Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 9 juni 2014

Texel (2)

Zoals in mijn vorige blogbericht vermeld mogen mijn echtgenote en ik graag met enige regelmaat op het mooie eiland Texel verblijven. Vaak pikken we dan voor een drietal dagen een hotelletje met goede faciliteiten zoals een uitgebreid ontbijt, waarna we op stap gaan, hetzij met de auto om vogels te spotten en te fotograferen of om een heerlijke wandeling in de natuur te maken.
Van vorig jaar heb ik nog zoveel materiaal dat ik daar makkelijk nog enkele blogberichten mee kan vullen terwijl we ook dit jaar al weer twee keer daar geweest zijn, waarbij ik weer heel andere opnames gemaakt heb. Omdat ook tussendoor in de omgeving en elders in het land met een redelijk grote frequentie foto's worden geschoten kom ik er niet aan toe om alles snel te bewerken en in een blogbericht aan te bieden.
Dit blog wil ik nog wijden aan Texel vorig jaar om vervolgens even wat dichter in de regio dan wel elders in het land (was deze week in de Groote Peel, Groene Jonker en de Zouweboezem) te blijven. De rest van Texel 2013 alsmede 2014 komen in volgende blogs weer aan de beurt.
Veel genoegen bij het bekijken hiervan en hartelijk dank nog voor de leuke reacties die ik op mijn vorige blogbericht (Texel (1))  mocht ontvangen.

Met vriendelijke groet,
Ad


Behalve enkele soorten die in het vorige blogbericht al aandacht kregen, hier ook ruimte voor wat nieuwe soorten zoals deze grote stern met prooi. Een soort die zich vaak van jaar tot jaar verplaatst naar een nieuw broedgebied omdat ze zeer gevoelig is voor verstoring.Jonge kokmeeuwtjes onder het toeziend oog van vader en moeder.Visdiefjes kunnen zeer agressief zijn.


De kluten dansten alsof het kraanvogels waren.


In schril contrast dit zorgzame vrouwtje met jong.
Alleen de grote wijde wereld in.Ander jong spul, deze eidereendjes met twee vrouwtjes die voor de opvoeding zorgen. Eidereenden worden vaak in een clan grootgebracht.Op de dijk stond dit vrouwtje gele kwikstaart op de uitkijk.Bij Utopia lieten enkele lepelaars zich goed fotograferen.


Met de kuif in de wind.


Foeragerende lepelaar.
Hebbes.


Bijzondere gast, deze zilverplevier in zomerkleed, waarschijnlijk vlak voor vertrek naar noordelijke oorden om te zorgen voor nageslacht.Het is erg hectisch in zo'n kolonie grote sterns.
Deze vliegende kluut sluit dit wel erg lange blog af.

19 opmerkingen:

 1. zo kan hij niet lang genoeg zijn ,geweldig mooi weer Ad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amazing collection of outstanding images.
  John.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad.

  Prachtige foto's van al deze mooie vogels.
  Ik heb genoten van je serie.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige serie heb je weer Ad, mooi de dansende kluten.
  Pracht gezicht is dat.
  Het is weer genieten je blog.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die dansende kluten zijn geweldig!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een ontzettend gave blog, echt een uitnodiging om eens naar Texel te gaan, want wat zie je veel vogels daar. Prachtige beelden. Goed belicht ook, valt niet mee met zon en witte vogels, ik vind jouw foto's super.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ad,

  Prachtig vervolg met een aantal soorten die wel heel fijn zijn. De zilverplevier is prachtig in zomerkleed. Die zoek ik al een tijdje, maar nog geen aansprekende foto kunnen maken. Erg mooi. De eiders zijn ook al zo bijzonder. Nog nooit heb ik daar pulletjes van gezien. Ook de foto's van de grote sterns spreken erg aan. Lijkt erg dichtbij en daar ben ik best een beetje jaloers (op de goede manier) op. Tsja, kleine kluutjes zijn natuurlijk altijd fantastisch en helemaal als je ze zo op de foto krijgt.
  Prachtige serie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  wat weer een geweldig blog met zoveel mooie vogels. Je grote Stern met prooi is echt een hele gave foto maar ook je jonge kokmeeuwtjes staan er mooi bij. Visdiefjes zijn altijd leuk om te spotten alsmede de Kluten. De Kluten waren inderdaad lekker bezig zo hahahaha..... Gaaf die eidereenden met jongen en dat heb ik echt nog nooit gezien. Dit is voor mij dan ook echt prachtig om te zien. Je gele kwik en de zilverplezier zijn ook weer fraaie opname maar je Lepelaar is weer heel erg mooi op de plaat gezet. Je vliegende Kluut is een juweel van een foto. Heel mooi om e zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, wat is dit weer mooi, Ad. Vooral het deel met de kluten. Nou vind ik dat sowieso al een mooie vogel en dan dat kleintje er nog bij. Prachtig. Die zilverplevier is ook erg mooi en de gele kwikstaart. Kortom: prachtige serie. Wat een heerlijke plek lijkt me Texel overigens. Moet ik toch ook eens gaan kijken. Sorry voor de late reactie, maar ik loop erg achter met bekijken van de blogs. Beetje druk momenteel. Fotograferen schiet er ook al bij in. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maakt niet uit Joke, late reactie valt overigens wel mee, ben zelf ook vaak niet de eerste die reageert. Maar dat mede-bloggers de moeite nemen om te reageren vind ik op zich al heel fijn. Ik hoop dat je snel weer tijd vindt om te fotograferen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Mooie serie ad. Met name de grote sterns ben ik best jaloers op want die zaten, toen ik er vorige week was, ver weg te broeden op Utopia. Texel is een mooi eiland waar het nodige te zien is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ad, je hebt me weer lekker gemaakt om zelf terug te gaan naar Texel. Het is inderdaad een heerlijk eiland voor natuur en vogelliefhebbers.

  jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Seems like a wonderful place for nature and bird watching Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat is Texel toch een fantastisch eiland. De schelpenstrandjes zijn nu veel meer begroeid en daardoor rommeliger. Ook vond ik de vogels nu verder weg zitten. Zeker de grote sternen. Of heb je met heel veel mm gewerkt?
  Mooi de visdiefjes en lepelaars. Maar de kluten stelen de show. Wat zijn ze af en toe heet gebakerd.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb afgelopen week en ook vorige maand op Texel weliswaar met 600 mm. + cropfactor gewerkt, maar de foto's van dit blog en ook het vorige zijn nog van vorig jaar toen de grote sterns nog bij het Wagejot zaten. Nu zitten ze inderdaad veel verder weg op Utopia en kom je zelfs met 600 mm. nog tekort. Heb dit jaar overigens heel andere soorten gefotografeerd die ik binnenkort nog in een blog wil verwerken.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hier kan je mee thuis komen Ad wat een feestelijke serie voor mij ik geniet mateloos van deze mooie vogels stuk voor stuk en dan dat kleine kluutje daar smelt mijn hart van , kortom toppppppp.
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 't Is weer een feest van herkenning Ad. alhoewel de visdiefjes op de schelpeneilandjes er voor ons helaas niet inzaten, jij hebt er wel fantastische foto's van.
  De lepelaar met prooi is een geweldig moment, maar de foto ervoor is nog mooier omdat daar het licht zo fijn op het oog valt.
  Zilverplevier heb ik nog nooit gezien, prachtig!
  De kluten in het zonlicht zijn lastig om goed te belichten, maar je hebt het wit en zwart keurig onder controle. Pulletje is superschattig, en van het onderlinge gekissebis heb je mooie momentopnamen.
  Mijn kluten komen een deze dagen als het goed is...
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hola Ad,, que fotos tan preciosas en estas ultimas entradas,,enhorabuena y un cordial saludo

  BeantwoordenVerwijderen