Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 20 december 2019

Texel voorjaar 2018 (slot)

Zoals in het vorige blog aangegeven vandaag het vervolg van de foto's die ik in het voorjaar 2018 op Texel schoot. Hierbij zijn enkele andere soorten dan vorige keer, maar ook dezelfde soorten in een andere setting of houding. Het zijn overwegend watervogels, maar dat kun je op Texel natuurlijk ook niet anders verwachten. Ik houd de intro hierbij maar kort, immers de omstandigheden waren dezelfde en bovendien scrolt het even wat sneller door wat wellicht goed uitkomt in deze drukke tijd.
Bedankt nog voor jullie leuke reacties op de eerste serie (klik hier) en veel kijkplezier bij het zien van deze foto's.

Groet,
AdWulp, een steeds zeldzaam wordende vogel die ook op de rode lijst staat. Zijn gejodel hoorde ik decennia geleden overal op de Nederlandse heidevelden en aan de randen broedden altijd wel enkele paartjes. Nu niets meer van dat alles, alleen in de kustgebieden kom je ze nog tegen. Hier kon ik vanuit een laag standpunt tussen de vegetatie door fotograferen.In een duinmeer aan de westkant van het eiland zwom deze wintertaling.Het is een van de kleinste eendjes, maar mooi zijn ze (althans de mannetjes)Deze scholekster kwam mooi naar me toe gevlogen, ik kon het spiegelbeeld nog meenemen terwijl op de achtergrond diverse andere soorten steltlopers foerageren en rusten. De foto kwam op mij over als in een winters sneeuwlandschap terwijl dit toch de slikplaten bij het Wagejot zijn.Dit baltsgedrag zie je wel vaker bij scholeksters, beetje kolderiek om te zien is het wel.Deze woerd wilde eend schudde eens lekker z'n veren uit. Een heel algemene vogel, maar wat is die kop mooi.Vorige keer al smienten in het blog, maar ik wilde deze vliegbeelden ook even laten zien.Mannetje smient.Vrouwtje smient.Vrouwtje smient.Vrouwtje smient, foto genomen met dezelfde witbalans als vorige foto, waarom de kleuren ineens totaal anders zijn is me niet duidelijk.Er wordt veel tijd besteed aan poetsen en rusten.Komisch gezicht als ze zo aan het badderen zijn.Vliegend boven het water geeft toch weer iets minder rustige beelden dan hierboven tegen de lucht.Deze woerd kwam vrij dichtbij voorbij gevlogen.Ben niet helemaal zeker van deze soort, maar ik vermoed hier een kanoet.Omdat hij zo kleurrijk is mag deze "spatelaar" ook nog een keer meedoen.Ik vermoed dat dit exemplaar nog gedeeltelijk in eclipskleed zit gezien de niet helemaal door gekleurde kop, borst- en flankveren.Niet helemaal scherp, maar ik vond het nog net kunnen.


Tenslotte mag deze vliegende wulp, de vogel waar het blog ook mee begon deze Texelserie afsluiten.Slotwoord: volgend keer foto's van een onderwerp waarvan het seizoen eigenlijk al weer afgesloten is, t.w. paddenstoelen. Hiermee kom ik weer wat dichter in de buurt van de actualiteit van mijn portfolio. Tot dan.

                                                                                       Ik wens iedereen fijne Kerstdagen en
                                                                                                een goed en gezond 2020
                                                                                       met veel fotografische hoogtepunten.

16 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi Ad voor mij vind ik de eerste heel bijzonder zonder de andere tekort te willen doen,natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ad,
  Wat ontzettend knap hoe je al die vliegende vogels weer hebt weten vast te leggen. Prachtig die smient op foto 14 en 15.
  Maar ook je andere foto's, zoals die vliegende scholekster die de landing heeft ingezet heb je super gefotografeerd. En wat grappig ook die 3 scholeksters op een rij is echt een fantastisch beeld.
  Puike serie weer hoor Ad.

  Fijne kerstdagen!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Ad,

  Twee lekkere series van Texel. Het voordeel van dit eiland is dat er altijd wel iets moois valt te fotograferen. De tweede foto van de biddende torenvalk in deel1 is net even anders dan normaal omdat de vogel zo mooi opkijkt en je dan de "tranen" mooi in beeld krijgt. Het beetje beweging in de vleugels maakt de plaat af. Je baltsende scholeksters van hierboven vind ik ook altijd komisch. Vooral het geluid dat ze daarbij maken en dan zo raar met open snavels naar de grond gericht. Met vluchtbeelden moet je altijd een beetje geluk hebben dat ze jouw kant op komen vliegen. Vooral smienten hebben de gewoonte om altijd van je af te vliegen. Helemaal lekker als z zo laag overkomen vliegen. Fijn ook dat je zo'n mooie soort als de kleine strandloper hebt weten te fotograferen. Zeker geen alledaagse soort. Trouwens een mooie openingsfoto van deel2. Altijd fijn als een voorgrond zo mooi meewerkt.
  Fijne feestdagen toegewenst en een gezond 2020.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals altijd weer prachtige foto's om te zien Ad.
  Het is altijd genieten hier.
  Wens je ook fijne dagen en een gelukkig en gezond 2020.
  Dat we nog maar lang van de natuur mogen genieten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ad, weer een heel mooie serie van wat je tegen bent gekomen. De eerste foto met de wulp is voor mij de mooiste en ik denk dat jij dat ook vind gezien de bovenste plaatsing. Verder wens ik je fijne feestdagen en voor 2020 weer heel veel mooie momenten in de natuur ook om te fotograferen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie fotos Ad, ik denk ook dat het een kanoet is. Wulpen hebben we hier in overvloed, zowel aan de Oosterschelde en Yerseke Moer. De vliegende eenden zijn ook mooi. Ik wens jou fijne feestdagen. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ad,
  Hele mooie serie, Super foto van de Wulp, dat is toch een super soort om te zien.
  Ook heel fraai de Eendensoorten, De slobeend heb je er echt heel gaaf op staan.
  Fijne feestdagen en een gezond en vogelrijk 2020.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ad,
  Ook dit is weer een serie die er zijn mag. In tegenstelling tot je vorige blog vind ik deze keer de foto van de scholeksters de minst geslaagde. Ik ben dan weer wel stinkend jaloers op je vliegbeelden. Ik hoop dat dat met mijn nieuwe camera nu wat beter gaat lukken. De topper van deze serie is (met dikke stip) die van de twee vliegende slobeenden, niet in het minst door de supermooie achtergrond die je daar had.
  Groet en gezellige feestdagen, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad,
  Wulpen heb ik een paar jaar terug op Schiermonnikoog gezien, een vergelijkbare omgeving met Texel dus. De startplaat is een hele fraaie geworden. Scholeksters fotograferen valt niet altijd mee. In december is het mij bij de Zuidpier gelukt. De vogel verdient het om wat vaker in beeld te komen. Jou is het fraai gelukt, zowel met het "sneeuwlandschap" als met het baltsen. In de wintermaanden als het vriest lukt het mij soms om wintertalingen te fotograferen. Zoals je laat zien is het een prachtig eendje. Smienten heb alweer een tijdje alleen maar van een afstand gezien. Ze zijn aantrekkelijk genoeg om ze van dichtbij te zien. Ook de soorten die ik niet genoemd heb staan er trouwens ook prima op.
  Prettige feestdagen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hello ad
  I wish you a nice end to the year
  Merry Christmas to you and your family and a great year 2020 with lots of health
  Many greetings
  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Ad,
  mijn petje af voor je fantastische vluchtbeelden. Zo mooi om te zien, maar ontzettend lastig om de foto's zo te maken. Mijn favoriet is foto 20, super die gestroomlijnde slobeenden. De foto daarvoor is ook geweldig, zo opvliegend terwijl het water er vanaf spat. Maar de hele serie is weer top.
  Fijne feestdagen,
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad,

  wederom een serie om van te smullen. Je vliegbeelden zijn overigens allemaal heel mooi en goed geslaagd want dit is echt niet zo gemakkelijk. Je openingsfoto van de Wulp vind ik prachtig en tevens is dit ook mijn favoriet. Heel moo zoals deze wulp vanuit het "wazige" tevoorschijn komt en hoe! Echt super.
  De wintertaling is ook een hele mooie en de slobeend blijft gewoon heel leuk met zijn mooie brede snavel. De 3 scholeksters op een rij zijn dan misschien niet helemaal scherp maar ik vind de foto heel geslaagd door het standpunt wat ze daarbij hebben. Geweldig leuk hahaha....
  Ik heb weer genoten Ad :-)))

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow, een fantastische serie foto's waar mijn hart sneller van gaat kloppen!
  Schitterende vluchtfoto's en de smienten op het water ook top! De Wulpen en de slobeenden vind ik ook geweldig!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie blog. Ik vind alle vogels in deze serie mooi om te zien, en wat heb je ze er knap opgezet, vooral die vliegende smienten. Ook de slobeenden vind ik geweldig, leuk die 3 scholeksters op een rij. En dan de wulp, de eerste foto, geweldig. Weer een prachtig vogelblogje
  groetjes en alle goeds voor 2020
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Many Thanks for the shared this informative and interesting post with me.
  News Games Now
  Kizi Games
  io gamesbx 2r
  GamesBX 2 app

  BeantwoordenVerwijderen