Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 28 mei 2014

Texel (1)

Elk jaar gaan we tenminste een keer, en soms zelfs meerdere keren, naar het waddeneiland Texel om vogels te spotten en te fotograferen. Het is een prachtig eiland om te vertoeven en een hotspot v.w.b. het aantal voorkomende soorten. Vooral meeuwen, diverse soorten sterns en steltlopers zijn nog in flinke aantallen vertegenwoordigd. Als vogelliefhebber kom je dan ook royaal aan je trekken.
Door de grote hoeveelheid foto's die ik maak en mijn voorkeur om in het veld (lees de natuur) te zijn en niet te veel achter de computer, heb ik aardig wat achterstand opgelopen met het bewerken van de gemaakte foto's.
Dit blogbericht over Texel bevat foto's die ik vorig voorjaar daar maakte, terwijl ik inmiddels ook dit voorjaar alweer daar geweest ben en er op korte termijn weer een tripje daar naar toe gepland staat. De komende tijd zal dan ook met regelmaat een blogbericht over Texel verschijnen.
Hartelijk dank voor de leuke, positieve reactie die ik mocht ontvangen op mijn vorige blogbericht over het "Hutje van Frans"
(klik hier) en veel kijkgenoegen bij het zien van de (vogel)foto's van Texel

Met vriendelijke groet,
AdWe waren eind mei op Texel en de sierlijke elegante kluten hadden intussen jongen. Onder het waakzaam oog van moeder ondernemen ze hun eerste stapjes in het ondiepe water om voedsel te zoeken.Vanaf de boot van Den Helder naar het eiland kun je al leuke vluchtfoto's maken van de meevliegende meeuwen.
Kokmeeuwen in zomerkleed zijn prachtige vogels.....


en poetsend geeft dat een wat leuker beeld dan het statische beeld hierboven.


Ook vliegend is het een en al sierlijkheid. Voor meer vliegende vogels op Texel kunt u nog een kijkje nemen in het blogbericht over "flying-birds-in-dutch-country"Ook visdiefjes waren alom aanwezig en zaten te broeden......
of hadden al jongen.


Als moeder slaapt gaan ze, eigenwijs als ze zijn, soms al alleen op stap.


Hier is goed te zien hoe lang hun vleugels zijn, de vleugelpunten reiken tot ver voorbij de staart in tegenstelling tot bij de veel gelijkende noordse stern.


Als ze hun vleugels strekken zie je dat pas echt.


Ze kunnen erg agressief zijn, ook naar mensen, maar hier zit een paartje vredig bij elkaar.Op de waddendijk liet deze scholekster zich door een schaap de kaas niet van het brood eten.Bij de Slufter kwamen we dit prachtige zingende kneu-mannetje tegen.


Ook voor de mooie sierlijke kluut geldt dat je bij actie een wat dynamischer beeld krijgt.
Later op de dag kon ik dit jonge kluutje in mooi licht fotograferen.
Als je hun grove poten ziet zou je niet zeggen dat deze donsballetjes zulke sierlijke steltlopers worden.

15 opmerkingen:

 1. Wat een fantastische serie Ad! De een nog mooier dan de andere. De laatste 2, daar smelt ik van, wat prachtig!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ad,
  Ik ben net terug van een tripje naar Texel dus dit is een feest van herkenning! De visdiefjes zaten bij ons steeds veel te ver weg, maar de sierlijke kluten, daar hebben we ook volop van genoten.
  Bij de laatste foto's heb je inderdaad prachtig licht, geweldig mooie foto's. De kneu is ook super, en wat is schaap met scholekster leuk!
  Heerlijke serie, kom maar op met de rest....
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Prachtige foto's en prachtige vogels.
  Echt genieten van deze serie.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke serie, ad. De kluut met jongen en de visdiefjesopnames springen er echt uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk fotograferen op Texel, ik ben met terug. Leuk om de vogels bezig te zien met broeden en verzorgen van hun jongen. De visdiefjes vind ik erg mooi. Dat is me dit keer niet gelukt. De schelpenstrandjes zijn nu al behoorlijk begroeid en daardoor wat rommeliger vond ik.
  Mooi de kluten met pullen. Ben benieuwd naar je foto's van dit jaar.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's, Ad. Die Kluten en de Visdiefjes. Heel erg mooi, ook van kleur. Maar je snapt het natuurlijk al. Hoe mooi ik al je andere foto's ook vind, die kleintjes stelen de show, hoor. Vooral je één na laatste foto, waar dat kleine donsje zo parmantig de wijde wereld in stapt,alsof hij het allemaal wel al weet. 't Zijn toch ook net kinderen. Fijne dag nog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op mijn blog vroeg je je af of de Morgenster het op zandgrond zou doen. Voor in je collectie. Maar ik moet je helaas teleurstellen. Het is een plant voor kleigrond (matig bemeste weilanden en bermen). Ik wil je met alle plezier wat zaden opsturen (de paarse zijn er nu al, de gele moet nog in zaad komen), maar betwijfel of ze het gaan doen. Laat maar even weten als je dat wilt. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 7. Geweldig mooi Ad ja alles is al gezegd maar het is weer een top serie jij moet daar genoten hebben het straalt er vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pracht serie Ad, allemaal helder en scherp.
  De Kluut vind ik super mooi, vooral die met de jonkie's erbij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ad,

  daar waar je de Kluten hebt gefotografeerd heb ik ze vorig jaar ook kunnen spotten met een puberkind.
  Jou serie is er ook een met een hoog "geniet" gehalte. Die kleine kluutjes zijn zo leuk om te zien :-)
  Ook je kokmeeuw staat er heel mooi op maar je serie over de visdiefjes zijn helemaal super. Gaaf ook die kleintjes en die had ik nog niet eerder gezien. Werkelijk een geweldige serie die je geplaat hebt.
  Je Kneu mannetje is ook een pracht met een schitterende kleur. Ook de mooie zachte achtergrond is geweldig om te zien.
  Echt heerlijk even zitten genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Een blog waarin een aantal foto's zitten die ik ook graag gemaakt had, maar ja, ik was een paar weekjes te vroeg voor kleine visdiefjes. Want dat zijn de foto's die voor mij het meest aantrekkelijk zijn qua moment en soort. Neemt niet weg dat de foto's van de kluten prachtig zijn natuurlijk. Nummer 22 is een hele verrassende. Op zo'n plek zie je ze niet zo vaak, maar het fantastisch mooi effect. Echt een wadden-foto. Tsja, die kleintjes zijn heerlijk om op de foto re zetten, waarbij ik nummer 26 het mooist vind. Texel....... zucht en jij gaat zelfs meerdere keren per jaar. Ik wou dat ik mijn vrouw en kinderen zo gek kreeg ;-)

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een serie om van te kwijlen Ad , ik geniet van elke foto !!
  De kleintjes stelen natuurlijk wel de show !!
  Bedankt , gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie serie zeg, de kluut met jongen en de foto's van de visdiefjes zijn mijn favorieten.
  Texel is echt een prachtige vogel plek, ik hoop er ook nog eens een keertje heen te kunnen ( moet ik eerst mijn man overtuigen dat het voor hem ook leuk is, hij is vooral van de boswandelingen en heeft niet zoveel geduld als ik vogeltjes ga fotograferen).
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. zo je hebt op Texel mooie dieren om te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen