Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 18 oktober 2013

Steenuiltjes

Inmiddels zitten we alweer even in de herfst en daarmee hebben we het seizoen van de vlinders, libellen en in insecten weer voor een jaartje achter ons gelaten. Op dit moment komen er in de diverse blogs en andere community's volop paddenstoelen voorbij, die zeker met het vochtige weer van de laatste week letterlijk en figuurlijk uit de grond rijzen. Daarnaast hebben veel natuurfotografen zich in de afgelopen weken weer gelaafd aan de hertenbronst. Ook ik heb me wat dat betreft niet onbetuigd gelaten en zal deze foto's ongetwijfeld nog eens in een blog opnemen.
Maar als rechtgeaard vogelliefhebber vond ik het eigenlijk wel weer eens tijd worden voor wat vogelfoto's.
In dit en enkele volgende blogs wil ik u daarom enkele (inlandse) uilensoorten laten zien, werk dat ik recent, maar ook in de loop der tijd gemaakt heb. In dit eerste uilenblog mag het leuke, kleine steenuiltje de aftrap doen.
Veel kijkplezier en als u na het bekijken van deze foto's een reactie wilt achterlaten, stel ik dat zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
Ad


Het steenuiltje is onze kleinste inlandse uilensoort, niet groter dan plm. 23 cm. en houdt met dit formaat ongeveer het midden tussen een spreeuw en een merel. Het is een standvogel, die vaak overdag jaagt en die leeft van wormen, insecten, larven, slakken maar ook kleine vogels en zich vooral ophoudt op in en bij oude schuren, liefst met een pannendak en broedt niet alleen in deze schuren maar ook graag in oude knotwilgen en in aangeboden nestkasten.
Als je, als natuurliefhebber/fotograaf eenmaal zo'n plek weet moet je er erg zuinig op zijn, hij blijft als standvogel dan vaak jarenlang op datzelfde plekje.

Hier fotografeerde ik hem op een met golfplaten bedekt dak van een oude schuur in een agrarisch landschap in de buurt van Helmond. Het licht was hier vrij frontaal waardoor de kleur van het uiltje vrij hard overkomt.Op een andere ochtend ben ik teruggegaan en heb mijn schuiltent zodanig geplaatst dat ik met het licht "mee"
kon fotograferen waardoor de kleuren veel warmer werden.Met poetsen brengen ze een belangrijk deel van de dag door.Die ochtend was ik er getuige van dat het uiltje een braakbal produceerde, maar het moment van uitbraken ging zo snel dat deze foto's de nodige scherpte ontberen.Er werd flink gekokhalsd om de braakbal op te rispen.Zo, het karwei is geklaard, de braakbal ligt voor hem op de balk.
Na deze sessie is hij waarschijnlijk van deze plek verjaagd, ik ben er daarna nog vaak geweest, maar ik heb hem er nooit meer gezien. Jammer.Afgelopen voorjaar kon ik hem op een camping ergens in Utrecht fotografen. Al direct na aankomst had ik hem gespot en hij verbleef regelmatig in een sparrenperceel achter onze kampeerplek.


Ook hier was het licht vrij "hard", maar op zo'n moment mag je niet kieskeurig zijn.


Een geliefde plek, op het pannendak van een oude schuur. Deze foto's maakte ik afgelopen voorjaar ergens aan de rand van de Peel.Alhoewel ik het niet heb kunnen constateren heeft het paartje uiltjes in deze schuur waarschijnlijk gebroed.Ook hier was het lastig om tegen de lichte achtergrond de foto's juist te belichten.

Hartelijk dank voor uw belangstelling.

12 opmerkingen:

 1. O Ad wat een heerlijke serie wat vzijn ze mooi dit is voor mij echt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt super Ad, en hier kunnen mijn foto's met geen mogelijkheid tegenop hahahaha....
  ik ga gauw straks een ander blog zetten.
  Werkelijk prachtige foto's van de Steenuil en zo gaaf om te zien. Gapend/schreeuwend.
  Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Ad in die paar keer dat je kans hebt gehad heb je hele mooie foto`s gemaakt want het is niet makkelijk,
  ook al mag je er een tentje bij zetten, het blijft een dier en doet wat hij wil !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie Ad, met dat braken in beeld gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad.

  Prachtige foto's van dit mooie uiltje.
  Super dat je dit hebt kunnen nemen.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Steenuiltjes zijn leuk om te zien en je hebt je kansen goed benut.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto,s van dit leuke uiltje Ad!
  Foto,s dat hij in een spar zit zie je niet zo vaak, mooi.
  Groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie van het Steenuiltje, mooi dat je het zag van de braakbal.
  Deze hoop ik ook nog eens voor de lens te hebben.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ad,

  Hele fraaie verzameling Ad. Leuk ook dat je ze op verschillende lokaties hebt gevonden. Toch een erg lastig vogeltje op alleen al te spotten. Vooral de foto na het uitspugen van de braakbal is fantastisch. Wat een pose met opengesperde snavel. Heerlijke foto en erg jammer dat je hem daarna niet meer gezien hebt, want dat leek mij wel een heerlijke lokatie voor prachtige foto's.
  Ben zeer benieuwd naar de andere uilen, want deze vogels behoren wel tot mijn favorieten.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige serie van het steenuiltje, een uilensoort die ik nog op mijn wensenlijstje heb staan. (ik heb alleen ransuil en bosuil ooit kunnen fotograferen, steenuil en velduil staan hoog op mijn lijstje). Prachtige reeks waar het uiltje de braakbal produceert, mooi in het licht, ook de serie op het dak is heel mooi. Ik kijk al uit naar de volgende uil.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen