Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 30 september 2013

Blauwtjes

Hoewel we intussen al ruimschoots in de herfst zitten, wil ik toch nog even terugblikken op de prachtige zomer met zijn uitstekende vlinderperiode. Veel blauwtjes zijn in de diverse blogs al voorbij gekomen en ik wil hier een apart blog wijden aan deze prachtige vlindersoort.
Veel kijkgenoegen en hartelijk dank nog voor de leuke reacties op mijn vorige blog over de wat minder bekende vlindersoorten. (klik hier)

Met vriendelijke groet,
AdAls eerste, de meest algemene soort, het icarusblauwtje. Ondanks dat hij veel voorkomt is het niet de minst mooie soort zoals je hierboven aan de twee mannetjes met hun hemelsblauwe bovenvleugels kunt zien.
Ik was op zoek naar het pimpernelblauwtje en trof deze twee in een mooie pose aan tussen de grasstengels.De bovenvleugels van de vrouwtjes zijn heel anders gekleurd zoals je op deze foto's kunt zien.


Ze zitten graag op het St. Jacobskruiskruid.De ondervleugels van het icarusblauwtje zijn minder blauw, maar grijsbruin met oranje vlekken en wit omrande zwarte stippen.Blauwtjes zitten ook graag in een verticale positie.Het boomblauwtje, blauwwitte ondervleugels met zwarte stippen.

Hier zijn zowel de onder- als de bovenvleugels zichtbaar, in dit geval van het vrouwtje.
Hier eveneens een beeld van zowel de onder- als bovenvleugels, in dit geval van het mannetje dat veel smallere donkere delen heeft.Het heideblauwtje, kenmerkend zijn de zwarte halvemaantjes rond de oranje vlekken.Hier op de dopheide.De bovenvleugels van het mannetje zijn glanzend donkerblauw.De bovenvleugels van het vrouwtje zijn donkerbruin.

Als laatste het pimpernelblauwtje, niet de mooiste, maar wel een zeldzame soort die in Nederland, na herintroductie, slechts op enkele plekken voorkomt.De bovenvleugels zijn blauwzwart.Aan de waardplant, de grote pimpernel, heeft het vlindertje zijn naam te danken.Alhoewel hij ook wel andere planten bezoekt.

In deze serie ontbreekt nog het gentiaanblauwtje, ik ben er naar op zoek geweest en heb de waardplant met eitjes erop wel gevonden, maar het blauwtje liet zich niet zien. Volgend jaar hoop ik dit vlindertje op dit mooie plantje aan mijn collectie te kunnen toevoegen.En omdat ik ze zo mooi vind ter afsluiting nog deze icarusblauwtjes.

20 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke serie Ad maar de blauwtjes zijn toch wel het mooist.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad.

  Heerlijk nog even nagenieten van deze zomerse pracht.
  Prachtige foto's heb je ervan gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blauwtjes mijn favoriete vlindertje. Schitterend!
  Groet Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hola Ad,, todo un placer como siempre admirar tus fotos,,un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schitterende serie, Ad. Ik vind dat zulke mooie vlindertjes, maar wat zijn ze moeilijk uit elkaar te houden. Knap dat je ze allemaal gevonden hebt. Foto 1, 10, 17 en 18 springen er voor mij uit. Ik zal ze missen, de vlinders. Vind het heerlijk om ze te fotograferen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo Ad wat een soorten rijkdom en dan ook nog met open vleugels. Dat is knap. Ik heb al heel wat boomblauwtjes gezien, maar nog nooit een met open vleugels kunnen fotograferen.
  Mooie serie.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zooo wat heb jij de blauwtjes mooi gevangen Ad.
  Prachtige foto's zitten erbij.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  prachtige serie van deze blauwtjes. Ik bewaar de mijne maar tot volgend jaar ;-)
  Het is nog steeds mooi weer buiten dus het is ook echt nagenieten. Deze mooie serie blauwtjes draagt
  daar zeker toe bij :-) Ik vind vooral foto 7, 16, 18 en 20 echt prachtig om te zien. Deze hebben een
  hele mooie zachte achtergrond en prachtige compositie.

  Hele fijne avond nog.
  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ad het is dat ik beter weet anders zou ik zeggen dat je mijn map had gebruikt , zoveel foto's zijn zo gelijk en ik ben er dol op !!!!
  Prachtige serie !
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ad,
  Net terug van een korte vakantie zie ik deze prachtige blauwtjesblog. Je hebt ze allemaal mooi erop, zowel de boven- als onder vleugels in beeld, heel leerzaam ook om zo de verschillen tussen de soorten te zien.
  Gaaf dat jij ook het pimpernelblauwtje hebt, die is heel zeldzaam. En ook het heideblauwtje heb ik zelf dit jaar niet gezien, dus die vind ik toch ook wel erg mooi, en blijft bij mij op mijn wensenlijstje voor de volgende zomer staan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Uitbundige en zomerse serie! heb wel de indruk dat je met name bij de eerste helft vaak iets té zomers weer had, het felle licht maakt de achtergronden wat onrustig. De tweede helft met de pimpernelletjes is dan ook meer favoriet bij mij, maar, de topper is toch wel de eerste/laatste: knap hoe je beide blauwtjes scherp hebt gekregen!
  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Loes, de tweede helft met de pimpernelblauwtjes, de twee icarussen op 1 foto en de icarussen met dichtgeklapte vleugels maakte ik recent terwijl de andere foto's een compilatie zijn van werk van de afgelopen jaren. Zo zie je maar dat je in de loop der jaren progressie maakt en daarom ben ook blij met je opmerking.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. prachtige beelden van deze blauwtjes!!! er zitten echt pareltjes van foto's tussen. proficiat!!!
  groeten, Hilde
  http://stapjesonderweg.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige macro opnames met mooie kleuren.

  Groet, Joop

  bedankt voor uw reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. They are beautiful images of the butterflies, cheers.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ad,
  Een zeer mooie reeks die je hier laat zien.
  Prachtig die kleuren en mooi scherp weergegeven.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De foto van de twee blauwtjes is echt een topper. Het lijkt wel kunst. Heel erg mooie opname.
  De andere vlinderfoto's zijn ook mooi en interessant, maar fotografisch gezien komen de vlinders toch het mooist uit tegen een rustige achtergrond.
  Hele fraaie serie Ad.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen