Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 18 april 2014

Flying birds in the Dutch country.

In een van mijn blogs van januari dit jaar heb ik al enkele soorten vliegende vogels laten zien. Het betrof hier vooral een bruine kiekendief en groepen kluten. Ik heb toen ook aangegeven dat het geen gemakkelijke vorm is van vogelfotografie en dat je, behoudens dat je de knoppen van je camera goed moet weten te zitten, al snel tegen de beperkingen van je objectief aanloopt. In dit blog wil, ik wat meer soorten vliegende vogels laten zien, waarvan beelden die gemaakt zijn met mijn al langer in bezit zijnde 50-500 mm. objectief, maar ook beelden van een veel lichtgevoeliger objectief waarover ik inmiddels beschik en dat ik meestal gebruik in combinatie met een teleconverter. Dit objectief beschikt over een VR (vibratie reductie) systeem, waardoor, zeker in combinatie met het continu-focus systeem, wat makkelijker scherpe beelden uit de hand te maken zijn. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hier heel content mee ben.
Ik wens u ook nu weer veel kijkgenoegen bij het zien van deze beelden en bedank hierbij iedereen die mijn vorige blog van de vogels in het hutje van Marcel (klik hier) heeft bekeken en met name degenen die de moeite hebben genomen om een (positief kritische) reactie achtergelaten hebben. En mocht u na het bekijken van deze beelden een opmerking plaatsen dan stel ik dat zeer op prijs.

Met vriendelijke groet,
AdKlapekster, een vogel uit de familie van de klauwieren (hier ook wel winterklauwier genoemd). Een vogel die je niet zo heel vaak ziet, maar soms bovenop een struik in een open (heide)landschap zit. Hij leeft van kleine knaagdieren, vogels en grote insecten, die hij graag op doornige takken spietst. Soms hangt hij, net als een torenvalk, even stil in de lucht om zijn prooi te observeren.
Groepje grauwe ganzen dat ik fotografeerde boven de Ooijpolder. Enkele vogels dragen een groene halsband, waarschijnlijk aangebracht in 2009 in het kader van een onderzoeksproject met als doel informatie te verzamelen over in Nederland broedende grauwe ganzen.Een andere ganzensoort, de kolgans, herkenbaar aan de zwarte banden over zijn borst, maar vooral de witte "kol" boven zijn snavel.Lepelaar vlak voordat hij de landing inzet. Deze foto maakte ik bij de Oesterdam.Een andere steltloper, de kluut, hier gefotografeerd op Texel in een erg monochroom beeld.Eveneens gefotografeerd op Texel, deze grote stern die aan de haal gaat met een zandspiering.Een andere ook niet zo vaak voorkomende sternsoort is de zwarte stern die ik fotografeerde bij de Zouweboezem.


Ik vond deze zwarte stern mooi afsteken tegen de achtergrond. De beweging in de vleugels is duidelijk zichtbaar, graag had ik wat meer scherpte op de kop gehad, een leuke uitdaging voor deze zomer.Nog een derde sternsoort, het visdiefje hier gefotografeerd in de Zeevangpolder.Vrouwtje (boven) en mannetje (onder) bruine kiekendief, speurend naar prooi.

Twee grote zilverreigers, hoog cirkelend boven een ven waarin ik op dat moment heikikkers aan het fotograferen was.Een twee-eenheid, een grutto boven een oer Hollands polderlandschap


Grutto, de koning van de weidevogels.


En om te laten zien dat niet alles steeds met een telelens in beeld gebracht hoeft te worden, hier een foto gemaakt met mijn kitlens op 70 mm. Bovenstaande gruttofoto's maakte ik op Marken.


En omdat ik het zo'n mooie vogels vind krijgt deze grutto een ereplaatsje in dit vliegende vogels blog. Deze foto maakte ik in Arkemheen.Zilvermeeuw met op de achtergrond een kokmeeuw.Groepje wilde eenden, eveneens gefotografeerd boven een ven waar ik heikikkers aan het fotograferen was.Een wolk spreeuwen boven de Groote Peel die van boven aangevallen wordt door een slechtvalk, de foto die op mijn account van Birdpix het meest bekeken is.Tot slot een grafisch aandoende foto van twee kieviten in baltsvlucht.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Vliegbeelden zijn echt niet gemakkelijk, dus ik heb grote bewondering voor deze serie.
  Jammer dat je niet aangeeft welke foto's met oude en nieuwe lens gemaakt zijn.
  Ik zie nu wel verschillen in de kwaliteit van de foto's maar die komen volgens mij vooral door de verschillende lichtomstandigheden.
  Je Grutto-foto's zijn interessant, die met met kitlens is gewoon leuk en anders, maar vooral 14 en 15 zijn zo leuk verschillend, en waar ik voorheen voor 15 gekozen zou hebben (je weet wel, graag zo close mogelijk) vind ik nu 14 met het landschap erbij helemaal top.
  fijne paasdagen en groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Dit was nog maar een beginnetje met mijn nieuwe lens, alleen de foto's nr 17 en 21 zijn hiermee gemaakt. Maar ik ga dat zeker verder uitbreiden en uitproberen, hoewel ik nu tegen een belemmering aanloop. Het is met 600 mm. vast brandpunt n.l. erg moeilijk om een vliegende vogel in beeld te krijgen, zeker als de achtergrond erg egaal is. Je kunt ze dan door de zoeker erg moeilijk "vinden". Met een zoomlens is dat stukken eenvoudiger, je zoomt even flink uit totdat je de vogel in beeld hebt en vervolgens weer in om de foto te maken. Na enige tijd heb je daar wel handigheid in. Ik moet nog eens verder onderzoeken hoe ik dat nu ga aanpakken. De andere foto's zijn nog allemaal met de 50-500 mm. gemaakt.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Gewldig mooi wat een schoonheid laat je hier heel knap zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Wat een mooi blog met al deze prachtige vogels in de vlucht.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. pretty nice blog, following :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele knappe serie, Ad. Ik weet hoe moeilijk dit is en die apparatuur van jou zal toch niet al te licht zijn. En dan ook nog uit de hand.......echt knap. De hele serie is prachtig. De foto's waar je het polderlandschap erbij hebt, vind ik ook heel mooi. Ik ben dan altijd bang dat de vogel niet meer opvalt. Maar dat is helemaal niet zo. En de spreeuwen, wow, wat een prachtig moment en ook goed in beeld gebracht. 13 en 17 springen er voor mij uit. Maar dat is meer een persoonlijke voorkeur dan dat de rest minder mooi is, hoor. Ik wens je Fijne Paasdagen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke,

   Die apparatuur is inderdaad niet al te licht, maar het kan nu eenmaal niet anders met vliegende vogels, vanaf statief, zelfs met schommelkop zijn ze vaak al weer uit beeld voordat je de foto kunt maken. Bedankt voor je reactie, ik hoop dat je ook hele fijne Paasdagen hebt gehad.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 6. Pracht serie van de vogels in de vlucht Ad, al is de grutto in het groen ook erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ad, mooie serie. Jouw liefde voor vogels spat hier van het scherm.
  En inderdaad een hele fraaie van de slechtvalk in aanval op de spreeuwen.

  gr Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  allereerst even dit. Als ik op de link klik van hutje van Marcel dan kom ik in hetzelfde blog terecht als waar ik nu zit te tikken.

  Maar over je vogels: Vliegbeelden fotograferen is lang niet gemakkelijk maar er zitten hier echt een aantal juweeltjes tussen.
  Zonder de andere tekort te doen vind ik bv de eerste 2 foto's van de klapekster echt heel mooi maar ook foto 4, 5, 6, 13 en 17.
  Heerlijk om al deze vogels te zien :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Bedankt voor je alertheid m.b.t. die link, ik heb het intussen aangepast.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wauw, ik kan hier alleen maar bewondering voor hebben. Dit is zo moeilijk en ik vind deze serie zo mooi gelukt.
  Alle vliegfoto's zijn geweldig, ik heb ook geen favoriet, ik heb er gewoon van genoten. Dit vraagt denk ik veel geduld, veel oefenen en blijven proberen. Het is jou echt heel goed gelukt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Er zitten een aantal hele knappe bij. De biddende klapekster is natuurlijk helemaal lekker. die krijg je niet zo snel op die manier voor je lens. Optimaal geprofiteerd. De foto van het visdiefje vind ik eigenlijk de enige die niet lekker kijkt en duidelijk minder is vanwege de te scherpe achtergrond.De twee zilverreigers is een van mijn favorieten. Jammer de de bovenste net niet de houding heeft van de onderste, want die onderste is prachtig zo. Verder vind ik de eerste grutto-foto echt top. Dat moet ik ook eens op die manier gaan doen. Eenden zijn ook erg mooi geworden, vooral lekker dat ze bijna allemaal een ander houding hebben.
  De spreeuwenwolk is een echt YES-moment. Wat zal jij blij geweest zijn, toen je op je schermpje keek en deze plaat zag ;-)
  Helemaal fantastisch.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,
  Mooie serie vliegbeelden. De klapekster vind ik wel heel bijzonder. De eenden is een mooi beeld geworden, zo verspreid zonder hinderlijke overlapping. De zilverreigers zijn fraai en ook de grutto in de lucht boven de wei met koeien.
  Inderdaad erg lastig, dus erg knap.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat is hier erg mooi om te genieten naar jou foto's. Vogels is echt schitterend om te zien vliegen.
  Wauw!!! Spreeuwenwolk zien wij ook wel regelmatig. Echt mooi gezicht.
  Groetjes Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen