Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 21 augustus 2017

Grote stern en reuzenstern

Je zou hier kunnen spreken van de vergrotende en overtreffende trap. En hiermee bedoel ik niet de grote loopvogel (die overigens ook kan vliegen) die voorkomt op de steppen en savannes van Europa, Azië en Afrika, maar twee soorten stens die voorkomen hier in Nederland zij het mondjesmaat.

De populatie van de grote stens is weliswaar toenemend, maar staat in Nederland nog steeds op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Een groot gedeelte van de Europese populatie broedt in ons Waddengebied. Ze leven vooral van zandspiering die ze in de Noordzee en de Waddenzee vangen en brengen ook hun jongen hiermee groot. Dat gebeurt binnendijks op speciaal daarvoor aangelegde schelpeneilandjes.

De reuzenstern, ook wel de Kaspische stern genoemd is de grootste stern met een vleugelspanwijdte van wel 1,40 mtr. In Nederland is hij een zomergast en doortrekker. Hij is erg schaars en wordt slechts sporadisch waargenomen. Ik had het geluk hem bij het Lauwersmeer te kunnen spotten en fotograferen. Het betrof een juveniel exemplaar wat te zien is aan het geparelde rugdek. In de lucht blijft hij hoog boven het water soms bidden als een visarend om prooivissen op te sporen. Op de grond vallen zijn korte poten en vooral het grote formaat op. Ik zag hem in de nabijheid van kluten en die lijken dan in verhouding echt klein.

Veel kijkgenoegen bij dit niet zo heel kleurrijke blog, sterns zijn nou eenmaal niet uitbundig gekleurd, en bedankt nog voor de reacties op mijn vorige blog van de ijsvogel. (klik hier)

Groeten,
AdGrote stern, kenmerkend is de zwarte snavel met een geel puntje en de zwarte poten.Nog een ander kenmerk zijn de verlengde veren van de zwarte kap, op deze foto goed te zien.Hier een groepje bij elkaar op een eilandje.Hier vliegt een groepje weg om te gaan vissen in de Waddenzee.Een flinke duik en de spiering is binnen.In een noodgang vliegen ze dan terug naar de schelpeneilandjes waar de jongen wachten.Ik heb parallel met de auto langs de dijk gereden en ze haalden een snelheid van ruim 40 km. per uur.


Op het eilandje worden ze met de vis enthousiast ontvangen. De rechter vogel is al gedeeltelijk in winterkleed, getuige de witte delen op zijn kop.


Na het vissen nemen ze vaak een bad.Soms alleen......


...maar vaak ook met een hele groep.En dat gebeurt dan heel uitbundig.


Bij het opvliegen na het baden schudden ze tijdens de vlucht flink hun veren uit om het overtollige water kwijt te raken.


Vervolgens vliegen ze weer naar het eilandje om verder op te drogen.


Reuzenstern, hij heeft een enorme dolksnavel. Dit en het volgende beeld zijn wat minder van kwaliteit omdat ze van vrij grote afstand genomen zijn.


Aan de rand van het Lauwersmeer had hij een strootje gevonden waarmee hij aan het stoeien was. Aan het geparelde rugdek zie je dat het een jong exemplaar is, misschien moet hij daarom nog leren wat eetbaar is.Hier zie je zijn formaat in perspectief , de kluut rechts staat niet eens heel veel verder in het water.Op de achtergrond is nog een kemphaan en een watersnip zichtbaar. Daar zal het volgende blog over gaan.

16 opmerkingen:

 1. Hoi Ad,
  Prachtige opnames van deze mooie sterns. Hele fraaie vogels ook.
  Zo te zien zijn ze behoorlijk actief in de lucht en dus ook niet makkelijk te fotograferen. Maar jouw is dit toch uitstekend gelukt.
  Foto 8 vind ik erg mooi met dat visje in zijn bek en die groene achtergrond. Ook foto 17 is super genomen zo opstijgend met het opspattende water. Prima gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Een geweldig mooie en knappe serie van deze sterns! Ik vind het enige vogels, vooral met zo'n Grote stern met zijn brutale punkkuifje is erg leuk! De Reuzenstern . pffft daar foto's van hebben is helemaal geweldig. In 2015 zag ik er drie op doortocht in de Groene Jonker. Maar foto's kon ik er niet van maken. Weer een knap staaltje fotografie laat je zien. Genieten!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ad, geweldig een Reuzenstern in Nederland fotograferen...Wat een mooie buitenkans die je goed hebt benut.

  Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een voor mij leerzaam blogje, Geen idee of ik deze sternsoorten ooit - per ongeluk - gezien heb, maar denk het niet. Als ik het goed begrijp komen ze in Nederland sporadisch voor. Ik wist niet eens dat ze bestonden. Nu wel en weet ook waar ik op moet letten.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  Een mooie serie van deze sterns. Ik heb déze soorten nooit bewust gezien, maar het gedrag van sterns zal in het algemeen wel vergelijkbaar zijn. Het is wel bijzonder dat je beide soorten goed op de plaat heb kunnen krijgen. Zeker als het gaat om vliegbeelden vind ik dat knap gedaan. Die reuzenstern heeft overigens wel een imposante snavel.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ad,

  hier ben ik toch wel even stil van zeg!!! Wat een geweldige serie van een soort als de grote stern die je inderdaad niet zoveel ziet. En je hebt er niet toevallig een foto van kunnen maken maar een hele serie en wat voor een!! Geweldig zoals ze in vlucht zijn (meerdere foto's) maar ook die met de vis. Het mooie is dat je er ook zovele waardevolle informatie bij hebt gezet.
  En daar achteraan nog een aantal foto's van de reuzenstern. Menig fotograaf zal graag naast je hebben willen staan bij het schieten van deze platen! Echt geweldig mooi!

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello Ad
  So to experience a moment is nevertheless what we always wait for.
  very beautiful photos
  Greetings Frank...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook al zijn ze niet zo kleurrijk, het zijn toch wel hele mooie vogels, en jij hebt hier een prachtige blog over gemaakt. Knappe vlucht foto's, met name de foto van de stern met visje vind ik erg goed.
  Ik heb zwarte sternen ooit bij IJmuiden op het strand gezien, hoop ze daar nog een keer te treffen want het zijn gewoon mooie vogels
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ad,

  Toevallig heb ik ook net zo'n grote groep Grote Sterns gezien en het viel niet mee om er foto's van te maken. Foto 8 is voor mij de mooiste van de hele serie. Prachtig zo tussen de begroeiing en met een visje in de snavel. De kleurencombinatie is erg fraai. Wat wel jammer is in de hele serie, is dat de oogjes bijna niet zichtbaar zijn. Dat blijft een lastig punt bij vogels met een zwarte kap. Dan moet je een beetje geluk hebben met lichtval en uiteraard net genoeg zonlicht. Je laatste foto is ook een fraaie. Reuzensterns staan nog op mijn lijstje, maar erg lastig te vinden. Dus jouw foto's maken mij wel lekker. Het leuke van die laatste foto is niet alleen de stern, maar ook de anders vogels in de achtergrond. Hoewel ze uiteraard schimmig zijn, zijn ze toch duidelijk te herkennen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Het is inderdaad heel lastig om bij vogels met een zwarte kap de ogen zichtbaar te krijgen. Je hebt dat o.a. ook met visdiefjes, althans dat is mijn ervaring. Bedankt voor je reactie.

   Groet,
   Ad

   Verwijderen
 10. Wat een mooie serie heb je gemaakt Ad.
  Dit is puur genieten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I just love visiting your very professional blog!!! You took an amazing images. Thanks for sharing!
  Henry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige serie Ad. Je maakt schitterend werk!!

  Groeten uit Sneek!
  Gert Jan
  www.gertjanhermus.nl


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt weer voor deze gave fotoreportage!

  BeantwoordenVerwijderen