Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zaterdag 31 december 2022

Jaaroverzicht 2022 (deel 1)

En dan is het jaar 2022 alweer bijna voorbij en dus tijd voor het (half)jaaroverzicht. 2022, een jaar waarin we eindelijk verlost werden van de coronacrisis, maar waarin we met de oorlog in Oekraïne weer een andere crisis werden ingezogen. Laten we hopen dat deze ellende snel voorbij is, vooral voor de direct bij deze oorlog betrokken mensen. Ons raakt het gelukkig slechts in materiële zin en over zinnen gesproken, die kunnen wij gelukkig verzetten met onze mooie hobby natuurfotografie en de daaraan gerelateerde prachtige blogs die daarvan met de regelmaat van de klok verschijnen.

In dit jaaroverzicht beperk ik me tot foto's die ik in het 1e halfjaar van 2022 gemaakt heb, om de eenvoudige reden dat ik nog niet toegekomen ben aan het bewerken van de foto's over het 2e halfjaar. Dit overzicht zal zo spoedig mogelijk in januari volgen. Om toch een enigszins gevuld blog te maken heb ik per maand meerdere foto's opgenomen. Dit zijn niet persé de beste foto's van die betreffende maand, ik heb getracht een wat gevarieerde selectie samen te stellen die een dwarsdoorsnede van mijn portfolio vormt waarin niet alleen vogels voorkomen.

Veel kijkgenoegen, ik bedank iedereen die het afgelopen jaar mijn blogposts bekeken heeft, zeker degenen die de moeite namen een reactie achter te laten en ik wens jullie een gelukkig en gezond nieuwjaar met in 2023 uitzicht op het achterlaten van de ellende die de wereld het afgelopen jaar in zijn greep hield.

Groeten, Ad


                                                                                                       J A N U A R I 


Mandarijneendjes fotografeerde ik al wel vaker, maar meestal bleef het beperkt tot een mannetje. Hier kon ik zowel de woerd als de eend samen fotograferen. Mandarijneenden worden vaak gezien als exoot, maar tegenwoordig komen ze hier zo vaak voor dat je ze wel kunt beschouwen als standvogel. Ook in de winter handhaven ze zich hier goed.


In de winter mag ik graag in onze tuin fotograferen, al enkele jaren komen er regelmatig enkele eekhoorns langs. Deze was mos aan het verzamelen om waarschijnlijk een winters slaapnest te maken, ze draaien er keurige bolletjes van. Voordeel als je dan niet zo'n gelikt gazon hebt.


Mijn versie van een Schotse Hooglander, deze liep ergens in de Groote Peel.


                                                                                                      F E B R U A R I 

Begin februari maakten we een uitstapje naar de Brouwersdam waar ik deze paarse strandloper kon fotograferen. Ik vond de kleuren van het zeewier wel mooi staan bij de poten en de snavel van de strandloper.


Eveneens bij de Brouwersdam kon ik drie vogelsoorten in een foto vereeuwigen, v.l.n.r. vrouwtje middelste zaagbek, mannetje eider en mannetje brilduiker.


                                                                                                        M A A R T


In maart eveneens weer met tuinfotografie bezig geweest, deze pimpelmees tegen de donkere achtergrond van een klimophaag gefotografeerd waar wat licht doorheen viel waardoor ik de bokehbollen kreeg.                                           


Beetje geëxperimenteerd met tegenlicht en onderbelichting waardoor het silhouet rond deze boomklever ontstond.Aan de rand van de Mariapeel ontdekte ik dit steenuiltje op het dak van een boerderij. Steenuiltjes zijn altijd leuk om te fotograferen, je ziet ze niet zo heel vaak. Later in het jaar ben ik daar nog enkele keren terug geweest, zie verderop in dit blog, en kon ik het steenuiltje in een andere setting fotograferen.


                                                                                                      A P R I L


April stond fotografisch gezien vooral weer in het teken van tuinfotografie. Hier een heggenmus op een pot tussen de stronken van een Nothofagus antarctica (schijnbeuk)Een paartje bonte vliegenvangers had zich een nog vrije nestkast toegeëigend, ze hebben enkele weken in onze tuin vertoefd waarbij het mannetje de longen uit z'n lijf zong, totdat ze uiteindelijk door een paartje koolmezen uit hun nestkast werden verdreven. Bonte vliegenvanger tussen de knoppen van een Gleiditsia Sunburst (Valse Christusdoorn)Bonte vliegenvanger op een taxus.Ontluikende blad van een Japanse esdoorn in tegenlicht met low-key effect.Korstmossen op een steen in de rotstuin, er zijn altijd wel onderwerpen te vinden om te fotograferen.Tijdens een wandeling in Wijboschbroek in de buurt van Schijndel vloog plotseling dit mandarijneendje uit een sloot op. Het was een kwestie van snel reageren en het is dan heel fijn als je de knoppen van je camera blindelings kunt bedienen.Onderonsje tussen een groepje krakeenden, het kwam op mij over alsof de linker woerd het paartje opdracht gaf een kunstje uit te voeren.In de Groote Peel zat deze grasmus te zingen of zijn leven ervan af hing. Foto bewust licht afgewerkt waardoor high-key effect ontstaat.Het bewuste steenuiltje van eerder in dit blog in een omlijsting van berkentakken.

 
                                                                                                      M E I
 

Groot was mijn verbazing toen in mei plotseling deze beflijster in onze achtertuin verscheen. Ik had ze vorig jaar in de Groote Peel al eens uitgebreid gefotografeerd en toen bleek dat ze uiterst schuw zijn. Dan verwacht je toch niet dat zo'n vogel in je achtertuin komt.Een halve meter verder dan de beflijster op de rand van de tuinvijver fotografeerde ik deze groene kikker in tegenlicht. In dezelfde schijnbeuk waar de heggenmus in zat fotografeerde ik in mei deze zanglijster die in de vijver gebadderd had.In mei waren we enkele dagen op Texel waar ik deze bonte strandloper in zomerkleed fotografeerde.Evenals deze stormmeeuw.Tijdens een tripje op zondagmiddag fotografeerde ik in Kempen-Broek deze kokmeeuw, een heel algemene soort maar ik vond dat hij door het opspattende water en de spiegeling hier een plaatsje verdiende.Roodborsttapuit die ik door de bladeren heen fotografeerdeDe grauwe klauwier, hier het mannetje, volg ik al vele jaren in de Peel. Nog nooit zag ik er eentje die een prooi op een tak of het prikkeldraad had gespietst, maar deze hier had er zowaar een libel op vastgeketend.

                                                                                                         J U N I


Tijdens een wandeling door de Peel op zoek naar de Noordse nachtegaal, die ik overigens wel uitgebreid gehoord heb maar niet heb kunnen fotograferen, kon ik al wandelend deze gekraagde roodstaart (mannetje) fotograferen.Wederom terug naar onze achtertuin, daar zat dit jonge eekhoorntje zich op een oude nestkast volop te poetsen.De zaden van een goudiep zijn ze blijkbaar dol op.In de kasteeltuin van kasteel Geldrop ben ik na de prijsuitreiking van de gewonnen fotowedstrijd van het IVN aldaar nog even gaan fotograferen.Soort distel in de kasteeltuin Geldrop, het vliegje was een kleine bonus.Om tenslotte weer terug te komen en te eindigen met nog een foto uit onze achtertuin van deze merel.

Slotwoord: Best een lang halfjaaroverzicht, maar waarom zou je het bij een foto per maand te houden. 2022 is voor mij best wel een leuk fotografiejaar geworden ondanks dat ik toch weer een deel van het jaar mijn apparatuur moest missen wegens reparatie. Dit jaar fotografeerde ik tevens de wisenten en de oehoe, beide nieuw voor mij, maar die zijn in aparte blogs al uitgebreid aan bod gekomen.
Het tweede halfjaaroverzicht volgt in de loop van januari. Tot dan.

28 opmerkingen:

 1. Hallo Ad,
  Ik zie dat je ook niet echt 12 foto's van het jaar kiest....ik ook niet, haha!
  Ik ben blij dat je niet zo'n gelikte tuin hebt. Tjonge wat een geweldige soorten komen daar!!!!
  Je hebt er prachtige foto's gemaakt vooral van de beflijster, de bonte vliegenvanger, en de vreselijk leuke eekhoorn. En als laatste die beeldschone plaat van de merel. Buiten je tuin het bontje in zomerkleed, zo mooi en de steenuilen, top! De klauwier zo mooi in pastel en de lichte grasmus. Ik kan alles wel opnoemen. Ik heb genoten van je selectie!
  Groetjes en bedankt voor je wijze woorden. Hopelijk komt alles in de wereld op z'n pootjes terecht...
  Ik wens je een fijn 2023.
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, het is zo moeilijk om keuzes te maken, zeker als het maar om een foto per maand gaat, voor mij is dat nagenoeg onmogelijk. Onze tuin is inderdaad jarenlang een el dorado voor vogels geweest, maar om de een of andere reden is het sinds een jaar een stuk minder en ik ben er nog niet achter waar dat aan ligt. Dank je voor je lovende woorden, ik hoop snel het blog over het 2e halfjaar 2022 te kunnen publiceren.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Hallo Ad,
  Je begint al met een inleiding die mij erg aanspreekt. Dat je vervolgens een eigen interpretatie van een jaaroverzicht hebt gemaakt komt mij bekend voor. Het wordt zelfs een uitzondering als een blogger zich beperkt tot slechts 12 platen. Het overzicht is heel divers en laat zien dat je op meerdere terreinen actief bent. Een gezonde jaloezie voor jouw tuin is hier wel op zijn plaats, gelet op de soorten die je daar hebt gezien en gefotografeerd. Hoe dan ook, jouw aanpak zorgt in ieder geval voor een mooie samenvatting van jouw hoogtepunten van 2022.
  Voor 2023 wens ik je alle goeds toe en veel plezier in de natuur.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Leuk dat mijn inleiding je aanspreekt, het is altijd weer even puzzelen hoe je dat aanpakt. Ja, het is voor mij ondoenlijk om me te beperken tot een foto per maand. Aan de andere kant als je dat wel doet kun je nog eens een blog maken van de rest, nu maai je eigenlijk met een aantal van de beste foto's min of meer het gras voor je eigen voeten weg, immers alleen de wat mindere foto's blijven dan over. Onze tuin was tot voor een klein jaar geleden een hotspot, maar om de een of andere reden is dat eigenlijk al een tijdje een stuk minder en ik ben er niet achter waar dat aan ligt. Het voer dat we aanbieden blijft nagenoeg onaangeroerd. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad
  Als je alles op 1 pagina zet ga je er gauw doorheen maar nu kan je op je gemak de foto's bekijken en ervan genieten.
  Wens jou ook 'n fijn en 'n gezond 2023.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Fijn dat je mijn aanpak kunt waarderen, door het jaaroverzicht in tweeën te splitsen kun je wat meer foto's plaatsen en wat meer bekijken inderdaad. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Ha Ad,
  voor mij hoeven het niet per se bijzondere soorten te zijn. Ik vind jouw kokmeeuw op 24 met zijn spiegeling en het opspattende water een beauty. En verder is jouw tuin een jaloersmakend foto-eldorado. Het eekhoorntje tussen het gebladerte op 29 is top. Verder zijn mijn favorieten hier: het pimpelmeesje (6); het kikkertje (20) en de afsluitende merel. Uiteraard heb ik de rest ook met plezier bekeken.
  Ik kijk uit naar deel 2 en wens je verder alle goeds en weer mooie fotokansen in 2023.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Ik ben blij dat er meer mensen zo over denken, het is nagenoeg ondoenlijk om steeds met zeldzaamheden te komen en een mooie foto van een gewone soort heeft voor mij zeker ook z'n bekoring. Leuk dat jij die kokmeeuw uitkiest. Ik hoop dat het bezoek van soorten aan onze tuin weer wat toeneemt want de laatste tijd is het een stuk minder ondanks het voer dat we aanbieden. Dank je voor je leuke reactie en compliment, deel twee gaat nu spoedig komen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Ad ik hoop dat je in 2023 met net zoveel enthousiasme kunt fotograferen dan kan ik hopelijk meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Ja, dat hoop ik ook aan mijn inspiratie zal het niet liggen alhoewel ik de afgelopen tijd met dat vervelende weer een stuk minder gefotografeerd heb. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hai Ad,

  Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Maak er iets moois van.

  Oei, als ik toch eens zo'n tuin had....... Ik denk dat ik dan een eigen vogelhut of in ieder geval een schuiltent zou plaatsen met daarvoor een vijver op een tafel. Mooi strandje erbij voor badderende groene spechten en naar noten zoekende eekhoorns. Prachtige plaat van de beflijster. Natuurlijk kan het mooier, maar de plek waar je hem hebt kunnen fotograferen is natuurlijk fantastisch. Al met al een prachtig overzicht van de eerste helft van 2022 met niet echt grote zeldzaamheidsknallers, maar wel veel soorten die je toch niet zo heel vaak tegenkomt. En die heb je stuk voor stuk toch mooi weten te fotograferen. Ik ben best wel een beetje jaloers dat er bij jou in de buurt genesteld wordt door klauwieren. Want die zijn in Nederland toch best zeldzaam. In Frankrijk zie ik ze veel, maar zoals jij ze hier kunt volgen is toch wel speciaal. Mooie plaat met die libel vastgeprikt. Ik mag je berichten altijd graag lezen, want ik leer er links en rechts ook vaak nog iets van. Of een nieuwe plek of hoe je misschien beter een dier kunt benaderen. Laten we inderdaad in dit jaar eens iets afspreken. Maar eens kijken wat leuk is om te doen. Het is jammer dat Gruttoland zover weg is voor jou, maar mocht je een keer een huisje huren oid in Drenthe of Friesland dan is dat een leuke plek. Anders een leuke hut in Brabant ofzo.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, dat bouwplan van jou daar heb ik wel eens aan gedacht, maar om daar nou onze halve tuin voor te slopen terwijl ik zo ook al wel aardige foto's kan maken dat zal bij mijn echtgenote zeker niet in goede aarde vallen, haha. Ik heb overigens in het verleden wel mijn schuiltentje (buteo) opgezet. Met die beflijster wist ik inderdaad even niet wat ik zag, nooit gedacht en verwacht dat ik die ooit in de tuin zou krijgen. Die grauwe klauwieren volg ik zoals gezegd al lang en mocht je ooit in de buurt zijn dan wil ik wel een plek wijzen, garantie heb je natuurlijk nooit want de laatste jaren wisselen ze nogal eens van plek en is het uiteraard zoeken geblazen. Leuk te lezen dat jij als doorgewinterde vogelfotograaf af en toe nog wat leert van wat ik schrijf. Laten we onze afspraak maar van de omstandigheden laten afhangen, mochten we met vakantie of anders in de buurt komen dan neem ik wel even contact met je op. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad
  eines schöner wie das andere, die Auswahl ist dir bestimmt nicht einfach gefallen, freue mich auf Teil II
  bis dahin ein tolles und gesundes neues Jahr für Dich und deiner Familie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frank,

   Het was inderdaad heel lastig om keuzes te maken ondanks dat ik meer dan een foto per maand heb opgenomen. Bedankt voor je reactie en compliment, deel twee komt er spoedig aan.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hallo Ad, een heel mooi jaaroverzicht. Moedig om door al je foto's te lopen en een keuze kunnen maken. Ik begin er niet meer aan. Maar dat terzijde. Ik wens je voor het nieuwe jaar gezondheid en weer veel mooie waarnemingen, ervaringen en foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ik heb inderdaad ook getwijfeld of ik er wel aan zou beginnen, het was een hele worsteling om een heel jaar aan foto's te doorlopen. Aan de andere kant wordt je ook wel weer leuk herinnerd aan wat je gedurende het hele jaar gezien en geplaat hebt. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad
  dit is een mooi jaar overzicht van 2022 ik hoop dat het dit jaar net zo mooi is,
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Ja, het is ieder jaar maar weer afwachten wat je gaat zien en ook of je de inspiratie kunt vasthouden.Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 10. Mooi overzicht, en dan is dit nog maar een half jaar..... Het oog van de Schotse hooglander is een van mijn favorieten, die foto kan ik naar blijven kijken. De eekhoorntjes vind ik super leuk, wou dat ik een tuin had met eekhoorns, lijkt mij geweldig... En dan de vogels, ja daar zijn het steenuiltje en de roodborsttapuit door de bladeren heen wel mijn favorieten. Ben benieuwd naar deel 2
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   Ja, inderdaad nog maar een half jaar, maar deel twee volgt spoedig. Leuk om te zien dat ieder zo zijn voorkeuren heeft, voor jou het oog van de Schotse hooglander. Hij stond heel dichtbij en ik moest met m'n telelens een creatieve oplossing bedenken en dat pakte in dit geval wel leuk uit. Die eekhoorntjes bezoeken al jaren regelmatig onze tuin en ze hebben waarschijnlijk in de klimophaag of in het naburig bos jongen gehad. Soms zitten ze 's-morgens vroeg al onder het keukenraam. Dank je voor je reactie en compliment, deel twee volgt spoedig.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Wat mooi Ad je fotos. Vooral de steenuil en het eekhoorntje. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Dank je voor je compliment, leuk te lezen dat jouw voorkeur naar het steenuiltje en de eekhoorntjes gaat.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,
  Een prachtige overzicht van het eerste halfjaar. Je foto's gemaakt met tegenlicht vind ik super; vooral die van de Japanse esdoorn. Ook de foto van de Schotse hooglander is heel bijzonder, een beetje mysterieus.
  Ik kijk uit naar je tweede deel.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Ja, dat fotograferen met tegenlicht bevalt me eigenlijk steeds beter, vroeger deed ik dat wel vaker, maar was er de laatse jaren helemaal vanaf gestapt. Je kunt er lekker creatief mee bezig zijn. Dank je voor je reactie en compliment, deel twee volgt nu spoedig.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 13. Geweldig Ad, dit is genieten. Ik heb met heel veel plezier je foto's bekeken. Een paar foto's vind ik werkelijk heerlijk; de steenuiltjes en de eekhoorns. Die zie ik hier niet. Prachtig geplaat!
  Ik kijk al uit naar jouw deel2 van 2022.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Frans,

   Dank je voor je enthousiaste reactie en compliment, Eekhoorns komen hier denk inderdaad wel meer voor dan daar bij jou, meer bossen hé. Anderzijds ben ik dan wel weer gezond jaloers op die weidevogels en steltlopers daar, zo heeft elk gebied z'n charmes. Deel twee komt er spoedig aan.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 14. Hej Ad, Mycket bra samling från det gångna året.
  Hoppas på ett lika bra och kreativt 2023 !
  Hälsningar
  Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lasse,

   Dank je voor je compliment voor dit overzicht, ik doe mijn best om 2023 ook weer te laten slagen. Dank ook voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen