Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 29 april 2016

Texel voorjaar 2015

2015 hoor ik menigeen denken, maar het is toch al 2016. Ja, inderdaad en intussen zijn we dit "voorjaar" alweer een keer op Texel geweest, maar het lukt me maar niet om in de actualiteit te werken. Door allerlei andere activiteiten, de veelvuldige velduitstapjes die elke keer ook weer foto's opleveren, vakanties enz. kom ik er maar niet toe om steeds bewerkte foto's voorradig hebben om een nieuw blog te maken. Het bewerken kost me bovendien veel tijd, elke foto krijgt n.l. Camera-Raw en in Photoshop een aparte behandeling omdat ik vind dat bulkverwerking b.v. in Lightroom niet het optimale uit de foto's haalt. Ik wil jullie daarom meenemen naar een serie die ik vorig voorjaar tijdens een 3 daags verblijf op het vogelrijke Texel schoot. De soorten zijn weliswaar niet typisch voor Texel, maar het is bij uitstek een vogeleiland waar je verzekerd bent dat er veel soorten bij elkaar voorkomen.

Groeten,
AdIn het noorden van het eiland bij de Cocksdorp hoopte ik in de zgn. Tuintjes een ontmoeting te hebben met een draaihals die daar naar het schijnt met enige regelmaat voorkomt. Elke keer als we daar zijn kan ik het niet laten om daar toch even een kijkje te nemen, maar ook nu weer tevergeefs. Toch was ik ook heel content met deze fazant, die in de mist tussen het nog wat bevroren gras en de ontluikende wilgentakken scharrelde.Het lukte me ook nog om een kopportretje te maken waarin de mooie details van deze prachtige vogel zichtbaar zijn.Aan de waddenkant liep deze kleine zilverreiger die niet al te fraai in zijn verenkleed zat. Je zou bijna denken dat hij niet helemaal gezond is, maar na enkele opnames vanuit de auto hield hij het voor gezien en ging hij op de wieken.Ergens midden op het eiland trof ik dit roodborsttapuit vrouwtje. Het is weliswaar veraf, maar regelmatig wil ik toch ook vogels in hun habitat fotograferen. Ik vond hier de herhaling van de tak in de achtergrond bovendien wel aardig.Op een vroege mistige ochtend kwam ik dit hek tegen tussen de rietstengels. Toch maar even gestopt om ook wat landschapsfoto's te maken. Hier had ik nou graag een grutto of tureluurtje op gezien, maar daar was het helaas nog te vroeg voor.Kluten zie je in het voorjaar en ook in de zomer trouwens, altijd wel op Texel. We waren net te vroeg voor de prachtige baltsvluchten.Dan maar proberen een leuke compositie te maken, hier three of a kind op een rijtje.In een plasje vlak bij ons verblijf midden op het eiland liep deze lepelaar te foerageren. Het was in de ochtend en de lichtomstandigheden waren met flink tegenlicht niet optimaal.Onwaarschijnlijk mooie kleuren heeft het mannetje slobeend en het gele oog knalt uit die groene kop.Even later voegde zich het vrouwtje bij hem en werd er flink gesnaveld met die grote spatels.Een andere hele mooie eend is de smient ook wel de fluiteend genoemd en vaak verguisd en vervolgd door zijn vraatzucht, maar gelukkig is er recent een streep gehaald door de afschotvergunning.Hier laat de woerd zich nog maar eens in al zijn schoonheid zien.In de zuidpunt bij de Mokbaai kon ik deze takkenfoto van een heggenmusje maken.In de Bolle Kamer loopt een kudde wilde paarden om het gebied te beheren. Een prachtig stuk natuur rond een groot duinmeer dat door deze dieren open gehouden wordt. Het doet me een beetje aan een Schots landschap.Tijdens de wandeling van het Boerenommetje zag ik deze graspieper op een hek zitten. Ik vind foto´s op het prikkeldraad nooit zo geweldig, maar door het hek eronder komt de compositie wat meer in evenwicht.


Meeuwen zijn erg moeilijke vogels om goed te determineren, daarom heb ik deze tot het laatst bewaard. Ik houd het hier op een adulte stormmeeuw, maar even dacht ik aan de zeldzame ringsnavelmeeuw gezien de donkere band over de snavel. Bij nader inzien denk ik dat het vuil is van het foerageren, daarom ga ik hier toch voor de stormmeeuw. Als iemand een andere mening is toegedaan hoor ik het graag.


Tot slot nog een foto van de vuurtoren bij de Cocksdorp, gezien vanaf de rand van een duinmeer.

14 opmerkingen:

 1. Hi Ad, seems like a great island with big opportunities which you sure show us here. Great work Ad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,

  ik zie dat alles nu weer op zijn pootjes terecht is gekomen :-)
  Je laat hier echt ene prachtig blog zien die ik ook al meerdere malen op en neer heb gescrold. Texel is ook een vogeleiland bij uitstek maar je moet de vogels dan ook nog een keer prachtig kunnen footgraferen. Dat is jou in ieder geval heel mooi gelukt.
  De wilde paarden hebben een mooie en warme uitstraling. De graspieper is mooi scherp en helder. De fazant in de laatste mist is een prachtplaat maar ook het portret van de fazant mag er zijn. Kleine zilverreiger, lepelaar, kluten, de verschillende eenden en niet te vergeten het hekje. Ik heb er echt van genoten. het was het wachten op je nieuwe blog meer dan waard.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtige serie Ad en of ze nu van 2015 zijn maakt voor mij niet uit.
  Voor mij springt de fazant er uit net als de graspieper op het schrikkeldraad, ik vind dat juist wel mooi zo op de draad ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Ad,
  the pheasant in his jewelry plumage looks great, at the moment is just the courtship and you can hear the loud squawk from afar. The other pictures are very beautiful, very close so you recognize many details
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  Wel een mooie Texel blog hoor! Al mis je de waadvogeltjes. Het portret van de Fazantenhaan is prachtig. En ook de graspieper zit wel heel lekker op dat hek. De sfeerplaat van het hek en de paarden zijn erg fraai. De drie kluten met die mooie spiegeling in het water vind ik wel heel fraai. Kortom genieten van je blog. Ik ga trouwens ook voor de stormmeeuw. Donkere oogje met rode rand, en flinke tertialboog, adult zomer..
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige opnames van de vogels op Texel Ad. Ook zeer sfeervolle beelden.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,
  Ook al zijn de beelden van vorig jaar, in 2016 zouden ze ook gemaakt kunnen zijn. De fazant en kluten zorgden voor mij voor de mooiste beelden, waarbij ik ook de eenden fraai op de plaat vind staan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's Ad!!
  Prachtig die kleuren van die fazant. En wat heb je die kluten waanzinnig mooi te pakken. Geweldig zo met z'n drietjes naast elkaar. Die momenten moet je net geluk hebben. Super!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou helemaal niet erg hoor om deze foto's uit 2015 nog te mogen zien. Een prachtserie waarbij de fazant en de kluten er voor mij uitspringen. De roodborsttapuit op het takje in een wat mistige omgeving vind ik ook erg mooi, heel sfeervol. Verder gewoon een heel leuke vogelblog
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Ik ben net weer terug van 5 dagen Texel en het is weer helemaal top daar. Zoveel zeldzame soorten op een paar vierkante kilometers kan alleen daar. Maar ook de meer normale soorten zijn natuurlijk super. Want wat hierboven allemaal staat is natuurlijk wel erg fraai. De roodborsttapuit staat in een prachtige compositie. Kleine zilver en de jonge lepelaar ook zo fijn.
  Bijna zeker een stormmeeuw naar mijn mening.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad,
  dit zijn toch veel te mooie foto's om te laten liggen.
  Ik vind de smient op 12 wel heel leuk en mooi in beeld gebracht.
  De graspieper, weliswaar op prikkeldraad, maar dat hoort eigenlijk inmiddels ook tot zijn biotoop, staat er zelf prachtig op. Kluut op 6 hoort ook bij mijn favorieten hier. Een heel mooi blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hè, tik ik een heel verhaal verdwijnt alles ineens :-(
  Opnieuw dan maar.

  Fijn om even met jou naar Texel te gaan, je hebt je er weer prima uitgeleefd.
  De fazant in het zachte licht vind ik prachtig, en datzelfde zachte sfeertje zie ik terug ik foto 5, mooi!
  De paarden staan in prachtig licht en kleuren daardoor perfect in hun omgeving. Ik vraag me dan ook af of het niet mooier zo zijn om de groene grasrand er af te halen?

  Prikkeldraad stoort mij absoluut niet, vind het juist wel leuk.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebeurt mij ook regelmatig Loes, tik je een heel verhaal en vervolgens raak je met je pols of mouw het touch-pad en hup alles weg. Wat die paarden betreft heb je helemaal gelijk dat groene randje eraf is mooier. Bedankt voor het advies.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Mooie serie, vooral de lepelaar en de tweede fazant. Het is dat je het zegt, maar dat ze van 2015 zijn ziet toch niemand?
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen