Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 31 maart 2016

Muisverslindende torenvalk

Na een zwart/wit uitstapje en wat creatieve escapades wordt het weer eens tijd voor vogels, alhoewel ik me in dit blogbericht beperk tot een soort, n.l. de torenvalk. Toen ik enige tijd geleden gebruik mocht maken van een schuilhut van een bevriend natuurfotograaf en ik zat te wachten op de komst van een klapekster (klik hier) die zich daar al een tijdje in de buurt ophield, verscheen plotseling een torenvalk ten tonele met een gevangen muis. Het was een mooie "bijvangst" en ik heb van dichtbij kunnen genieten van deze mooie vogel. Nadat hij, of liever gezegd zij want het is een vrouwtje, op de grond achter een graspol de kop al van de muis had gegeten vloog ze gelukkig met het restant van de muis op een paal, zodat ze binnen mijn bereik kwam. In ongeveer 7 minuten tijd wist het valkje de muis met huid en haar te verorberen.

Groeten,
Ad


Lekker toch zo'n muizenbiefstuk.


Als laatste gaat het staartje naar binnen.


Slotwoordje: Achteraf dacht ik dat ik van dit beeldverslag ook een leuk filmpje had kunnen maken, maar je weet natuurlijk nooit hoe lang de vogel met prooi blijft zitten. In de buurt vlogen ook kraaien rond en als die het in de gaten krijgen en het op de prooi gemunt hebben zou de torenvalk waarschijnlijk met de prooi wegvliegen om hem elders te verschalken.

18 opmerkingen:

 1. Hallo Ad, wat een geluksvogel ben je om dit van dichtbij te kunnen waarnemen. De foto's zijn prachtig en spreken boekdelen.
  Goed weekend,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wat een waanzinnig mooie foto's zijn dit!! Echt gaaf hoe je deze torenvalk hebt gefotografeerd.
  Ziet er overigens smakelijk uit dat hapje...haha..!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,
  Dit zijn toch stuk voor stuk fantastische platen!!!
  geweldig. Ik val zowat van mijn stoel af. wat heb je dat mooi en scherp op de foto gezet! Dikke complimenten. Noem dat maar "bijvangst":-)))
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, dit is heel mooi vastgelegd,en die muis gaat dus gewoon helemaal op.
  Prachtige serie
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hello Ad
  That is really nice as an animal so close to the camera to get then watch as enjoyable a mouse eats .. perfect .. this "photo shoot" has paid off for both
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,
  Zo'n bijvangst zal je wel vaker willen hebben. Het is een reeks schitterende beelden, die qua scherpte en kleur nauwelijks beter kunnen. Mijn complimenten.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie heb je gemaakt van het valkje met prooi Ad.
  Mooi om te zien, helder en scherp te pakken.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  dit zijn van die platen die iedereen graag zou willen maken.
  Ze worden ook wel gemaakt maar niet zoals hier bij jou.
  Prachtige scherpe platen en zo gedetailleerd in alles.
  De torenvalk zelf maar ook zijn prooi die hij met huid en haar verslind.
  Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ad,

  Altijd een prachtig gezicht om dit van dichtbij vast te mogen leggen. Het enige wat ontbreekt is de plaat met een hele muis in de klauwen van de torenvalk. Ik vermoed dat zij ergens anders al aan het eten was en daar verstoord werd of zag je haar misschien te laat? Lekker om te zien hoe de ingewanden eruit gerukt worden en dat ook echt alles opgepeuzeld wordt. Tsja, dit zijn de series die je graag maakt, maar meestal vliegt de vogel met prooi en al weg. Mazzel dat je in de hut zat en het zo mooi kon vastleggen. Super.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Zoals je in de inleiding kunt zien had de torenvalk achter een graspol buiten mijn gezichtsveld de muis te pakken genomen en daar al de kop eraf gegeten. Wel jammer dat ik dit stukje mis, maar gelukkig vloog hij daarna met de rest van de prooi op die boomstam om voor mij te poseren.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Wat een schitterende serie, Ad. Niet alleen een mooi natuurmoment, maar ook nog eens mooi gefotografeerd. Prachtige achtergronden en belichting, mooie scherpe beelden. Ja, een filmpje van zoiets is leuk, maar met een film gaat alles zo snel voorbij. Met foto's kun je rustiger kijken, vind ik. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een buitenkansje Ad, werkelijk een fantastische serie met stuk voor stuk toppertjes!

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Congratulations Ad to this great capture ! Kestrel is a very beautiful bird and to see and photograph that is really a Big shot !!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tjonge wat een serie en ik kom net van tafel ;-)
  Een buitenkansje als een torenvalk zo voor je plaats neemt en de muis verslindt.
  Mooie reeks foto's Ad
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige serie ....... Mijn complimenten !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel fraai Ad. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan foto's alhoewel een filmpje soms zijn voordelen heeft.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou, zo'n bijvangst wil ik ook wel! Wat een mazzel en wat een mooie platen. Top!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen