Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 15 oktober 2015

Polder Arkemheen

Het is al volop paddenstoelentijd, de temperatuur is behoorlijk onderuit gegaan en als ik dit schrijf is er in Zuid-Limburg zelfs al een laagje sneeuw gevallen. Het lijkt nu dan ook eerder al winter dan herfst, die wel overgeslagen lijkt te worden. Beetje vreemd zou je zeggen om dan nu nog met een voorjaarsblog te komen, maar los van het gegeven dat ik een behoorlijke achterstand heb opgelopen met het bewerken van mijn foto's, leek het een goede week geleden nog zomer toen wij met een goed glas wijn voor de caravan van een heerlijke korte vakantie in Drenthe genoten. Aan de foto's die ik tijdens diverse uitstapjes in die regio maakte wil ik een volgend blogbericht wijden, maar eerst wil ik nog even terug naar het voorjaar en zomer in de prachtige polder Arkemheen. Weliswaar niet de seizoenen met de beste fotografische lichtomstandigheden, maar ik hoop dat de kijkers bij het zien van de foto's in deze al vroege koude, donkere dagen het zomerse gevoel nog wat langer weten vast te houden.
Bedankt nog voor jullie reacties op de serie over de ijsvogels (klik hier) , het is alweer even geleden en veel kijkplezier bij deze zomerse plaatjes uit polder Arkemheen.

Groetjes,
AdGrutto, onze nationale weidevogel waar het heel slecht mee gaat en ook dit jaar was weer een nieuw dieptepunt wat betreft het aantal geslaagde broedresultaten. Ik hoop dat deze schoonheid op termijn voor onze natuur en fauna behouden kan blijven.


Met enige fantasie zou je kunnen zeggen dat hij hier een noodoproep doet voor zijn situatie in ons land waarin we zijn biotoop met onze mono-cultuur graslanden naar de klote hebben geholpen.Een andere vertegenwoordiger van onze weidevogels is de tureluur, hier gaat het iets beter mee, maar ook deze soort heeft te lijden van biotoop vernietiging.


Hier in zijn element foeragerend in een plas-drasgebiedje met spiegeling in het water.


Om daarna op zijn gemak de veren te poetsen.


Totdat er gevaar dreigt en er een alarmroep volgt.Nog een andere weidevogel. de kievit, in Arkemheen nog volop vertegenwoordigd, maar hier in zuid-oost Brabant wordt ook deze prachtige soort steeds schaarser.


Badderend in een plasje, een van zijn favoriete bezigheden.
Na het baden is het goed vleugels strekken.Aan de rand van de polder in een rietkraag trof ik een paartje rietgorzen. Hier het mannetje.


Even later zat hij bovenop een rietpluim volop te zingen.


Het vrouwtje hing een stukje verderop in een rietstengel.


Zo mooi vrijzittend zou ik nog wel eens een baardmannetje willen fotograferen. De kleuren van de vogel komen mooi overeen met de rietstengel.Een eenzaam fuutje zwom in mooi licht in een randmeer aan de polder.Grutto, hier alleen in een weiland.


Maar als ik dit dan zie word ik hartstikke blij, Arkemheen een van de weinige plekken in Nederland waar je nog zo'n grote groep grutto's kunt zien.


Als torpedo's jagen ze door de polder.Ook boerenzwaluwen komen er in behoorlijke aantallen voor.


Een jong wordt door een aanvliegende ouder gevoerd.Tot slot nog enkele foto's van onze koning onder de weidevogels. In het programma vroege vogels wordt momenteel aandacht besteed aan de verkiezing van de nationale vogel, wat mij betreft zou dat de grutto moeten zijn als ambassadeur van de weidevogels.


En laten we hopen er ervoor zorgen dat zo de laatste grutto binnenkort Nederland niet uitvliegt.

18 opmerkingen:

 1. Mooi Ad, de laatste boerenzwaluw is mijn favoriet! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig mooie serie Ad ja en ik ben het met John eens de boerenzwaluw,wat heb je die er prachtig opstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie Ad, of ze in de zomer of winter gemaakt zijn maakt mij niet uit.
  Zou toch jammer zijn om ze niet meer te laten zien.
  Ik heb genoten van je serie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ad,
  Het doet mij goed te lezen dat je hier als een ware ambassadeur voor de Grutto spreekt. Ik hoop met jou dat de vogel, en zijn habitat, gered kunnen worden tegen het oprukken van die verfoeilijke monocultuur. Daarbuiten gelaten vind ik je foto's prachtig!!!!
  Met vriendelijke groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke polderblog, met een aantal herkenbare beelden, maar ook foto's die ik nog ooit hoop te maken daar ( zwaluw voeder moment). Met jouw blog krijg ik toch een beetje heimwee naar dat mooie voorjaar, zeker nu het buiten weer zo donker en druilerig is.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ad ,
  Een ding is zeker ...je doet mij er een groot plezier mee hoor Heerlijk na genieten dus als je nog een paar van deze bloc's neer zet dan komen ze weer terug !!!
  groet , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stuk voor stuk prachtige foto's, Ad.
  Ik vind het wel even genieten om deze zomerse beelden te zien. De badderende kieviet en de zwaluwen zijn mijn favorieten, maar alle foto's zijn van een perfecte kwaliteit.
  Met jou hoop ik dat we het tij kunnen keren voor de grutto; deze vogels horen bij Nederland.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ad,
  Een prachtige zonnige polderblog! Zullen we de winter dan maar gelijk overslaan?
  Supermooie foto's!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad ,
  Ik heb de Porselein zwammetjes gefotografeerd bij de Posbank , als je op de plek bent waar Beatrix staat als standbeeld dan gewoon rechts het pad in daar heb ik er echt honderden gezien ook zit daar de Kammetjesstekelzwam aan een half verrotten-boom die nog rechtop staat maar niet meer om aan te zien is , voor mij wel omdat ik veel van bomen houd en zo'n stronk is prachtig ! bedankt voor je reactie op mijn blog ! groeten , Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad,
  Wat grappig om midden in de herfst met een blog vol voorjaarsvogels te komen, maar een groot genoegen om deze fraaie foto's te bekijken.
  De grutto van nr 17 springt er voor mij uit, toch net even wat anders dan de bekende grutto-op-paaltje, en door de stralenkrans van gele bloemen vind ik hem erg mooi.
  Ook de boerenzwaluwen zijn toppertjes.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Desde luego unas fotos magnificas..una maravilla..un saludo desde Murcia...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad,

  van mij mag je meer van dit soort blog plaatsen.
  Deze grutto's en Tureluurs zijn werkelijk fantastsich mooi gefotografeerd.
  De badderende kievit vind ik echt heel erg gaaf om te zien. Mooi helder en scherp en schitterende kleuren,
  Je rietgorzen zijn ook best wel jaloersmakend om van je zwaluwen nog maar te zwijgen.
  Echt een dik compliment. Dit is een blog waar je te volle van kan genieten :-)))

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. The lawping is profoundly lovely and adorable!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. The lawping is profoundly lovely and adorable!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ad,

  Ha, nog een maand of 5 en ze komen alweer deze kant op. Wat zijn het toch prachtige vogels en wat zou het eeuwig zonde zijn als deze vogel zou verdwijnen. Eigenlijk is het erg simpel om ze zich beter voort te laten planten, maar dan moet de wil er wel zijn he. Prachtige serie van deze vogels en de rietgorzen staan er ook schitterend op. Mooi met die blauwe achtergrond. De grutto tussen de vele boterbloemen is mijn favoriet van de grutto-foto's, maar de mooiste foto's uit het hele blog zijn in mijn ogen die van de kievit. Die heb je hier wel erg fraai te pakken gekregen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als ik deze mooie voorjaarsplaten zie denk ik daar moet ik vaker heen. Helaas weet ik ze hier niet of nauwelijks te zitten. Mooie foto's van de kievit, de grutto in het weiland (top), de boerenzwaluw (mooie momenten).
  We kijken met weemoed terug en verlangend vooruit. Maar de herfst kan me ook zeker bekoren.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen