Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 21 mei 2016

Velduilen

Al jaren stond hij hoog op mijn wensenlijstje, zag er in diverse media prachtige foto's van voorbij komen en ging hij daardoor steeds meer tot mijn verbeelding spreken totdat ik afgelopen winter een bericht op waarneming.nl zag staan dat er in een polder in de omgeving van Den Bosch enkele velduilen waren gesignaleerd. Ik ben niet echt een soortenjager, maar dit buitenkansje wilde ik me toch niet laten ontgaan. Om niet op een waarneming af te gaan die eenmalig was heb ik de site enkele dagen in de gaten gehouden en toen ik zag dat de meldingen dagelijks bleven terugkomen ben ik er naar toe gereden. Er bleken zich een viertal uilen op te houden die zich vrij schuw gedroegen en veraf in het veld op een paaltje bleven zitten en af en toe, eveneens op flinke afstand, in de polder een voedselvlucht ondernamen.  Ik heb die middag toch wat foto's kunnen maken, maar besloot om niet lang te blijven en later nog eens wat vroeger terug te komen in de hoop dat ze dan wat dichterbij zouden komen. Enkele dagen later ben ik er 's-ochtends weer naar toe gereden. De uilen kwamen toen een stuk dichterbij en ik kon zowaar van dichtbij vluchtfoto's maken. Op een gegeven moment posteerde een uil zich op een paal direct langs de weg. Deze uil bleek totaal niet schuw en poseerde volop op nog geen 5 meter van de auto, waarna hij op redelijk korte afstand in het veld neerstreek. Ik heb die middag volop genoten en met een kaartje vol velduilbeelden ben ik huiswaarts gereden. Het was na jaren dan eindelijk toch gelukt.

Groeten,
Ad  Bij de tweede sessie poseerde een velduil dichtbij op een paal.Mijn eerste ontmoeting, ver weg en op een plastic paaltje.Hier kwam de uil al een stuk dichterbij, je verbaast je dat zo'n grote vogel zijn evenwicht kan houden op zo'n dun paaltje..


En dat blijkt ook wel eens mis te gaan zoals hier blijkt, er moet flink worden bijgestuurd met de vleugels.Op zoek naar veldmuizen speuren ze laag over de grond de weilanden af.


Leuk als ze met die grote felgele ogen als een torpedo naar je toe komen gevlogen.Zoals hier goed te zien hebben velduilen een prachtig ronde gezichtssluier.Dit schaap lijkt zich af te vragen "wat doet die vreemde snuiter hier".Dan maar weer verder zoeken naar een sappige veldmuis.


Als je de foto's even aanklikt voor een vergroting is ook van opzij
is het gezichtsmasker goed zichtbaar evenals de kleine oorpluimpjes.
Door vergrote gaten in hun nekwervels waar de slagaders doorheen lopen kunnen ze hun kop 270 gr. draaien zonder dat ze hun nek breken

Soms kwam er eentje vrij dichtbij langs vliegen en kon ik leuke vliegbeelden maken.Het blog zou niet compleet zijn zonder foto van de vogel in het habitat waaraan hij zijn naam dankt.


Tenslotte mag deze met zijn indringende, speurende blik dit toch nog lang geworden blog afsluiten.

Bedankt voor het bekijken van deze foto's en tevens nog voor de belangstelling voor de foto's van mijn vorige blog over "Texel" (klik hier)

15 opmerkingen:

 1. Hallo Ad,
  das ist sicherlich ein Erlebnis welches du nicht vergisst, wenn man schon so lange auf diesen Augenblick wartet und dann mit so wunderschönen Fotos belohnt wird.. hat es einen sinn gemachjt....
  Ein sehr schöne Bilderserie von einem noch schöneren Vogel
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een schitterende serie Ad. Ik heb vorig jaar voor het eerst velduilen gezien in Zevenhuizen, maar die kwamen niet zo dichtbij als jou overkomen is. Het zijn prachtige vogels met een fraaie expressie als ze je aankijken. Je mag trots zijn met deze prachtige beelden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dit is mooi om te zien Ad.
  Prachtige serie heb je kunnen maken, mooi ook die in de vlucht genomen.
  Kan mij voorstellen dat dit echt genieten was.
  Doe ik van je foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend Ad. Dat moet genieten zijn geweest na zo'n langdurige wens. Je begrijpt dat dat voor mij nog steeds een wens is. Wie weet volgend seizoen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  Wat een gave foto's!! Geweldig hoe je deze uil hebt weten te fotograferen.
  Mooi ook om hem zelfs vliegend zo te zien.
  Je opnames 8, 17 en 22 zijn mijn favorieten uit deze serie, wat een plaatjes!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh Ad wat een prachtige jaloersmakende serie ,dit wil ik ook wel, zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ren ook niet zo snel achter alles aan, maar als deze velduilen redelijk bij mij in de buurt zouden zitten, dan zou ik die kans toch ook niet laten liggen.
  Goed dat je en paar keer terug ging, want de aanhouder wint ;-) Gaaf hoor als je ze zo lekker dicht voor je lens kunt krijgen, dat heeft je dan ook een erg mooie serie opgeleverd ( al is het witte paaltje nou niet de mooiste.....)
  Knappe vluchtbeelden ook!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtige serie, Ad.
  je besluit om nog eens terug te gaan werd flink beloond. Het is een prachtige vogel, waar je heel mooie foto's van hebt kunnen maken. Kundig hoor, om hem ook zo in de vlucht te kunnen fotograferen. Foto 8 is héél leuk: het lijkt inderdaad of hij je recht aankijkt en recht op je af vliegt. Complimenten voor de hele serie.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad,
  Jaloersmakende schitterende platen van deze geweldige velduilen!
  De laatste foto vind ik het allermooist.
  gefeliciteerd, want ze zo te kunnen platen is toch wel een droom die uitkomt.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi hoor Ad, als de Velduil hoog op je lijstje staat (ja bij wie niet) en het lukt je om hem zo mooi vast te leggen dan ben je terecht natuurlijk zeer tevreden. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Ad,

  Schitterende vogels zijn het en het is geweldig om ze op deze manier te kunnen fotograferen.
  De eerste en de laatste zijn platen die bij mij nog ontbreken en die ik graag wil maken (het liefst met een muisje erbij). Ook je vluchtbeelden zijn heerlijk om te bekijken. Het mooiste van deze uil blijven toch die fel gele ogen, die je zo doordringend aan kunnen kijken.
  Top serie zo.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hey Ad, zo zie je maar weer...de geboden kansen benutten levert resultaten op. Goed gereageerd. Van de reeks vind ik de nrs. 1, 17, 21 het beste geslaagd en nr. 22 de topper. Van de vliegbeelden springen nr. 7 en 19 eruit. De opnamen met de schapen erbij zou ik niet opgenomen hebben. Door enigszins in te korten zou n.m.m. de serie sterker worden.
  groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hele mooie serie waarbij ik nummer 8 een topper vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt zo mooi Ad!!!!!
  ik ahd ze al een paar keer bekeken maar moest nog reageren.
  Dit zijn echt wel jaloersmakende platen hoor maar ik geniet er volop van.
  Heel goed dat je nog een paar keer bent terug geweest. nu heb je een prachtige variabel blog met alleen maar topplaten. Ik ben al zo gek op uilen dus mij heb je hier in ieder geval ontzettend blij mee gemaakt. Klasse!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw, dit is echt een adembenemende serie, wat mooi. Ik kan geen favoriet noemen, want dat zijn alle foto's, zowel de prachtige vliegbeelden als de foto's waar de uil op de paal zit en je met zijn gele ogen aankijkt. Super, dit buitenkansje heb je optimaal benut met een geweldig resultaat
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen