Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 31 oktober 2013

Nog een drietal uilensoorten (vervolg)

Als vervolg op mijn vorige blog over de steenuiltjes wil ik nog een drietal andere uilensoorten laten zien die ik in de loop der tijd heb kunnen fotograferen. Het betreffen de ransuil, de bosuil en de velduil. Lange tijd kende Nederland vijf uilensoorten, waarvan de kerkuil nog aan mijn portfolio ontbreekt.  Maar sinds een aantal jaren is er nog een zesde soort bijgekomen die zich hier goed weet te handhaven en intussen al op diverse plekken in het land jaarlijks jongen grootbrengt, te weten de oehoe. Ook die heb ik helaas nog niet in het wild mogen waarnemen, laat staan fotograferen.


Uilen fotograferen kan heel verschillend zijn. Vaak zijn ze erg honkvast en als ze dan op een mooie, vrije plek zitten kun je er makkelijk prachtige foto's van maken. Maar vaak ook zitten ze verscholen tussen de takken en kun je er met geen mogelijkheid een fatsoenlijke foto van schieten. Vooral ransuilen en bosuilen zijn nachtjagers die zich overdag het liefst schuil houden hoog in een boom tussen de takken of in een boomholte. De velduil jaagt ook wel overdag en laat zich dan goed zien, maar ze zijn niet erg talrijk en als je pech hebt, zoals mij al diverse malen is overkomen, rijdt je honderden kilometers om uiteindelijk op de plek aangekomen te moeten constateren dat hij zich juist die dag niet laat zien.


Hartelijk dank nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de steenuiltjes (klik hier) en veel kijkplezierbij dit vervolg en als u na het zien van de beelden een reactie wilt achterlaten stel ik dat zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
AdAl jaren houdt er een tiental ransuilen zich op in een oud dennenbos in de omgeving van mijn woonplaats. Vaak kwam ik er tevergeefs omdat ze er wel waren, maar steeds in de boomkruinen zaten te slapen. Soms heb je geluk dat ze even vrij zitten en ook nog hun ogen open doen.
En als ze dan een klauw uitsteken om te gaan poetsen kan je fotodag niet meer stuk.


Bosuilen houden zich, zeker in de wintermaanden, overdag vaak op in boomholtes. Toen bewoners van een tegenoverliggend appartementencomplex zagen dat ik onder deze boom foto's trachtte te maken nodigden ze mij uit om dat vanaf hun balkon te doen. Uiteraard was ik ze daar erg dankbaar voor. De afstand was overigens nog vrij groot.
Al heel vroeg in het voorjaar krijgen de bosuilen jongen. Hier werd in een nestkast een vijftal jongen grootgebracht.


Hier zitten vier jongen, zogenaamde takkelingen, bij elkaar, de vijfde klauteraar kon ik helaas niet mee in beeld krijgen.


Twee jongen rusten gebroederlijk naast elkaar uit tussen de elzenproppen.


Af en toe worden ze even wakker om de omgeving op te nemen.De velduil met zijn prachtige gele ogen vind ik persoonlijk de mooiste van het drietal. In een boomgaard in Limburg, waar ze regelmatig neerstreken als ze in de naburige heuvels hadden gefoerageerd,  kon ik er enkele fotograferen.


Deze zat weliswaar redelijk vrij, maar al enkele jaren hoop ik hem van dichtbij op een mooie paal te kunnen fotograferen. Wie weet gaat deze wens komende winter in vervulling.

23 opmerkingen:

 1. Nou zo,n uilenserie daar kan ik alleen nog maar van dromen ,geweldig mooi is het .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig mooie foto's Ad. Ik vind het al heel knap dat je al die uilen hebt gevonden en ze ook nog met mooi licht hebt gefotografeerd.
  De takkelingen zijn schattig en de velduil en de ransuil staan prachtig op de foto.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Prachtig, prachtig, zijn deze foto's van de mooie uiltjes.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie opnames en de balkonscène van de bosuil springen er toch wel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb eerst vol bewondering naar de kopfoto van je blog gekeken, Ad. Dat is toch ook een nieuwe? Prachtig. Wat een mooi moment. En dan je uilen. Ik vind het sowieso al prachtige dieren en als je ze dan ook nog zo mooi kunt fotograferen. Een geweldige serie. De foto's met de jongen springen er voor mij uit, maar dat komt omdat ze er zo lief uit zien. Want je fotowerk van de hele serie is prachtig. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kopfoto is inderdaad nieuw Joke, dit jaar is het er niet van gekomen, maar vorig jar heb ik diverse series van de ijsvogeltjes gemaakt waaronder deze foto en ik was hier inderdaad wel heel content mee. Het is natuurlijk altijd veel leuker om een vogel in een bepaalde houding of actie te kunnen fotograferen dan standaard zittend op een stok. Maar je moet er geluk en uiteraard geduld mee hebben.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
  2. Wat zie ik nu, Ad? Jij ook in een fotografisch dipje? Soms valt het niet mee om óf de tijd óf een goed onderwerp te vinden. Tenminste wat mij betreft. Maar hoe dan ook, ik heb weer even van je kopfoto genoten. Wat is die toch mooi! Groetjes, Joke

   Verwijderen
 6. Ja hoor.................... je begrijpt dat ik totaal niet jaloers ben op deze foto's hé grrrrrr..........
  Werkelijk ontzettend mooi Ad! Je hebt tenminste nog wat uilen kunnen fotograferen en hoe!
  Zelfs de uilskuikens heb je weten e vangen en dat is zo gaaf! Ik ben echt gek op uilen en was al heel blij met mijn kleine steenuiltje. De bosuilen en de velduil staan al decennia op mijn wensenlijstje. Gelukkig heb jij ze wel dus ik zit hier echt te genieten van deze prachtige vogels!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alweer een leuke uilen serie, de ransuil is prachtig met de oogjes open, en dan ook nog in actie, meestal zitten ze en staren ze maar wat. De kuikens van de bosuilen vind ik echt schattig, en heel mooi in beeld gebracht. De velduil heb je ook. Best wel een jaloersmakende serie, met de jonge bosuilen en veld uil nog hoog op mijn verlanglijstje.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Ad,
  Wat een prachtige serie van de uilen schotel je ons hier voor.
  Het ijsvogeltje ben ik helemaal jaloers op, ik krijg die nog niet te pakken.
  Groetjes Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad ,

  Wat een prachtige serie zeg ik val gewoon van mijn stoel !!!!
  Wat zijn we toch rijk hé dat we deze mooie kansen krijgen om het mee naar huis te mogen nemen in onze toverdoos !!!
  Maar even een vraagje ,
  Wat bedoel je met mijn buizerd foto naar Birdpix sturen Zodat hij in de database Beland ?
  Ben benieuwd naar je antwoord ,
  gr,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annie,

   Het gaat misschien wat ver om het hier uit te leggen, maar omdat ik niet over je e-mailadres beschik zal ik even een stukje in het gastenboek van je blog opnemen.

   Groetjes en succes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Wat een prachtige uilen serie Ad, om jaloers op te worden.
  Ook je kopfoto is een hele mooie !!!!!!!!!!!!!!

  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ad,

  Heerlijke serie van de uilen. Dat zijn nou vogels waar ik erg graag naar mag kijken. Jammer dat je niet het 5de uilskuiken erbij kon krijgen op de foto, want dat had een wel heel erg mooi beeld opgeleverd. De foto's van de velduil vind ik de mooiste uit de serie. Prachtig die grote klauwen in beeld.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi Ad dat je actiefoto's van de ransuil hebt kunnen maken. Meestal zitten ze toch vrij roerloos. En ja, wie wil er nou niet een velduil op de foto. Prachtbeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ohh.. die jonge bosuiltjes tussen de elzenproppen zijn wel héél erg schattig!
  De rest mag er trouwens ook zijn.

  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel bijzonder de velduil en ook de ransuil, maar de jonge bosuiltjes stelen voor mij de show.
  Vooral foto 1/11
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hola Ad,, que precioso reportaje de estos encantadores buhos chicos,,enhorabuena y a ver que te parecen las fotos que he logrado yo de la lechuza.un abrazo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fantastic post and brilliant photos!
  4 young raised is wonderful!
  Congratulations, Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Ad ,

  Ik kwam zo op u blog wat een geweldige foto's maakt u vooral deze uilen fotos spreken mij erg aan!
  Wat een pracht exemplaar die oehoe.
  Ik ga u zeker volgen!
  Bedankt dat ik mag mee genieten van u fotos
  groetjes, marline

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Toevallig dat ik mop Uw blog terecht komt.
  Mooie serie een felicitatie waard
  Kwalitatief goede foto's kommen we niet zo heel vaak tegen.
  Dat mag ook wel eens gezegd worden.
  Hoop op een tegen bezoek en sta open voor een critische opmerking.
  eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geachte medeblogger-hier eilandstaete aan je critische opmerkingen daar heb ik wat aan.
  Maarrrrrrr,wat het lage standpunt innemen betreft-dat valt echt niet mee als je de leeftijd hebt bereikt van de zeer sterken,ha,ha,
  Kortom-ik hoop dat we elkaar vaker ontmoeten en je weet het ik sta open voor......opmerkingen .
  Fijn weekend van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen