Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 29 november 2021

Meervoudige belichting i.c.m. ICM

In mijn vorige blog heb ik al aangegeven dat dit nieuwe blog over een totaal andere vorm van natuurfotografie zou gaan. De titel van dit blog geeft al aan dat het o.a. over meervoudige belichting gaat. Dit is niets anders dan twee of meer foto's over elkaar heen maken en tegenwoordig beschikken de meeste moderne camera's over die functie om dat te kunnen doen. In feite is dat hetzelfde als het niet doordraaien of terugdraaien van een filmrolletje in de vroegere analoge camera's.

ICM staat voor intentional camera movement en betekent niets meer of minder dan het bewust bewegen van je camera tijdens het maken van een opname hetgeen leidt tot onscherpte om daarmee bepaalde effecten te bereiken. Dit kan op allerlei manieren, b.v. door de camera verticaal of horizontaal te bewegen en het maakt dan nog een enorm verschil uit met welke snelheid je dit doet in combinatie met de gekozen sluitertijd. Maar er zijn nog talloze andere manieren om een bepaald effect tot stand te brengen zoals b.v. het in- of uitzoomen tijdens het maken van een foto.

Een combinatie van meervoudige belichting en ICM levert nog meer vervreemdende beelden op en als je dan ook nog filters gaat gebruiken zoals die van NIK of Topaz dan wordt het allemaal nog complexer. Ik realiseer me dat dit niet ieders kopje thee is, maar ik vond het heel leuk om hier, naast mijn voornamelijk registrerende fotografie eens mee bezig te zijn. Het is zeker niet zo dat dit mijn vorm van natuur(vogel)fotografie zal gaan vervangen, maar het zijn slechts experimenten of probeersels en ik besef dat ik hiermee nog ver weg ben van de soms prachtige resultaten die ik de media voorbij zie komen. 

Het merkwaardige is als je met dit soort foto's en het bewerken daarvan bezig bent, je op een gegeven moment niet meer ziet dat je met onscherpte zit te werken. Je gaat de foto's dan ook met een heel andere blik zien. Nou genoeg gezegd hierover, ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden en schroom niet om ongezouten je commentaar te geven.

Groeten, Ad   


Voor deze foto's ben ik een naburig bos ingetrokken en heb me voornamelijk gericht op de bomen die op dat moment prachtig in de herfstkleuren stonden. Daarnaast heb ik enkele opnames in onze eigen achtertuin gemaakt, waaronder deze van een Gleditsia Sunburst. Dit zijn twee opnames waarbij ik verschillende diafragmawaardes gebruikt heb waardoor je een heel geringe onscherpte in de blaadjes krijgt.


Dezelfde boom waarbij ik tijdens het maken van de opname met een sluitertijd van 1/8 sec. licht heb uitgezoomd.


Je kunt nog verder gaan in de abstractie met een opname van een klein gedeelte van de boom. Hier is met een sluitertijd van 1/4 sec. tijdens het maken van de opname ingezoomd op een tak met wat blaadjes.


Hier heb ik gewerkt met korte beweginkjes van de camera tijdens de opname met eveneens een sluitertijd van 1/4 sec. Smaken verschillen natuurlijk, maar mij doet dit denken aan een soort van behang.


Enkele dagen later ging ik in het bos aan de slag. De bedoeling was paddenstoelen fotograferen en ik had daarom ook alleen mijn 90 mm. macrolens meegenomen. De paddenstoelen waren helaas dun gezaaid en ik ben daarom met de macrolens verder gegaan met mijn experimentjes met dubbele belichting en ICM. Hier een kijkje in een beukenlaan met deels nog groen blad en al afgevallen blad op de grond. Tijdens de opname heb ik de camera verticaal bewogen, sluitertijd 1/15 sec.


Een stuk verderop in het bos stond een oud dicht dennenbos. Hier heb ik twee opnames over elkaar gemaakt met een gering verschil in de focus.


Eveneens een dubbele opname waarbij ik diagonaal door het bos gefotografeerd heb en er een mooi lijnenspel van de bomen ontstond. Hiervoor hoefde ik geen lange sluitertijd te gebruiken, 1/25 sec.


Een eind verderop stond een solitaire eik waarbij het licht mooi op de kleurige bladeren viel en de schaduw daarvan op de stam. Hier moest ik toch ook iets mee kunnen doen.


Ik ben een stukje verder weg gaan staan en maakte deze opname. In de nabewerking heb ik nog een stevig vignet aangebracht om het wat mysterieuzer te maken.


Van een andere eik maakte ik een dubbele belichting, het is altijd afwachten hoe het resultaat uitvalt. Ik koos voor een panorama-uitsnede om het accent op de bladeren te leggen.


Dezelfde foto als hierboven die ik in de nabewerking heb behandeld met een of enkele filters van Color Efex Pro waardoor het richting schilderwerk gaat.


Nog een stukje verder doorgevoerd met filters uit de Topaz collectie.


Weer verderop zag ik dit doorkijkje met het licht op de struik en de achtergrond. Deze foto maakte ik door middel van twee opnames met een verschillende witbalans en een geringe verlegging van het scherpstelpunt.


Als je die dan vervolgens door Topaz haalt krijg je weer een hele andere sfeer in de foto, toch wat meer herfstachtig.


Op hetzelfde plekje maakte ik ook deze foto, een meervoudige belichting met geringe beweging van de camera in een van de foto's. Hier is in de nabewerking helemaal niets bijzonders gedaan, de foto komt zo uit de camera. De structuur doet me denken aan van Goch, overigens zonder ook maar de minste pretentie.


De zon was inmiddels fel gaan schijnen en op dit punt in het bos viel het licht schuin van voren op de beukenblaadjes terwijl de stam in de schaduw bleef. Met de omringende naaldbomen en enkele sequoia's gaf dat een wat spooky  beeld. Ik heb hier via de sluitertijd (handmatige instellingen) flink onderbelicht.


Met die onderbelichting en tevens een meervoudige belichting in combinatie met ICM creëerde ik dit beeld. 


En met een langere sluitertijd (1/30 sec) en een lagere iso waarde (100 iso) kreeg ik dit resultaat dat weer richting schilderen gaat.


Met kruisbewegingen van de camera en een meervoudige belichting kwam deze foto tot stand. Deze beelden komen zo uit de camera, er zijn geen noemenswaardige bewerkingen aan te pas gekomen behalve de omzetting van raw in jpeg en het maken van een uitsnede. 


Een eik volop in het herfstblad kon ik niet weerstaan, ook hier een meervoudige belichting in combinatie met beweging van de camera. Het diafragma is hier f11 maar dat is bij dit soort foto's niet zo relevant is mijn ervaring omdat je toch onscherpte over de hele foto krijgt.


Ver doorgevoerde abstractie, maar toch blijf je nog steeds goed het onderwerp herkennen.


Hier nog een tegenlicht opname van beukenblaadjes waar de zon doorheen schijnt tegen een donkere stam. Dit is een foto zonder toeters en bellen, maar via Topaz heb ik wel een filter toegepast waardoor o.a. de randonscherpte ontstaat.


Tenslotte maakte ik de laatste foto in de beukenlaan waar ik ook startte, hier weer met een meervoudige belichting in combinatie met ICM. Doordat je hierdoor meer donkere stammen creëert samen met het licht in de achtergrond krijg je veel diepte in de opname. 

Slotwoord: Ik weet niet of jullie tot hier toe gekomen zijn, in elk geval bedankt voor het kijken en ik ben benieuwd wat hiervan gevonden wordt. Voor mij was het een leuk uitstapje dat ik zeker nog wel eens zal herhalen, maar volgend keer in elk geval weer registrerende vogelfotografie. Tot dan.

30 opmerkingen:

 1. Ha Ad,
  leuk is dat klooien met de camera, vind ik ook. Een soort van spelen in het bos, extra leuk met de mooie herfstkleuren. En daarna kan je je met nabewerken ook nog goed uitleven.
  Mijn favorieten hier zijn: de dubbele belichting op 6, heel mooi die fijne lijntjes in de boomstammen; jouw Van Gogh op 15; de 'gewone' onderbelicht op 16 en de lichte bewerking op 18.
  In de laatste foto heb je idd een heel mooie dieptewerking.
  Nog een tip als je in Lightroom werkt: schuif de Clarity (helderheid) eens fiks naar links voor een zachter beeld; met intense kleuren vaak een verrassend beeld.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Helemaal mee eens, je leert alle mogelijkheden van je camera kennen alleen de nabewerking is wel een ding. Je kunt er alle kanten mee op omdat het de werkelijkheid niet hoeft te benaderen en je dus feitelijk geen referentiekader hebt. Jij hebt ook al ervaring met dit soort dingen, ik gebruik weliswaar geen Lightroom, alleen Photoshop, maar ik ga jouw tip zeker eens nader uitproberen, moet ook mogelijk zijn in PS, bedankt voor deze tip en voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Appart de bewogen beelden , je creëert er soms een van Gogh effect mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Peter,

   Ja, ik besef me dat zeker niet iedereen ervan houdt, maar dat maakt ook niet uit, ieder z'n ding en ik vond het wel leuk om te doen en een keer te laten zien. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Heerlijk leerzame blog voor mij en zo mooi uitgelegd met hoe je het gedaan hebt. dank je Ad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Graag gedaan, het was voor mij ook een ontdekkingsreis door de camera en in de nabewerking. Als je van dit soort foto's houdt en je wilt je camera eens lekker uitproberen is dit heel leuk om te doen. Jij bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hallo Ad
  eine Art Kunst würde ich sagen.. manche Bilder sehen wirklich so aus wie gemalt, das hat schon etwas wo man genauer hinschaut, für mich persönlich wäre diese Art nichts aber es macht auch Spaß die Bilder von dir zu betrachten... mal sehen was du beim zweiten mal hervorzauberst.
  Tolle Idee sehr kreativ
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Leuk dat je het als kunst (wilt) zien. Heel fijn dat je ook even laat weten dat het niet jouw ding is, het was ook de bedoeling om te peilen hoe mijn medebloggers hierover denken. Ik zal zeker hier nog eens zoiets laten zien, intussen ben ik alweer een stuk verder hiermee, maar voorlopig eerst weer "normale" foto's. Bedankt voor je eerlijke reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hallo Ad,
  Experimenteren kan heel leuk zijn als je er zin in hebt en bovendien genoeg tijd. Ik kom hier nooit aan toe, omdat ik mijn handen vol heb aan het uitzoeken en bewerken van mijn foto's. Dat je er verrassende effecten mee kan bereiken laat je hier zien, sommige vind ik zelfs uitgesproken fraai. Voor wie van artistieke platen houdt is dit helemaal het einde. Een mooie aanvulling als je tijdens de sombere regenachtige dagen eens iets anders wilt.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, dat uitzoeken en bewerken is voor mij ook een bekend fenomeen en ik heb me er echt toe moeten zetten om dit eens te gaan proberen, geïnspireerd door de soms mooie foto's die ik dit gebied op de social media voorbij zie komen. Ik vind het al heel wat dat er tenminste enkele foto's bijzitten die je aanspreken, maar het zal zeker niet ieders kopje thee zijn. Ik vind het leuk om te doen en wil er af en toe toch wat tijd en energie in blijven steken. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hoi Ad,
  Ik dacht eerst dat ik mijn leesbril niet goed op had...hihi..!!
  Ik moet je eerlijk bekennen dat dit soort fotografie niet echt mijn smaak is. Maar ik vind het wel bijzonder knap om hiermee te experimenteren en dan dit soort resultaten te krijgen.
  Dat is ook het mooie aan onze hobby als fotografie. Je kunt er alle kanten mee uit. En ook belangrijk, je moet er zelf plezier aan beleven en wat een ander daar dan van vind is niet van belang, toch?!
  Leuk om ook dit eens van je te zien.

  Groeten en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Haha, humor moet kunnen, toch. Het verbaast me zeker niet dat dit niet jouw smaak is gezien jouw prachtige realistische foto's uit de diverse dierentuinen. Moet kunnen, maar ik vind het dan al mooi dat je de foto's toch bekijkt en de moeite neemt om een reactie te geven. Het was ook bedoelt om te laten zien wat er zoal nog meer mogelijk is met een camera en zeker, helemaal met je eens dat je zelf plezier moet beleven aan waar je mee bezig bent. Bedankt voor je openhartige reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad,
  Dat is weer eens hele andere fotografie.
  Er zitten wel bijzondere effecten tussen. Sommigen lijken zo wel geschilderd.
  Heel appart deze beelden.
  Groet Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Bert,

   Ja, dit is zeker anders dan (zeldzame) vogels fotograferen, maar eveneens leuk om te doen, althans dat vind ik. Maar die vogels vergeet ik zeker niet, dat zal altijd wel mijn ding blijven. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad
  aparte foto's als je ernaar kijkt wort je een beetje duizelig en draaierig
  groetjes Herman Versteeg,,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Ja, haha niet ieders ogen zijn hievoor geschikt blijkt wel, maar leuk dat je er toch even naar wilde kijken, bedankt daarvoor.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad,
  Wat knap!
  Ik moet het niet te vaak zien, want dan verlang ik weer naar de natuurgetrouwe opnames. Maar er zitten platen bij die ik heel mooi en interessant vind. Ze doen denken aan impressionistische schilderijen van van Gogh of Monet. Je hebt heel mooi getoverd. Heel boeiend.
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ik kan me helemaal voorstellen dat je alweer snel terug verlangt naar meer registrerende foto's, ik ben daar ook een groot fan van, maar vond zo'n uitstapje wel leuk om eens te proberen. En ik kan je verzekeren dat je versteld staat van de mogelijkheden die een camera biedt. Als jij ze als schilderijen van van Gogh of Monet ziet dan beschouw ik dat uiteraard als een groot compliment, bedankt daarvoor.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Ik hou er wel van Ad.
  Mag zelf ook graag experimenteren, dubbele bellichting is mij niet onbekend.
  Heb het al eens met schelpen en bloemen gedaan.
  Nr. 9 is voor mij de allermooiste dan komen 4 / 7 /13 / 15 / 16.
  Zonder de ander te kort te willen doen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Ik weet dat jij een fan bent van dit soort werk en je hier al regelmatig mee bezig houdt. Ik zie regelmatig foto's van je op dit gebied voorbij komen. Jouw werk is dan ook een deel van de inspiratie waarom ik hiermee begonnen ben en ik ben dan ook steeds verrast over wat je voor elkaar weet te krijgen. Leuk te lezen dat er in elk geval enkele foto's bij zitten die je aanspreken. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,

  ik ben eindelijk aan het bijlezen (en reageren) geraakt bij je dus eindelijk bij :-)))
  En ja, deze vorm van fotografie heet ook niet bepaald mijn voorkeur al zitten er wel een paar leuke plaatjes bij zoals foto 5, 7 en 9. Misschien mot je er ook echt mee bezig zijn als je dit eens wilt gaan uitproberen maar ik kom al niet eens aan gewoon fotograferen toe!
  Ik vind echt echt knap van je dat je ook deze vorm eens laat zien en wie weet ga ik me er ook ooit nog eens aan wagen ;-) Misschoen straks met de ijzel en sneeuw.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Haha, ik had er al zo'n vermoeden van dat jij hier niet zo van gecharmeerd bent. Dat hoeft uiteraard ook niet, maar het is echt leuk om je hier eens mee bezig te houden. Ik begrijp dat je hiervoor ook de tijd moet hebben en in jouw geval, je gaf het al aan in de mail, is dat blijkbaar even niet het geval. Ja, met ijzel en sneeuw kun je weer een extra dimensie toevoegen, ik ben benieuwd. Groetjes en bedankt voor je reactie.

   Ad

   Verwijderen
  2. Hoi Ad,
   de ijzel en sneeuw heb ik zowaar even kunnen gebruiken om wat foto's te maken :-)
   En sorry voor mijn tikfouten (zag ik later pas).

   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
  3. Hoi Helma,

   Leuk je ijzel- en sneeuwfoto's, ik heb er al een reactie op gegeven en ik ben erg benieuwd naar deel 2 daarvan. Typefouten ontstaan nou eenmaal als je weinig tijd hebt, maakt niet uit, het gaat erom dat je duidelijk maakt wat je bedoelt.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. De laatste foto vind ik net een schilderij van Monet, erg mooi. Door deze blog scrollend is niet alles mijn smaak, ik wordt van sommige foto's een beetje draaierig.... toch leuk om uit te proberen. Ik heb zelf op mijn Lumix ook een mogelijkheid van meervoudige belichting, maar nog nooit wat meegedaan. Is toch het proberen waard. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Leuk dat je met een positieve insteek begint, dat is alvast lekker meegenomen. Dat niet alles bevalt kan ik me voorstellen en misschien heb ik de bewegingen ook wel wat overdreven. Het is erg lastig om daar de juiste balans in te vinden, intussen ben ik daarin alweer wat verder en vind de resultaten ietsje beter. Als je camera die mogelijkheid heeft zou ik zeker eens proberen, je komt echt voor verrassingen te staan terwijl het merendeel uiteindelijk in de prullenbak belandt. Je kunt ook nooit zeggendat als je a doet er b uitkomt, het is een kwestie van uitproberen. Succes en bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Hai Ad,

  Om maar met de deur in huis te vallen: Dit is niet mijn ding, behalve wanneer de omstandigheden ideaal zijn. Ik heb weleens foto's gezien vn het Hallerbos met de paarse bloemen in volle bloei en een op en neer bewegende camera. Erg mooi beeld was dat, maar zonder meervoudige belichting. Natuurlijk is het super om te experimenteren en je bent nooit te oud om te leren. Lekker doorgaan met wat jij leuk en mooi vindt en verder uitwerken.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Als er iemand is van wie ik verwacht had dat hij dit niets zou vinden, dan ben jij dat wel haha. Het staat ook echt heel ver af van de soort fotografie waar wij ons meestal mee bezig houden. En toch vond ik het leuke om te doen en je krijgt gaandeweg steeds meer waardering voor de mensen die dit echt goed kunnen, ik (nog) niet dus. Die foto's van het Hallerbos ken ik, sterker nog, ik heb zo'n foto daar ook eens gemaakt en hij hangt op 75x50 cm. hier aan de muur. Maar.....volgend keer uiteraard toch maar weer VOGELS. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hoi Ad, het lijkt een beetje op kunst. Ik word er wel een beetje duizelig van. Fijn weekend !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Haha, dus ook jou heb een beetje draaierig gekregen, sorry. Volgend keer maar weer snel mijn core-business oppakken, vogels dus. Bedankt voor je reactie en ik hoop dat je intussen weer alles scherp ziet.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen