Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

dinsdag 20 december 2022

Oehoe

Voor de jaarwisseling en de daarbij behorende jaaroverzichten wil ik eerst nog een kort blogje laten zien van onze grootste uilensoort. 

Afgelopen voorjaar zag ik in een blog van medeblogger Roos dat er net over de grens in België in de plaats Maaseik een oehoe gespot was, een uil die ik nog niet eerder in de vrije natuur gefotografeerd had. Na bij Roos te hebben geïnformeerd, (bedankt nog dat je de informatie wilde delen) zijn we half mei van dit jaar naar België gereden om de oehoe te zoeken. Dat viel aanvankelijk nog niet mee, naar achteraf bleek waren we toch niet helemaal op de goede plaats, maar bij wat navraag her en der werden we al snel naar de juiste plek verwezen, een kleine km. verderop. Te voet er naartoe maar daar aangekomen was er nog geen uil te ontdekken temeer daar de omgeving er nou niet direct uitzag als de habitat van een oehoe. Het was n.l een klein straatje aan de rand van een parkje annex sportveld met daar tegenover zo te zien vrij nieuw gebouwde appartementen die toch al langere tijd onbewoond waren. Het was die dag stralend weer met keihard licht en op een naburige binnenplaats zaten enkele mensen buiten. Toen ik bij hen informeerde wezen ze me naar de balkons van die appartementen met daarbij de waarschuwing dat ik erg op moest passen voor deze uil omdat hij zeer agressief was. Hij zou recent enkele mensen met honden hebben aangevallen. Met die informatie ging ik verder op zoek en na toch nog behoorlijk wat speurwerk, mijn echtgenote was intussen al weer naar de auto teruggelopen, ontdekte ik de uil op de rand van een balkon op de eerste etage. Gezien de uitwerpselen had hij ook al op de inpandige balkons op de begane grond gezeten die de uil waarschijnlijk associeerde met een nis in een bergwand.

Ik had m'n 600 mm. op de camera, maar dat bleek absoluut niet nodig te zijn, ik stond er slechts een zestal meters vanaf en kreeg de uil vanaf die afstand niet eens helemaal op de foto. Door de adrenaline ga je meteen aan de slag en wat later ben ik pas wat stapjes terug gaan doen. De uil bleek naar mij toe ook helemaal niet agressief, hij sliep meestal en af en toe deed hij even een oog open om te zien wat er gebeurde toen hij de sluiterkliks van mijn camera hoorde. 

Een lange inleiding, daarom bij de foto's maar wat minder tekst. Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor de reacties op mijn vorige blog over de Luijsen (klik hier)

Groeten, Ad


Oehoe even waakzaam met een oog.


Toen ik aan kwam lopen zag ik z'n kop achter het muurtje uitsteken en werd hij even wakker. Door de combinatie van de muur en de lucht met het keiharde licht kreeg ik in de nabewerking de kleurbalans niet helemaal goed.


Aanvankelijk maakte ik een aantal van deze portretfoto's.


Waakzame uil


Na al een flink aantal foto's geschoten te hebben ben ik wat verder weg gaan staan, zodat ik de uil er helemaal op kon krijgen. Nu waren ook de nagels van de vervaarlijke poten zichtbaar.


Hij vertrouwde de zaak kennelijk en sliep weer verder.


Hij viel steeds dieper in slaap.


Tegen mijn gewoonte in ook maar wat foto's gemaakt in portretstand.


Ik ben even een flink stuk verder gelopen om ook een beeld te krijgen hoe de situatie ter plekke was. Hier zie je ook hoe beroerd het licht was, felle lichtvlekken en harde schaduwen tussen het gebladerte door van de bomen tegenover het gebouw.


Tenslotte nog even teruggelopen om nog wat close-up beelden te schieten, zo'n kans krijg je immers niet elke dag.Hij keek me nog even met een oog aan alsof hij wilde zeggen nu is het wel genoeg geweest, maak maar dat je weg komt. En dat deed ik dus ook.

Slotwoord: Ik wens jullie allemaal fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar en bedankt iedereen die het afgelopen jaar mijn blogs bekeken en evt. een reactie achtergelaten heeft. 

Het volgende blog zal een jaaroverzicht zijn dat ik door het vele nabewerken noodgedwongen in delen moet opsplitsen. Tot dan.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Ad, dat is geluk hebben dat je hem gevonden hebt en het is 'n mooie vogelsoort, het is te hopen dat hij niet verstoord wordt, als ze de plek weten staan er gelijk 200 fotografen, het is 'n mooie serie geworden.
  Heb hem ook 1 keer ontmoet met mijn 3 vogelvrienden toen we in 2019 in Canada Vancouver waren.
  Ook wens ik jou fijne Kerstdagen en 'n gezond 2023.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Geluk dat ik hem inderdaad nog gevonden heb, ik weet overigens niet of hij daar nog zit of verstoord is, ik ben er sindsdien niet meer geweest. Het viel me heel veel mee dat ik daar de enige was die er fotografeerde, blijkbaar hebben het niet veel mensen geweten want wat je zegt dan is het gelijk een drukte van belang. Dank je voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 2. Ad wat mooi dat je het uithoudingsvermogen hebt om gewoon er voor te gaan wat een pracht kans heb je weten te benutten en wat staat hij er gezien de omstandigheden heel mooi op. ook voor jou de allerbeste wensen en hele fijne feestdagen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Het kostte wat moeite, maar dat heb ik er graag voor over, sowieso als ik ergens iets weet dan ga ik over het algemeen pas weg als ik het gevonden heb, hetgeen natuurlijk niet altijd lukt. Dank je voor je compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. I don't think it gets much better than this! Amazing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je David ik was hier inderdaad best wel content mee, maar er liggen nog genoeg uitdagingen te wachten.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad,
  Wat een pracht beesten zijn dit toch.
  Echt super tof dat je die daar zo hebt weten te fotograferen, Erg mooi.

  Fijne kerstdagen!!
  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,

   Ja, dit zijn zo van die krenten in de pap die je graag meeneemt, het was nog een hele uitdaging niet alleen om hem te vinden, maar vooral de lichtomstandigheden waren abominabel. Maar met behulp van wat schuifjes in Photoshop kon ik er toch nog een acceptabel geheel van maken. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Mäktiga bilder på denna fina fågel !! En God Jul önskar jag dig Ad, Hälsningar Lasse Sweden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Lasse, een uil die in Nederland en België weliswaar in opkomst is, maar nog altijd behoorlijk zeldzaam.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Wat een buitenkans toen je die oehoe uiteindelijk gevonden hebt. Hij zat niet al te hoog zodat je er prima platen van hebt kunnen maken. Misschien had je in de nabewerking nog wel andere accenten willen leggen, maar ik zou dik tevreden zijn als ik zulke platen had kunnen maken. In het wild heb ik ze nog nooit gezien. Wel in een uilenpark, waarbij op de foto's de indruk werd gewekt dat de uil in de vrije natuur voorkwam. Het is een schitterende vogel en heel bijzonder dat je hem zo hebt kunnen fotograferen.
  Succes met de voorbereiding van je jaaroverzicht en om te beginnen plezierige feestdagen met degenen die je gezelschap houden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Zoals ik beschreef waren de lichtomstandigheden echt beroerd, keihard licht midden op de dag. In Photoshop heb ik dan ook alle zeilen moeten bijzetten om er een beetje fatsoenlijk resultaat uit te halen, veel meer was denk ik ook niet mogelijk geweest of je moet echt een kei zijn in Photoshop en dat ben ik niet. Ik ben hiermee dan ook zeker tevreden. Ik dierentuinen en roofvogelshows zag ik ze in het verleden ook meermaals, maar net zo min als jij niet in het wild. Vroeger droomde ik weleens als ik bij Maastricht langs de St Pietersberg reed, dat was de enige plek in Nederland waar zo'n 40 jaar geleden wel eens een oehoe zat, dat het wel heel bijzonder zou zijn als je dan plotseling een oehoe zou zien, hetgeen natuurlijk nooit gebeurde. Ik had toen niet kunnen bevroeden dat ik hem zo nog ooit zou zien en zelfs fotograferen. Voor mij was dit daarom ook heel bijzonder. Bedankt voor je leuke reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hoi Ad,
  wat een prachtige uil is het ook en wat een geweldige foto's kon je van hem maken.
  Menigeen had maar wat graag naast je gestaan waaronder ik hihi.... Echt grandioos gewoon.
  Ook heel gaaf en tof van Roos dat ze deze plek met je wilde delen en misschien kom ik in juli bij jou bedelen om deze plek ;-)

  Ik wil jullie ook een paar hele mooie dagen wensen en alle geoes voor het nieuwe jaar.
  Je zal mij dan ook weer wat vaker gaan zien.

  Lieve groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Wat leuk om weer een reactie van je te krijgen, ik hoop dat je weer snel toetreedt tot het bloggers gilde. Ik was inderdaad verrast dat ik daar met mijn vrouw alleen was, vreemd als je bedenkt dat normaal op zo'n soort hordes waarnemers en fotografen af komen. Maar ik was er erg blij mee, kon ik op m'n gemak m'n ding doen en dat was al lastig zat met dat hele harde licht. Het was heel tof ja van Roos dat ze deze locatie met me wilde delen. Of hij er in juli of zelfs nu nog zit weet ik niet, ik ben er sindsdien niet meer geweest, maar als je komt wil ik je graag de weg wijzen. Dank je voor je reactie en ik zie uit naar je eerste vervolgblog.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Ha Ad,
  wat bijzonder dat deze oehoe zich thuis voelt in de bebouwde omgeving. Leuk dat je hem kon vinden; je hebt er bijzondere platen van kunnen maken; en een paar prachtige close-ups. Ook mooi dat we op foto 9 wat meer van de omgeving kunnen zien.
  Ik wens jou/jullie ook heel fijne feestdagen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Wel bijzonder ja, anderzijds zal hij deze omgeving, met name een inpandig balkon van leegstaande appartementen, wellicht beschouwen als een spelonk in een rotspartij, vergelijk het met de slechtvalk die hoge torens en gebouwen als een rots beschouwd en daar ook broedt. Achteraf was ik wel blij dat ik een foto van wat verderaf gemaakt had zodat je een beeld krijgt hoe de omgeving eruit zag. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hallo Ad, wat een leuke verrassing om deze post te zien en te lezen. Alsnog graag gedaan. Je hebt van de Oehoe mooie foto's kunnen maken ondanks dat je zelf niet zo tevreden bent qua het licht. In eerste instantie dacht ik huh wat doet een foto van mij op jouw blog hahaha. Ik was alweer vergeten dat ik de locatie van deze uil had doorgegeven. Ik ben blij nu te zien dat je wel geluk had de uil aan te treffen want hij had net zo goed ergens uit het zicht kunnen zitten. Ook wens ik jou en je dierbaren fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar met weer vele mooie waarnemingen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos,

   Ja, ik was het zondermeer aan je verplicht om deze foto's nog eens in een blog te verwerken, het heeft alleen even geduurd voordat het zo ver was. Het licht was wel echt slecht (hard) hoor, maar ik heb dat in Photoshop vrij aardig kunnen corrigeren en het resultaat valt me inderdaad niet tegen. Kan me voorstellen dat je dacht dat het jouw foto(s) waren, de omstandigheden en plek waar we hem troffen waren immers identiek. Van de bewoners ter plekke hoorde ik inderdaad dat hij zich regelmatig in de omgeving verplaatst, maar een beetje geluk moet je hebben. Bedankt nogmaals, ook voor je reactie hierop.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Hai Ad,

  Dat is nou inderdaad een vogel waar je apart voor op pad wilt gaan. Inmiddels steeds algemener en over een paar jaar betrekkelijk makkelijk te fotograferen verwacht ik. Hoewel de vogel niet op de meest fotogenieke plek zit, heb je er toch een aantal leuke platen aan overgehouden. Op de negende foto is goed te zien, waarom deze vogel zich er zo thuis voelt. Het heeft inderdaad een hoop weg van een rotspartij. Ik vermoed dat het een ontsnapt exemplaar is, want zo tam zie je ze maar zelden. In ieder geval goed gebruik gemaakt van je kansen, want zo vaak krijg je een oehoe niet op de foto, laat staan van zo dichtbij.

  Fijne dagen toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ja, ik had het er graag voor over ook al waren de omstandigheden niet optimaal. Ik denk dat je gelijk hebt m.b.t. het steeds vaker voorkomen van deze tot voor kort zeldzame soort. Kijk even bij mijn schrijven op de reactie van Kees zo droomde ik 40 jaar geleden, toen al als vogelaar, ooit zo'n grote mythische uil te zien. Wie denkt dan dat dat 40 jaar later alsnog gaat gebeuren.
   Ik weet niet of het een escape is, schuw was hij niet, maar je ziet de laatste tijd wel meer dat ze de nabijheid van mensen opzoeken en omdat ze bovenaan de voedselketen staan hebben ze natuurlijk ook van niets veel te duchten. Ik heb niet gezien dat hij een riempje om had dus van een roofvogelshow zal hij niet afkomstig zijn. Hoe dan ook ik was inderdaad wel heel blij met deze kans. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hoi Ad,
  Je had natuurlijk een fijnere achtergrond willen hebben, maar het zijn toch wel adembenemende foto's!! Zulke close-ups maak je wellicht eens in je leven! En wat een heerlijke spanning moet je ervaren hebben. Toch een agressief beest en hoe ver kan je gaan en hoe lang kun je er blijven staan! Geweldig!
  Fijne jaarwisselng en all the best voor 2023 !!!!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, achteraf was ik toch wel heel content, maar toen ik daar in dat kneiterharde zonlicht stond was mijn eerste gedachte: dit wordt niets. Gelukkig kon ik de zaak in Photoshop aardig corrigeren en bleken de composities eigenlijk wel leuk zo dichtbij. Het is bij ons fotografen ook niet zo gauw goed natuurlijk, gebruiken we joekels van telelenzen om vogels dichtbij te halen en als ze dan (te) dichtbij zitten is het ook weer niet goed. Het was best een beetje spannend ja, vooral omdat ik niet wist hoe deze grote uil op me zou reageren, gezien ook de waarschuwingen die ik had gekregen. Maar gelukkig viel dat wel mee. Je hebt overigens perfect ingeschat hoe ik me daar voelde en hoe ik het beleefde, leuk. Bedankt voor je leuke reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen