Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 16 december 2013

Kleine zwanen en houtduiven, voorproefje op de winter

Door omstandigheden is het alweer even geleden dat ik een blog geplaatst heb, in de maand november is het er zelfs helemaal niet van gekomen. Het is zeker geen gebrek aan inspiratie, maar soms heb je nou eenmaal even andere prioriteiten. Overigens heb ik in die periode jullie blogs wel gevolgd en een aantal ook van (positief bedoeld) commentaar voorzien.

Vorige winter heb ik voor de eerste keer een flinke groep kleine zwanen gevolgd aan de rand van de Peel. Behalve beelden van foeragerende zwanen heb ik vooral ook veel tijd geïnvesteerd in het maken van vliegbeelden en terwijl ik daarmee bezig was ontdekte ik in de omgeving bij een bosrand een grote zwerm houtduiven die telkens massaal even op een plek bleef foerageren en dan weer opvloog om op zoek naar een nog betere plek een stukje verderop weer neer te strijken. Door de massaliteit van deze vogels in combinatie met een geringe onscherpte leverde dat soms wat wallpaperachtige beelden op.
Het fotograferen van vliegende vogels is me nadien zo goed bevallen, dat ik me daar wat meer op ben gaan toeleggen. Het is niet de gemakkelijkste vorm van van vogelfotografie, maar als het lukt is de voldoening enorm.

Hartelijk dank nog voor jullie reacties op mijn vorig blog over de "drie uilensoorten", en veel kijkplezier bij het bekijken van dit nieuwe blog. Een reactie wat u ervan vindt stel ik altijd zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
Ad


Een maisstoppel veld is voor de kleine zwanen een ideale plek om zich tegoed te doen aan de laatste resten van de oogst. Behalve adulte vogels lopen hier ook twee juveniele exemplaren, te herkennen aan de wat grauwgrijze kleur en het ontbreken van de gele snavelbasis.Een geoogst maisveld met her en der wat plas/dras gebiedjes ertussen is erg geliefd. Terwijl het grootste gedeelte van de groep foerageert zijn er altijd enkele die waakzaam blijven en de wacht houden.Na het eten is het goed rusten, maar ook hier weer houden er enkele de wacht.Als ze op de wieken gaan moet je geluk hebben dat ze wat in de buurt komen. Om onderbelichting van de vogels tegen de lucht te voorkomen moet je flink overbelichten. Het licht was hier overigens vrij "hard" waardoor ik achteraf het contrast flink moest terugschroeven.Ook de juveniele vogels gingen regelmatig op de wieken.
De grote groep houtduiven leverde tegen de donkere achtergrond van de bosrand weliswaar niet altijd hele scherpe, maar toch wel leuke, soms wat surrealistische plaatjes, op.
Hier lijkt het wel of ze massaal uit het donkere bos komen gevlogen.
Hier werd pas echt duidelijk om hoeveel individuen het ging.Soms gaven de zwanen een aardig staaltje van synchroonvliegen weg.


Later op de middag kleurde de lucht mooi rood wat deze sfeervolle foto opleverde.

16 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi Ad wat een hoeveelheid houtduiven ik dacht dat wij veel duiven hadden maar dat is helemaal niets hierbij vergeleken.het zijn zeker hele mooie maar ook aparte foto,s geworden, de vliegende zwanen zijn trouwens ook heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Prachtige foto's van de kleine zwanen, knappe vluchtfoto's. Bij de houtduiven ligt de scherpte naar mening net steeds achter de zwerm duiven, jammer. Maar je zwanenfoto's zijn heel mooi.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's Ad.
  Wat veel duiven zo bij elkaar, hier zie er wel eens zo'n 25 stuks tegelijk maar daar zijn ze niet te tellen.
  Wat heb je de zwanen mooi in de vlucht gevangen, prachtig om te zien.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad.

  Mooie foto's van de zwanen en de duiven.
  Veel duiven zo bij elkaar.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie vliegbeelden. Zoveel houtduiven heb ik nog nooit bij elkaar gezien, meestal zijn het er hooguit 20.

  Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schit-te-rend!, Ad. Ik vind die wilde zwanen sowieso al erg mooi. Je vliegbeelden zijn gewoon jaloersmakend, zo prachtig als ze zijn. Wat zie je op foto 6 de vleugelpennen mooi door de lichtval. 10 en 11 vind ik het meest surrealistisch. Een beetje Jeroen Bosch-achtig. Fantastische serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi zeg, vooral die (synchroon) vliegende zwanen vind ik prachtig. Dateert misschien van de tijd dat ik nog enthousiast vliegtuigspotter was...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Ad,

  Aansprekende foto's van grote groepen vogels maken is echt een opgave, daarom zie je er ook zo weinig op bv birdpix.
  Misschien een volgende keer een iets langere sluitertijd gebruiken om een mooier effect te krijgen?

  Je vliegende kleine zwanen zijn wel erg mooi geworden. Vooral de 16de en laatste foto zijn zeer goed geworden.
  Top gedaan.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,

  echt weer hele mooie foto's en inderdaad zijn de "vliegende" zwanen heel erg fraai.
  Sowieso al het feit dat je kleine zwanen zag (ik zie helaas nooit geen wilde of kleine zwanen) en dan ook nog zo mooi vliegend vastleggen. Je ziet wel dat de houtduiven heel massaal aanwezig zijn. Hier in mijn contreien zijn ze dat ook tot groot verdriet van veel boeren.
  Foto 4 vind ik werkelijk heel mooi maar ook je serie vanaf foto 12 tot 17 waarvan de laatste (17 dus) dan ook weer heel erg mooi is.
  Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ad,
  Hele mooie blog en ik kan geen keuze maken; allemaal even mooi. Overigens hoeven de boeren; zoals Helma aangeeft, zich geen zorgen te maken. Die grote zwermen houtduiven komen in de herfst helemaal uit rusland en andere noordelijke landen en trekken bij strenge winters helemaal naar spanje. Ze kunnen zich hooguit vergrijpen aan de spruiten en boerenkool die nog op het land staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ad,
  Net als de wilde zwanen zijn ook de kleine zwanen prachtige wintergasten. Je hebt ze mooi vastgelegd, en ik vind de vliegbeelden zeer geslaagd, vooral waar je twee zwanen vliegend hebt, die foto's spreken mij net iets meer aan dan de enkele vliegers. Wat een enorme hoeveelheid duiven, zoiets heb ik nog nooit gezien. Mooie blog, en ik ben benieuwd of er meer vliegende vogel-foto's gaan komen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad,

  Vluchtbeelden vind ik nog steeds erg moeilijk, dus ik was onder de indruk toen ik jouw eerste vliegende zwanen zag, maar eenmaal aan het eind van je serie viel mijn mond pas echt open, wow, die laatste vluchtfoto's zijn écht schitterend! Knap werk hoor!

  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wish you a Merry Xmas and a Happy New Year !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ad,
  Mooie serie Kleine Zwanen; ook de Holenduiven voor de donkere bois spreken me erg aan. Lekker dynamische foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ad wat een prachtige afsluiter van 2013 , die Zwanen veroveren mijn hart hoort maar verder natuurlijk al de andere foto's ook !!!
  Ik wens je weer net zo'n mooi foto jaar toe voor 2014 als het foto jaar van 2013 !!!
  Even een vraagje ?
  Wat bedoel je met de mooiste spreeuwen foto van 2014 ?
  Om hem aan het einde van het jaar te plaatsen maar dan alle bloggers mee zouden moeten doen ?
  Ik hoor het wel van jou oké ,
  Een fijne dag vandaag !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen