Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

donderdag 14 juli 2016

Brouwersdam (vervolg)

In mijn vorige blog over de Brouwersdam (klik hier) gaf ik al aan dat ik op het Noordzeestrand nog een bijzondere gast aantrof, althans ik vond het bijzonder omdat ik nog niet eerder een eidereend zo uitgebreid en van redelijk dichtbij kon bewonderen. Het was op dat moment eb en met de auto over de kade rijdend speurde ik de vloedlijn af toen ik in de verte een eider woerd zag zitten. Ik ben er met camera en statief voorzichtig tot op gepaste afstand naar toe gelopen. Hij bleef rustig zitten waaruit ik op kon maken dat hij zich op zijn gemak voelde.
Ik had in de uren daarvoor nog nauwelijks fotografen op de kade gezien, maar toen ik eenmaal op het wad stond verzamelde zich een groep fotografen als bijen op een honingpot. Even ging dat goed totdat er eentje zich weer niet kon bedwingen en de onverlaat zo dichtbij liep dat de eider op de wieken ging. Ik zal jullie maar onthouden wat de reacties waren van de geïrriteerd achterblijvende fotografen. Ik hoop dat hij ervan heeft geleerd.
Veel kijkgenoegen.

Groeten,
AdEidereend (woerd), felle zwart/wit contrasten met wat groenige accenten op de kop en snavel. Het verenkleed van het vrouwtje (eend) lijkt er in de verste verte niet op, heeft veel meer weg van het kleed van een vrouwtje wilde eend, alleen de snavel is onmiskenbaar anders.


Panorama-uitsnede geeft een wat ruimtelijker beeld.


Het licht viel mooi op de vleugeldekveren.Van de Brouwersdam voor de terugreis nog maar even langs de Koudekerkse Inlaag, je weet maar nooit. Een grote groep brandganzen werd opgeschrikt door een overvliegende slechtvalk.Het begon al langzaam wat te schemeren, dit groepje grauwe ganzen leende zich voor een silhouetfoto die ik omgezet heb in zwart-wit.Van Koudekerke nog even langs plan Tureluur. Hier ging een grote groep steltlopertjes de lucht in bij het overvliegen van een kiekendief. Het was zo ver weg dat ik zelfs met de verrekijker niet kon onderscheiden wat voor soort het was. Maar het was wel indrukwekkend.


Enkele bontbekpleviertjes foerageerden daar op een stoppelveld.

Ook hier nog een eenzame wulp in een plasje, gezien de hele lange snavel waarschijnlijk een adult vrouwtje.Om toch maar op de wieken te gaan om elders de nacht door te brengen.Een groepje rotganzen in het laatste avondlicht, het was eind februari en al bijna 18.00 uur.


Een groep wulpen besluit om in gezelschap van een zilvermeeuw hier maar de kop in de veren te steken.Nog even laat het licht zich van zijn beste kant zien.

Zo komt er weer een einde aan een enerverend dagje vogelen en fotograferen, wij hebben dan nog een autorit van enkele honderden kilometers voor de boeg.

11 opmerkingen:

 1. Mooie foto's Ad!!
  Prachtig die dobberende Eidereend. En wat heb je ook dat pleviertje op foto 11 ontzettend mooi weten te fotograferen.

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig om de eidereend voor de lens te hebben en wat een mooie foto's heb je er van Ad.
  Ook je andere foto's zien er heel mooi uit, mooi warm licht bij de laatste.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige dag Ad maar die enorme zwerm steltlopertjes moet een hele belevenis zijn je bent dan helemaal overdondert denk ik zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De ervaring met opdringerige fotografen zal iedereen wel bekend zijn, doodzonde als het onderwerp zich juist goed liet bewonderen. Ik ieder geval heb jij er mooie beelden aan overgehouden. De eider en bontbekplevier spreken mij het meest aan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hello
  I always look very much on your blog for new images, this time I am excited .. what can you say about such high quality available recordings yet ... beautiful
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie Ad! Je kwam als een tevreden mens thuis, dunkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi blog, Ad.
  Oh, wat is die eidereend toch mooi en wat heb je er prachtige beelden van gemaakt.
  Maar de wulpen stelen voor mij hier toch de show. De vluchtfoto is supermooi en de afsluiter in het mooie avondlicht doet daar eigenlijk niet voor onder. Schitterend.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,

  je begint je serie met ene aantal supermooi en werkelijk schitterende platen van de eidereend. Wat heb je die mooi kunnen vastleggen en ook mooi gedetailleerd. Ik kan me voorstellen dat er heel wat gev.....is toen de vogel op de wieken ging omdat meneer er zo nodig meer dichterbij moest komen!

  De bontbekpleviertjes zijn ook heel geslaagd maar je wulp is weer fantastsich. Prachtige foto's ook weer en mooi zacht van uitstraling. De enorme groepen vogels die opvliegen als er een roofvogel in de buurt is, is ook altijd heel interessant om te zien. Mooi vastgelegd ook. Se zwart/witte plaat van de brandganzen is niet zo mijn ding maar de andere die je van de brandganzen hebt gemaakt zijn weer heel erg mooi. Werkelijk een serie om met plezier te bekijken en van te genieten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad. Je eerste serie was heel mooi, maar dit vervolg begin je wel met een hele puike eidereend. De mannetjes vind ik zo mooi en zo apart. Met geen andere eend te vergelijken met zo'n vreemde vorm van kp en snavel en dan die kleuren. Gelukkig heb je deze foto's kunnen maken voor die irritante gast het verstoorde. Je wulpen in vlucht en in de avondgloed zijn prachtig. Het kleine bontbekje schattig. Ook de rotganzen met dat mooie licht top. Een heerlijke dagje Zeeland-blog. Ik krijg er ook weer zin in als ik dit allemaal zie!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is dit toch genieten, prachtig die eidereend, maar ook de vogels bij het laatste avondlicht, zo mooi. De bontbekplevier werkte goed mee, de wulpen ook. soms is het ook wel een beetje geluk hebben dat de vogels zich zo mooi laten zien, maar dan moet je ook de foto's nog maken, ik vind die van jou allemaal zeer geslaagd en nodigen mij uit om in de winterperiode ook weer eens die kant op te gaan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En nóg meer moois!
  De Eidereend steelt voor mij de show en ook de laatste met dat prachtige licht is top!

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen