Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 29 juli 2016

Oesterdam

Evenals de Brouwersdam is de Oesterdam bij Tholen zo'n plek waar op vogelgebied altijd wat te beleven valt en een enkele keer kun je er ook bijzonderheden aantreffen hoewel dat begrip natuurlijk erg subjectief is. De afgelopen jaren ben ik er diverse malen geweest en hoopte ik steeds op een ontmoeting met sneeuwgorzen, maar helaas was dat tot nu toe uitgebleven. Ik raadpleegde waarneming.nl en als er dan sneeuwgorzen waren gespot plande ik een ritje naar Zeeland, maar dan lieten ze zich net op die dag weer niet zien. Begin maart dit jaar was het weer zover en vol goede moed togen we naar Zeeland. Aanvankelijk zag ik in enkele plasjes diverse leuke soorten, maar weer dreigde de sneeuwgors aan de gevoelige plaat te ontsnappen. Na een kop koffie gedronken te hebben besloten we om de dam zover mogelijk af re rijden om aan het einde van het voor auto's toegestane deel te voet verder te gaan. Na ongeveer. een km. ontdekte ik tussen de grote stenen toch een groepje foeragerende sneeuwgorzen. Ze vlogen steeds voor me uit als ik op fotografeerbare afstand kwam en bovendien had ik het best wel harde licht pal van voren. Na enige tijd wenden ze aan mijn aanwezigheid als ik op dezelfde plek bleef en kwamen ze steeds dichterbij. Door voorzichtig wat van positie te veranderen kon ik een compositie maken dat de lichte vogel voor een donkere rots zat zodat hij niet helemaal zou wegvallen tegen de lichte achtergrond.
Nadat ik ze vorig jaar al bij het Lauwersmeer kon fotograferen was het dan eindelijk gelukt om sneeuwgorzen bij de Oesterdam voor de lens te krijgen.
Behalve de sneeuwgors heb ik in dit blog enkele andere soorten opgenomen die ik daar aantrof. Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie reacties op het vorige blogbericht over de Brouwersdam (klik hier)

Groeten,
AdDe vogel valt mooi in het donkere gedeelte van de stenen op de achtergrond. Door het felle licht ontstaan nog wat bokeh-ringen. Met enige fantasie zou je hier een buitenlandse rotskust kunnen bedenken.Boven een van de plasjes kwam een groepje brandganzen aanvliegen. De bebouwing is niet eens ver weg en ik beschouwde de wielrenner in beeld als een leuke bonus.Vlak voor de landing, zo ziet het er al weer een heel stuk natuurlijker uit.Deze lepelaar had het in de ondiepe plasjes erg naar zijn zin...........en rende als een bezetene rond om kreeftjes te snaaien.Soms trappelde hij met zijn poten om voedsel naar boven te halen.Een steenlopertje in tegenlicht waardoor er vooral in de achtergrond de bokeh-ringetjes ontstaan. Ik was erg content met de frisse kleuren van het zeewier op de voorgrond.Een andere steenloper had genoeg van het badderen en zocht ook het schelpenstrandje op..........om het verenkleed te onderhouden.........en zich eens lekker uit te schudden.Dit drieteenstrandlopertje rende voortdurend langs de waterlijn op en neer.Meestal foerageerden de sneeuwgorzen tussen de schelpen............ maar af en toe gingen ze even op een grote steen zitten.


Op het land ziet een lepelaar er wat onbeholpen uit.........zeker als de wind onder zijn verenkleed slaat.Maar zo oogt hij toch wel weer heel sierlijk..........als hij zijn achterste tenminste niet omhoog steekt.Een stukje verderop stond een bergeend te pronken.In een ander gedeelte van de plas liepen enkele zwarte ruiters nog in winterkleed.


Een groepje kluten in alle rust bij elkaar.........om even later plotseling op de wieken te gaan.

Slotwoord: na nog een lekkere schotel mosselen in Yerseke rijden we 's-avonds voldaan naar huis met niet alleen sneeuwgorzen maar ook een aantal leuke andere soorten op het geheugenkaartje.

13 opmerkingen:

 1. Je hebt pracht foto's van de sneeuwgors gemaakt Ad.
  En niet alleen van de sneeuwgors, ook de andere heb je heel mooi gevangen met je lens.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wat ontzettend mooi!! Prachtig al deze foto's zo langs de kust.
  Dat sneeuwgorsje is echt een hele mooie vogel en ook die strandlopers heb je erg mooi gefotografeerd zo tussen die schelpen. Foto 11 en 20 vind ik echt super van deze reeks. Knap gedaan hoor!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,
  Het is een heerlijke serie! De wielrenner is een leuke bonus idd. De sneeuwgors, die ik lang niet ieder jaar zie, staat er gaaf op zeg!!! en niet een keer.... de lopertjes in het geel en tussen de roze/beige schelpjes zijn super sfeervol. prachtig. en de lepelaar vooral met de wind door de veren, erg leuk en mooi. de bergeend ook erg mooi met die glanzend rode snavel. Bij de zwarte ruiter heb je fantastisch licht, het levert je hele mooie platen op ook. En de afsluiter, wie wil dat niet met sierlijke kluten.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ad,
  je bewijst maar weer: de aanhouder wint: een prachtige openingsfoto, zo op de rots.
  Maar ook verder ben je die dag erg succesvol geweest. Alle foto's op het schelpenstrandje zijn erg mooi geworden. De lepelaar met rugwind is erg leuk. Heel mooi blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo zijn wielrenners toch nog ergens goed voor! Mooie serie, maar ik denk toch wel van een paar maandjes terug... Sneeuwgorzen heb ik één keer gezien op de Zuidpier, maar zeker niet zo mooi kunnen vastleggen als jij. Misschien de volgende winter.Voor je het weet is het weer zover. Maar zo heeft elk seizoen zijn charmes.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi Ad! Ik heb dezelfde ervaring als jij waar het de sneeuwgorzen betreft. Slechts één keertje kreeg ik ze binnen bereik van mijn telelensje. Erg leuke en sociale beestjes.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  werkelijk een hele mooie serie van deze watervogels. De Sneeuwgors is uiteraard wel de nummer 1 voor mij want die zie ik wel eens in IJmuiden maar kon daar nog steeds geen mooie foto's van maken. Deze van jou zijn echt heel mooi zo op die stenen.
  Ook de lepelaars met de wind onder zijn veren vind ik echt een hele leuke foto hihi..... De steenlopertjes zijn ook heel erg mooi vereeuwigd en ook nog in leuke poses :-) De vliegende brandganzen zijn ook zeer fraai. De zwarte ruiter staat in mooi licht. Jammer dat de kluten een beetje donker zijn maar het zijn zeker mooie foto's.
  Ik heb weer genoten :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Estupendas imágenes..muy bonitas...un saludo desde Murcia....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Estupendas imágenes..muy bonitas...un saludo desde Murcia....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  De sneeuwgors is altijd een heerlijk vogeltje om te fotograferen. Meestal zijn ze niet zo schuw en ook in winterkleed zijn ze prachtig. Ik hoop nog steeds op een sneeuwgors in zomerkleed, maar dat zal waarschijnlijk bij hopen blijven. Je laatste vier foto's zijn voor mij de mooiste uit de serie en de kers op de taart. De eerste van de zwarte ruiter is een hele fraaie. Jammer dat de vogel niet net eventjes stil blijft staan, want dan had je een volmaakt spiegelbeeld kunnen krijgen. Mooi ook de kluten met dat licht.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's Ad. Sneeuwgors ja die wil ik ook wel een op de foto zetten.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een rijke oogst voor één dagje Brouwersdam, en zelfs je felbegeerde Sneeuwgors, van harte!
  Fraai reeks beelden, een lust voor het oog.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een soorten en ook weer zo mooi in beeld gebracht, ik zal de Oesterdam noteren, lijkt me een mooie vogelstek, net als de Brouwersdam. Die sneeuwgorzen heb je heel mooi, maar ook de zwarte ruiter in het zonnetje..prachtig
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen