Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 12 juli 2017

Groenpootruiter

Watervogels en met name steltlopers behoren tot mijn favoriete soorten en binnen deze soort zijn er enkele zeer sierlijke individuen die ik graag mag observeren en fotograferen. Kluten zijn daarvan een kenmerkend voorbeeld en ik wil in een van mijn volgende berichten daar nog eens uitgebreid aandacht aan besteden.
Een andere soort is de flamingo, erg sierlijk, maar komt hier in Nederland slechts op een tweetal plaatsen voor t.w. een kleine populatie in het Grevelingenmeer een een geïsoleerde populatie in het Zwillbrockerven bij de Duitse grens in de buurt van Groenlo.
Nog weer een andere, hele sierlijke steltloper is de groenpootruiter en aan deze soort wil ik dit blogbericht wijden. Tijdens een van mijn sessies vorig najaar in een poging vliegende ijsvogels te fotograferen verscheen er plotseling een groenpootruiter in mijn beeldveld die uitgebreid poseerde en ging foerageren wat ik van deze soort nog niet eerder gezien had. Ik liet me dit buitenkansje niet ontnemen en verlegde mijn aandacht direct naar deze prachtige vogel, de ijsvogel even latende voor wat het was, die kwam een andere keer wel weer aan bod.
Ik hoop dat jullie ook, net als ik, genieten van deze, weliswaar niet kleurige maar wel hele elegante, vertegenwoordiger van de steltlopersfamilie, alhoewel de life-momenten natuurlijk niet te vergelijken zijn met foto's.
Bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blogbericht over de geoorde futen "klik hier" 

Groeten,
Ad


Als je hem door het water ziet schrijden is het een en al sierlijkheid..........en elegantie.


Mooie, verfijnde en geschubde tekening in het bovendek van het verenkleed, groen/gele poten en een iets opgewipte snavel. Door het vrijwel ontbreken van een staart toont het torpedo-achtige lijf nog "strakker".Altijd leuk bij watervogels als je het spiegelbeeld mee kunt fotograferen al gaat dat wel ten koste van een laag camerastandpunt.Soms liep hij even in de schaduw van de oeverplanten hetgeen mooie structuren in het water opleverde.Zo'n foto oogt dan wat rommeliger, maar deze omgeving maakt toch ook deel uit van het biotoop en met de spiegeling van het riet in het water vind ik het wel kunnen.


Soms zette hij het ineens op een lopen...........om vervolgens hollend met geopende snavel insecten van het wateroppervlak op te scheppen. Dergelijk gedrag zag in wel eens in natuurdocumentaires bij meeuwensoorten die eitjes en insecten opscheppen.

Ook werden er weekdiertjes uit de bodem gepeurd.


Met een natuurlijk kader toch net weer even anders.Met de spiegeling van de kleuren in het water ontstaat een wat herfstachtige sfeer.Dit is eigenlijk de enige foto die ik heb kunnen schieten waarop de groenpootruiter niet "strak" in zijn veren zat.Om even later weer in al zijn elegantie door het water te rennen. De foto lijkt scheef te staan, maar het oog staat loodrecht boven de schaduw in het water.Tot slot, omdat ik het niet kan laten, nog enkele zacht afgewerkte plaatjes en een close-up toen hij vlak voor de oever voor me langs liep.


Slotwoord: bedankt voor het kijken naar deze toch weer wat lang uitgevallen serie. In een volgend blogbericht wil ik wat foto's laten zien van ijsvogels waarbij het me eindelijk gelukt is deze vliegend en duikend te fotograferen. Tot de volgende keer.

16 opmerkingen:

 1. Elegant is deze zeker Ad.
  Pracht serie heb je er van gemaakt, helder en scherp met mooie weerspiegelingen er bij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ad,
  Wat een buitenkansje als je een groenpootruiter zo mooi dichtbij in alle rust kunt observeren en vastleggen op de gevoelige plaat en hoe!!!! Schitterende platen, de een nog mooier dan de ander! Ik heb een tijdje geleden ook een Groenpoot voor me zien foerageren, wel een half uur lang! Helaas iets verder weg, maar ik kan me je gevoel erbij dus goed voorstellen. Een bijzonder elegant steltlopertje!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ad,
  Wat een mooie foto's!! Prachtig zo met dat stilstaande water.
  Geeft ook een mooie reflectie in het water. Super gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Ad, ja het is oud nieuws maar het moet maar weer eens gezegd worden ere wie ere toekomt want dit is toch wel puur vakmanschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ad,
  je omschrijft de groenpootruiter als elegant en sierlijk; precies dat komt over van je foto's. Hij/zij drinkt zelfs elegant (nr 11 en 13). Prachtige serie laat je zien.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt je lekker uit kunnen leven op deze groenpootruiter, dat is duidelijk. Mooi met die spiegelingen erbij en inderdaad: dan maar eens geen laag standpunt (is niet heilig toch?). Je had er ook geen verkeerd licht bij, zo te zien. Weer eens wat anders dan altijd maar die ijsvogeltjes ;-)
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laag standpunt is inderdaad niet heilig Dick, sterker om de spiegeling mee te nemen zelfs ongewenst. Laat nou mijn volgende serie juist over ijsvogels gaan, maar dan wel "anders".

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 7. Wauw, dit is een mooie serie zeg. Wat heb je deze soort er geweldig goed op staan. Superscherp en erg mooi met spiegelingen, mooi helder licht ook, niet te hard.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Ad,
  ich kann mich nur anschliessen eine perfekte Serie und wie du es beschreibst ist sehr gut zu verstehen wie schön es war. Eleganz ist das richtige Wort
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wonderful photos Ad ! Have a nice summer still...!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ad,

  Gatver... wat een hinderlijke onderbreking wanneer er zo'n soort langs komt wandelen ;-)
  Dit zijn wel de buitenkansjes waar je op hoopt. Soms komen ze alleen erg ongelegen en dan moet je een keuze maken. Deze ruiter is dan misschien niet de meest spectaculaire ruiter, maar wel met die groene poten weel een fraaie. Foto 11 heeft net iets meer dan de rest, omdat je daar de actie hebt weten te vangen. Een serie die ik graag gemaakt had.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ad.
  Soms ben je op het juiste moment op de juiste plaats. Dan moet je natuurlijk toch nog de geboden mogelijkheden benutten. Daar ben je heel goed in geslaagd. Het zal je niet snel weer overkomen dat je deze vogel zo mooi kunt fotograferen. Het is een topserie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad,

  een heel mooi blog met nog mooiere foto's van deze sierlijke steltloper de groenpootruiter.
  De weerspiegeling in foto 8 vind ik echt heel mooi. Ook foto 18 waar hij wat 'verwaaide' veertjes heeft is een prachtige foto. De drinkende in foto 11 is ook een plaatje van een foto. Echt mooie foto's, scherp, helder en een aantal geweldige compo's.

  Groetjes,
  Helma

  PS had je mijn uitleg nog gevonden in de mail?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig! Dit soort steltlopers is ook een van mijn favoriete soorten. Je hebt 'm prachtig weten te 'vangen.'

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen