Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 30 november 2015

Sneeuwgorzen

Vorige maand hebben we een weekje vakantie doorgebracht in Drenthe. De vakantie stond vooral in het teken van wandelen, maar ik heb toch ook enkele dagen besteed aan het spotten en fotograferen van vogels. We hadden ons geïnstalleerd op een fijne mini-camping in Noord-Drenthe waar we al eens eerder geweest waren en van daaruit hebben we het noorden van het land verkend en enkele leuke hotspots op het gebied van vogels bezocht. Ik ben tot de conclusie gekomen dat vogelliefhebbers daar toch rijkelijker bedeeld zijn dan hier in het zuiden. Zeker op het gebied van steltlopertjes kun je daar je hart ophalen. Die komen in een volgend blogbericht aan de beurt.
Eerst wil ik in dit blogbericht aandacht besteden aan een vogeltje dat al jarenlang op mijn wensenlijstje stond en waarvoor ik al een aantal keren tevergeefs naar de Zeeuwse kust gereden ben. Dagenlang was de soort dan gespot, maar op het moment dat ik besloot om ook eens een kijkje te gaan nemen was de vogel net die dag gevlogen.
Veel plezier bij het bekijken van deze sneeuwgorzen en bedankt nog voor jullie reacties op het vorige blogbericht over de "Vogels in de Kempen"

Groeten,
AdSneeuwgorzen zijn wintergasten uit het hoge noorden en zijn niet echt schuw, maar wel vrij rusteloos. Je kunt er erg dicht bijkomen en als je je rustig gedraagt kijken ze af en toe wel op, maar blijven over het algemeen doorgaan met foerageren.
Hoewel het winterkleed van beide seksen veel op elkaar lijkt, blijft in dit geval het vrouwtje toch wat uitbundiger gekleurd. De mannetjes kleuren in het hoge noorden van Scandinavië, IJsland en Schotland waar ze hun broedgebied hebben, totaal zwart/wit.
Hier een vrouwtje in winterkleed.Tussen het gras worden allerlei zaadjes gevonden.
Ik heb deze foto's gemaakt liggend op de grond vanaf een rijstzak.Ik kon er zo dichtbij komen dat ik mijn converter die ik meestal gebruik in combinatie met een 300 mm. lens niet nodig had.Het mannetje is een stuk lichter van kleur. Door de geringe scherptediepte werken de onscherpe zaaddozen van de planten op de achtergrond in dezelfde kleurstelling wel lekker mee in de compositie.Op de kade lagen wat visnetten die gebruikt werden als uitzichtpost.Toen er enkele wandelaars met loslopende honden arriveerden zochten ze hun heil op een visnet in het haventje. Voor natuurliefhebbers blijven die loslopende honden toch een probleem, maar deze mensen hadden er totaal geen notie van wat hier aan de hand was.Hoewel de paal scheef in het water stond heb ik hem op onderstaande foto even rechtgezet omdat ik bij een ander medium wat opmerkingen hierover kreeg. Aan de golfjes kun je echter zien dat bovenstaande foto recht staat.

De paal en het touw werden nauwkeurig onderzocht en met name van de algen op de paal werd gretig gegeten.Op een gegeven moment is het vrouwtje weggevlogen en ik heb haar ook niet meer teruggezien.Een panorama-uitsnede komt alleen tot zijn recht bij het openen van de diapresentatie. Even aanklikken dus.Door een groot diafragma een fijne zachte voor- en achtergrond.Het varkensgras, een plantje dat we vroeger vaak gebruikte als stabilisator aan een vliegerstaart, bleek voor de sneeuwgorzen een echte lekkernij.De richting van het varkensgras werkt lekker mee in de compositie.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  wat leuk fat je de sneeuwgorzen nu hebt kunnen zien en wel zodanig, dat je er prachtige foto's van hebt kunnen maken.
  De foto's bij het visnet zijn erg leuk; het varkensgras in de voorgrond is erg mooi, maar foto 12 vind ik echt super!
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Je laat hier een schitterende serie van de sneeuwgorzen zien. Ik heb ze twee winters terug in IImuiden op het strand gezien. Je krijgt heel andere composities. Je werd er wel verwend met gunstige omstandigheden en gewillige modellen. Zo heb je het graag.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geduld wordt beloond. Nu heb je dan eindelijk je sneeuwgorzen, en hoe! Hele mooie foto's waarvan voor mij nr.4 er ver boven uit springt.met nr. 5 als goede tweede. De ligpositiefoto's zijn natuurlijk ook prachtig en dan vooral weer nr.12. Toch ook maar eens een weekje Drenthe boeken...
  Groeten, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige serie Ad. Als ik dan al moet kiezen welke foto ik het meest vind aanspreken is dat die met de touwen. Maar ik kies niet want ik ben onder de indruk van al deze prachtige foto's van dit mooie vogeltje. Hier in het Z-O komen ze niet echt voor wat ik wel jammer vind.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoooo dit is een mooie serie Ad.
  Ben je dan vaak ter vergeefs geweest, nu heb je pracht foto's van de sneeuwgors.
  Stuk voor stuk beauty's, het aller allermooist vind ik nr. 4, zonder de ander te kort te doen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, eindelijk zijn de sneeuwgorsjes er dan. Leuk was de discussie op birdpix over het scheve paaltje en je tweede upload daar vond ik ook een mooiere foto. Van deze prachtige serie vind ik de derde van onderen de mooiste. Zo mooi met dat standpunt en de kleuren van het vogeltjes komen zo mooi uit. Gefeliciteerd met het eindelijk fotograferen van dit vogeltje. Het fijne van deze vogels is dat ze meestal niet zo schuw zijn, wanneer ze alleen of met z'n tweetjes zijn. Optimaal geprofiteerd in ieder geval.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  wat is dit mooi zeg!! Hier kijk ik toch wel even met lichtelijke jaloers blikken naar hoor.
  Mooie kleuren en ook mooie verschillende composities. Ik heb ze alleen een keer in IJmuiden gezien maar verder nog nooit
  Hoewel ik al je foto's echt heel mooi vindt ben ik erg gecharmeerd van foto 12. Zo ontzettend mooi al die is.
  Mijn complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn het toch mooie vogeltjes.
  Je bent erg dichtbij geweest dat moet genieten zijn.

  gr

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heerlijk als je zo'n mooie serie kunt schieten! Beeldschone vogeltjes en heel knappe platen.
  Bij nummer 4 is inderdaad de zachte kleurstelling heel mooi, en fijn geheel.
  Nr 12 vind ik ook prachtig met al die onscherpte en bij 13 werkt het varkensgras inderdaad heel goed mee in de compositie, daar heb je goed gebruik van gemaakt.
  De serie met de paal en de touwen is ook erg leuk!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ad,
  Wat een schitterende serie van deze wenssoort!
  Ze zijn ook zo ontzettend leuk. Wat zul je genoten hebben. Ik zie ze niet ieder jaar maar als ik ze dan zie word ik er wel heel blij van ;-) Dus genoten van deze mooie serie.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige blog. De sneeuwgorzen heb ik 1 keer gezien, aan het strand bij Katwijk, maar zo mooi als jij ze hier hebt kreeg ik ze (ondanks dat ze goed benaderbaar waren) er niet op. Wat een mooi licht had je ook. De foto's van de gorzen op de palen vind ik erg mooi, maar de laatste twee met de lage standpunt en de rustige achtergrond zijn voor mij de favorieten deze keer.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo Ad wat zal jij genoten hebben in die vakantieweek. Heerlijk als je de kans krijgt deze prachtige vogeltjes te fotograferen. Leuke situaties, laag op de grond met het varkensgras maar ook die op de touwen zijn mooi.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen