga ik voor de staande foto met de spiegeling van de boom, komt heel mooi uit zo.
  De ijspegel vind ik top!
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd met wat voor lens / hoeveel milimeter, je de landschapfoto's hebt gemaakt, ik heb het gevoel dat de landschapppen met wat meer groothoek nog beter uit zouden komen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Je hebt helemaal gelijk, ik heb de landschapsfoto's van de Malpie gemaakt met 70 mm., ik had toen een 70-300 bij me. Omdat ik niet wist wat ik aan zou treffen (vogels, close-ups i.v.m. macro-functie) dacht ik hiermee uit de voeten te kunnen, maar voor landschapsfotografie is dat natuurlijk een verkeerde keuze. Voor de foto's van de Beemd gebruikte ik de 50 mm. van de 50-500. Ik maakte een winterse tocht te voet en hoopte vogels aan te treffen en pikte en passant de landschappen mee. Ook helemaal fout natuurlijk en een gevolg van het niet vooraf maken van keuzes. Ik heb er overigens wel van geleerd, volgende keren nam ik bij vooraf geplande landschapsfotografie mijn 18-70 mm. mee.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Ik vermoedde al zoiets Ad. Ze zeggen vaak dat het goed voor je creativiteit is om maar één lens mee te nemen en het daar mee te doen, en ik kan niet anders zeggen dan dat je je goed uit de situatie hebt weten te redden.
   Groet Loes

   Verwijderen
 13. Dat gaat je goed af landschappen fotograferen Ad, ik vind ze heel mooi.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie gevarieerde landschapsblog. De berijpte landschappen vind ik mooi vanwege de zachte tinten. De sneeuwfoto's hebben ook weer iets. Voor het dilemma: ik ga voor de portrait, daar staat de spiegeling er mooier op en loopt de beek ook mooi weg. Andere foto's die voor mij eruit springen: de knotwilgenlaan en de ijspegel.
  De haas is ook een leuke waarneming, en fijn dat ie even voor je bleef zitten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. I'm no expert on photography of any kind Ad so I have no criticism but I enjoyed all of your lovely, atmospheric photos especially the ones which included water and also the one of the beautiful Hare.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ad,

  Nou, daar zitten een aantal mooie platen bij zeg. Voral de staande versie met de weerspiegeling van de boom in het water is prachtig.
  Dat komt mede door de juiste uitsnede. Die ijspegel is top gefotografeerd. Mooie details.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Ad,

  Je laat hier mooi winterse schilderachtige landschapfoto's zien. De Ijspegel is knap gevonden en fraai vastgelegd.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow, you have a lot of gorgeous shots! I love the first shot you posted, perfect, and the 12th (I like the blue tint) as well as #14, good choice to make it vertical. The photo of the russet gale, the frosted umbelliferous and the icicle are spectacular as well!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wonderful winter scenery lovely pics !

  BeantwoordenVerwijderen