Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 8 december 2019

Texel voorjaar 2018 (deel 1)

Het is alweer even geleden dat ik een blog gemaakt heb over Texel terwijl we er toch al jarenlang meerdere keren per jaar komen. De reden hiervan is bewerkingsachterstand en ik heb begrepen dat ik hierin niet de enige ben en een aantal mede bloggers hier ook mee te maken heeft.
Vandaag dan maar weer eens een serie van ons korte voorjaarsverblijf in maart 2018 in het prachtige waddengebied dat, ondanks het slechte weer dat we hadden, toch in het teken stond van bezoekjes aan natuurgebieden en, hoe kan het ook anders, het fotograferen van de daar aanwezige vogels en dat waren vooral de daar algemeen voorkomende soorten. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, ook die zijn mooi, en als de mogelijkheid zich voordoet probeer ik dan b.v. specifiek gedrag of houdingen van zo'n soort te fotograferen of vluchtfoto's te maken. Dat was hier overigens met dat permanent slechte weer wel een flinke uitdaging, vooral de laatste dag, en dat is terug te zien in de foto's. Niet dat ze daarmee als mislukt beschouwd moeten worden, maar om voldoende licht en snelheid in de foto's te krijgen moest de iso-waarde flink worden opgeschroefd, soms wel tot iso 2000 en dat komt de kwaliteit van de foto's niet echt ten goede. Het was voor mij wel een goede gelegenheid om de kwaliteit van mijn apparatuur te testen nu het erop aan kwam en tevens moest ik zelf flink aan de bak om er in de nabewerking een acceptabel resultaat uit te halen. Ik hoop dat ik daar enigszins in geslaagd ben. Aan jullie om dit te beoordelen.
Hartelijk dank nog voor de reacties op mijn vorige blog over het "Rondje Zeeland" (klik hier) en veel kijkplezier bij deze Texelfoto's.

Groet,
AdAls openingsfoto niet een specifieke Texelsoort deze torenvalk, maar zo biddend met gespreide staart en "bewegende" vleugels toch altijd weer reden om er mijn camera op te richten.Voortdurend speuren ze de omgeving af op zoek naar muizen.Een eend die ik nog niet zo vaak fotografeerde is deze pijlstaart. Niet zo moeilijk te raden waar hij zijn naam vandaan haalt.Een kievit blijft toch een mooie vogel met die grote kuif en oliekleuren in z'n vleugels.Eveneens aan de waterkant deze kramsvogel, een plek waar je die niet zo snel zou verwachten.De kramsvogels waren in maart  nog volop aanwezig, op een veldje in de buurt van de Cocksdorp foerageerde een grote groep.Deze bergeend gaf een mooi showtje waterdansen weg.

De scholeksters hadden al volop het voorjaar in hun bol.

Kleine strandloper, met een lengte van 12-14 cm. de kleinste hier voorkomende strandloper.


In een plasje bij de Bolle Kamer zwom dit slobeend mannetje.


Prachtige kleuren hebben ze, een felgroene kop en de onmiskenbare spatelvormige snavel.Op een gegeven moment kwam er een tweede mannetje bij.Ik verwachtte dat dat het hommeles zou worden, maar ze konden wonderwel goed met elkaar vinden.Smienten, ook wel fluiteenden genoemd, waren volop vertegenwoordigd. Ook al zo'n prachtige soort waarvan de woerden een vosrode kop en fijne pasteltinten hebben. Te gek dat sommige provincies deze schitterende vogels laten afschieten ook al zijn het er dan veel. Hier twee woerden en twee eenden.Ook in de vlucht erg sierlijke vogels. Hier in verschillende formaties.

En wat zou Texel zijn zonder kluten, je ziet ze er eigenlijk altijd wel.


Tot slot nog enkele tureluurtjes, vaak wat ondergewaardeerd t.o.v. de grutto, en eveneens een weidevogel waar het niet goed mee gaatIn de winter wordt de gespikkelde veren van de borst vervangen door vaag gevlekte veren.

Slotwoord: Tot zover deze eerste serie over het voorjaar 2018 op Texel. Ik maakte er ondanks het slechte weer best veel foto's, ook van nog andere soorten. Teveel om in 1 blog op te nemen. De rest volgt dan ook spoedig.

30 opmerkingen:

 1. For me, the entire series of images is very pleasing indeed, but I find the pictures of the Kestrel hovering to be the most wonderful of all. You have captured with great precision and clarity the feeling one has as an observer. Looking at the picture takes me right there, as though it were taking place before my eyes. Remarkable!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your lovely reaction and compliment David, it was a pleasure to take these pictures and in this case the Kestrel corperated very well. You have to choose a position against the wind for the Kestrel so you optimize your chances.

   Greetings,

   Verwijderen
 2. Hoi Ad,
  Goed dat je deze serie hebt laten zien, want ondanks het slechte weer van toen heb je toch hele mooie foto's kunnen maken. En ook allemaal hele mooie vogels.
  Gaaf die biddende torenvalk met die fraai gespreide staart. Ook die kievit en kramsvogel op foto 6 vind ik erg mooi.
  Maar je opnames van die scholeksters vind ik de mooiste. Zo ie zo al hele leuke poses en ontzettend mooi van kleur door die snavels. Maar ook het stilstaande water geeft daar nog een mooie reflectie in het water bij. Helemaal top Ad, knap gedaan!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, die scholeksters deden prachtig hun kunstje voor mijn lens. Het zijn bovendien ook mooie vogels door het zwart/wit/rode contrast en met het stilstaande water voor de reflectie moet je natuurlijk ook geluk hebben. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Ad wat is dit mooi,ik zit heerlijk mee te genieten van deze prachtige momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, leuk dat je ervan genoten hebt. Ben benieuwd of je alweer wat gepost hebt, ga zo eens even kijken.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. prachtige serie, en ook al is het van 2018, het blijft genieten om die mooie vogels te zien.
  En als je het er allemaal niet bij had gezegd had ik er niets van gemerkt dat je de foto's bij zulke omstandigheden hebt gemaakt, ik vind ze allemaal erg goed en mooi. Bij de vliegende vogels, kleine strandloper en smienten, is mede door de grauwe achtergrond de kwaliteit misschien wat minder, maar nog steeds heel acceptabel, ik zou er zelf wel blij mee zijn.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, valt me mee dat er van het slechte weer in de foto's zo weinig te zien is, maar wat je zegt wanneer luchten in beeld komen krijg je al gauw een grauwsluier. Ik was er zelf zeker niet ontevreden over anders waren ze ook niet door de selectie gekomen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hoi Ad
  mooie serie heb je gemaakt van die eenden en vogels het is de moeite wel waart om naar Texel te gaan
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Zeker doen Texel, het is de moeite waard en van daaruit niet zo ver. Wij gaan vanuit het Oost-Brabantse meerdere keren per jaar. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Je foto's zien er heel mooi uit Ad.
  Nergens geen ruis te zien hoor ;p-))
  Nr. 2 van de Torenvalk is favoriet bij mij, pracht foto !!!!
  Mooie soorten had je weer voor de lens.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Tinie, de ruis heb ik bij de hoogste iso-waardes wel wat moeten verwijderen overigens. Gewone soorten kunnen ook heel mooi zijn, het gaat er uiteindelijk om hoe je de foto maakt. Dank ook voor je compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hai Ad,
  Inderdaad herkenbaar: ik loop ook achter, maar lang niet zo ver als jij. En ook ik kan moeilijk keuzes maken, hoewel ik denk dat het langzaam beter wordt. Desondanks zijn mijn blogs nog altijd veel te lang. Maar wat boeit dat als je geen klachten krijgt! Ook dit blog van jou is weer goed gevuld, maar er zitten toch genoeg prachtige platen tussen om het niet vervelend te maken, integendeel. Vooral de scholeksterserie vind ik top. Het is alleen maar inspirerend. Ik ga gelijk binnenkort eens een dagje zuidpier inplannen (dichtbij voor mij)...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick,

   Ja, je hebt een punt, zolang er geen klachten komen blijft het blijkbaar interessant, ik heb daar zelf ook niet zo'n moeite mee om een lang blog te bekijken als de foto's en tekst interessant zijn. Leuk dat ik je geïnspireerd heb om weer eens een dagje te gaan vogelen, de zuidpier is wat dat betreft een prima optie, jammer alleen dat het vanaf hier zo ver weg is. Ben benieuwd wat je daar gaat zien, succes en bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad,
  Een mooie reeks zo bij elkaar.
  Het begint al met de Torenvalk, vooral foto 2.
  leuke serie van de Scholeksters en de Slobeenden.
  En je laatste van de Tureluur vind ik super, een mooie Rijke Weide soort.
  Laat het maar weer snel voorjaar worden.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bert,

   Leuk dat je de laatste van de tureluur super vindt, had ik niet verwacht omdat het een vrij statische foto is. Maar het is inderdaad wel een mooie rijke weidesoort waarmee het over het algemeen heel slecht gaat. Zulke foto's zouden op termijn nog best wel bijzonder kunnen worden. Ja, het voorjaar is iets om weer naar uit te zien, maar eerst nog enkele leuke wintersoorten zou toch ook wel fijn zijn. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Je begint gelijk al met twee beauty's van foto's van de Torenvalk. echt zo knap staan ze erop! Wat een mooie scherpte. Jaloersmakende foto's! De serie van de parende scholeksters, prachtig! mooi met wat ruimte en super dat rood, zwart en wit! Ook de serie van de badende Bergeend heeft dat mooie rood, wart en wit. Leuk dat je dat moment kon vastleggen. Natuurlijk deel ik met je dat de smienten hele mooie eendjes zijn. Die hoor ik vanuit mijn tuin ook fluiten/piepen. (vanaf de plassen vlakbij, waar er vaak 2000 zitten)De vluchtfoto's in formatie zijn super mooi! Ook de slobeenden vind ik prachtig. De tureluur is mooi geportreteerd en de sierlijke Kluten ontbreken gelukkig ook niet. ( ik mis de lepelaar, maar daarvoor was het denk ik net nog iets te vroeg in het seizoen.) Ben ik nog wat vergeten? ....ja, de Kleine standloper! Zo'n schattig beestje. Twee prachtige foto's, jaloersmakend.
  Ben benieuwd naar het vervolg....maar doe maar rustig aan, zoals je zegt, je bent niet de enige die nog een berg mooie foto's heeft liggen ;-)
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Die torenvalken blijken wel in de smaak te vallen, ik dacht zelf in eerste instantie dat ik ze wat te licht had afgewerkt. Smienten zitten inderdaad vaak in grote groepen, maar als je zo'n eendje individueel bekijkt is het toch een prachtvogel. Lepelaar had ik die keer op Texel niet gezien, maar die zijn in het vorige blog ruimschoots aan de orde gekomen. Het toeval wil dat ik bij wijze van uitzondering de resterende foto's van deze sessie al klaar heb. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hallo Ad, wat een pracht serie. Knap om de torenvalk zo mooi weer te geven. De tureluur zo'n prachtige vogel en wat staat die mooi op de foto. De slobeenden spreken ook altijd tot de verbeelding. Ik vraag me altijd af wat ze nog aan organismen kunnen vinden in het water als het zo koud aan het worden is. De kluut zo sierlijk, ook zo mooi vastgelegd. Scholeksters bijzonder ik zie ze hier in het voorjaar op akkers. Een extra compliment voor de header met de velduil. Wat een beauty!!!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Die slobeenden leven in de winter vooral van plantenresten en zolang het niet dichtvriest kunnen ze daar prima mee uit de voeten. Dank je voor je reactie en het compliment ook voor de velduil op de header, ik heb jarenlang geaasd op deze prachtige uil totdat het enkele jaren geleden in een polder hier in Brabant eindelijk lukte. Ik heb die foto op 80x60 cm. in mijn werkkamer aan de muur hangen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Mooie fotos Ad, de kleinste strandloper heb ik nog nooit gezien. Hier zit het nog steeds in de moer vol met goudplevieren, al enkele weken. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   De kleinste strandloper heb ik ook nog nooit gezien dat is n.l. een andere soort en een zeldzame dwaalgast in west-Europa, maar dit is de kleine strandloper en die komt hier vrij algemeen voor. Goudplevieren zijn ook prachtige vogels, op dit moment in winterkleed, maar in zomerkleed vind ik het echt een van de mooiste vogels. Bedankt voor je reactie en compliment en eeveneens fijn weekend.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Ha Ad,
  de vliegbeelden van de torenvalk zijn wel een heel mooie binnenkomer. De serie van de scholeksters vind ik ook bijzonder zo, de vogels haarscherp en een beetje spiegeling; plus de actie, natuurlijk. Slobeenden vind ik ook altijd zo leuk om te zien, met die maf grote snavels. Ze komen hier mooi uit tussen de groene sprieten. Alles bij elkaar weer een heel fijne serie, die ik met plezier bekeken heb.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Corrie,

   Ja, dat torenvalkje werkte wel lekker mee en als de scholeksters besluiten tot zo'n actie net als je daar bent heb je natuurlijk ook een dosis geluk. Dank je voor je reactie en leuk dat je met plezier gekeken hebt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hallo Ad,
  Je had duidelijk nog veel fraais waaruit je kon kiezen. Deze selectie mag er zijn, om te beginnen met de torenvalk. Vooral de tweede vind ik schitterend. Soms denk je dat minder aantrekkelijke weersomstandigheden op de foto's goed te zien zijn, onder andere door het hogere ISO getal. Vaak valt het meer mee dan je verwacht, wellicht komt het door de kwaliteit van de lenzen. Van deze serie bleven de bergeend en de scholeksters me ook lang bij, meer dan de nog niet genoemden die ik overigens ook mooi vind. De toppers verdienden echter een extra vermelding voor compositie en scherpte.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Klopt wat je zegt, soms vallen die slechte weersomstandigheden in het uiteindelijke resultaat van de foto's toch nog. Mijn ervaring is dat direct voor of na een regenbui en zelfs tijdens een regenbui vaak mooie verzadigde kleuren hebt en geen ruis of kwaliteitsverlies, terwijl dat bij een hele dag somber en miezerig weer juist wel het geval is. De kwaliteit van de apparatuur zal ongetwijfeld zijn invloed hebben. Dank je voor je reactie en compliment, leuk dat je enkele soorten benoemd.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hallo Ad
  manchmal kommt alles anders, erst glaubt man bei schlechtem Wetter nicht so gute Aufnahmen zu bekommen, aber du hast sie perfekt hinbekommen, toller Ausflug schöne Bilder, danke fürs zeigen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Ja, trotz das schlechte Wetter bekam iuch immerhin noch ziemlich gute Bilder. Danke fürs Kommentar und das Kompliment.

   Grüsse,
   Ad

   Verwijderen
 15. Hoi Ad,

  ik loop zelfs ook jaren achter hahahaha.... ik ga er dan het komende jaar overal maar wat van meepakken want anders haal ik het nooit meer in. En ik denk dat ik een hele zwik naar jouw stuur want je vraagt of we je resultaten willen beoordelen en of ze enigszins acceptabel zijn!!! Nou ja zeg Ad! Hoe krijg je het voor elkaar want er is totaal niets mis met je foto's. De enige die ik dan wat minder vind is foto 5 van de kramsvogel maar verder ziet het er werkelijk super mooi uit.

  Je openingsfoto's etm de torenvalk zijn al geweldig om te zien. De show van de bergeend kon niet mooier en dan nog de schollies (scholeksters) die alleen maar oog voor elkaar hebben en voor nageslacht proberen te zorgen zijn echt geweldig. De slobeenden zijn tot in de precisie en de veertjes zijn te tellen! De vliegbeelden van de smienten had je ook niet beter kunnen krijgen want ze staan er ondanks de afstand gedetailleerd op. Echt een stukje vakwerk met deze foto's.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Valt me mee dat er redelijk positief gereageerd wordt, zelf had ik aanvankelijk wat twijfels, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik nogal zelfkritisch ben, maar ja dat komt het uiteindelijke resultaat dan blijkbaar weer ten goede. Een mooie opsteker om je verder te ontwikkelen. Dank je voor je complimenten.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen