Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

zondag 21 juni 2015

Steenuilen

De afgelopen maanden heb ik tijdens een aantal sessies veel plezier beleefd aan het volgen van een paartje steenuiltjes. Op en in een oude schuur hier in de omgeving hadden ze hun intrek genomen, maar het is me tot op dit moment nog niet helemaal duidelijk of ze in deze schuur ook een legsel hebben en of er al jongen zijn. Als ik ze de komende weken met muizen in de weer zie, zou dat hiervoor een indicatie kunnen zijn en een mooie aanvulling op mijn serie, zeker als zich in een later stadium mogelijk ook nog jongen laten zien.
Voor dit moment wil ik eerst een serie laten zien van de uiltjes op en in de schuur en in een boom nabij deze schuur waarvan net de knoppen aan het uitbotten waren. Bij deze schuur is een opberg- of houthok aangebouwd waar een van de uiltjes zich graag ophoudt. In een volgende serie laat ik daarvan in een aantal beelden wat meer zien over het typische gedrag van deze koddige vogels.

Bedankt weer voor de reacties op mijn vorige blogbericht over de kluten en bruine kiekendieven (klik hier) en veel kijkplezier bij deze steenuiltjes.

Vriendelijke groet,
AdIn de gevel van de oude schuur bevindt zich een vervallen raam waar een van de uiltjes graag op de uitkijk zit.De spinnenwebben geven het verveloze raam nog een extra oud tintje. In de achtergrond van het raam is het binnenvallende licht door een gat in het dak zichtbaar.Soms verkiest het uiltje even in de zon op de vensterbank plaats te nemen.Een andere geliefde plaats is de nok van het dak waar eveneens een gat zit waar ze de schuur in en uit vliegen.Van daaruit wordt de omgeving nauwgezet in de gaten gehouden.Als de wind de borstveren opwaait zie je hoe dik het verenpak isOok overvliegende roofvogels ontsnappen niet aan hun aandacht.Als alles rustig is volgt een uitgebreide poetsbeurt.Ook de poten worden niet vergeten.Een tegenover de schuur staande boom wordt gebruikt als roestplaats. De rode uitbottende knoppen zorgen voor wat kleuraccenten.

Ook aan de zijkant van de schuur waar de planten uit de dakgoot groeien zit een gat waar ze regelmatig door naar binnen glippen.De deur van de schuur hangt half uit de kozijnen en wordt door de uiltjes ook volop gebruikt als zitpost. Het geeft een goed beeld van de habitat van deze vogels, rommelige oude schuurtjes met wat opslag waar zich graag muizen in en onder verschansen.De afgebladderde verf en het mos boven de deur vormen een complementaire kleur met de rode stenen.Regelmatig laten ze hun kenmerkende roep horen, die je eenmaal gehoord nooit meer vergeet.Bedankt voor het kijken naar deze kleinste in ons land voorkomende uilensoort, ik heb aan het maken van deze serie veel plezier beleefd. Volgend keer wat meer over het gedrag van deze vogels.

21 opmerkingen:

 1. Congrat Ad to this wonderful series of the owls ! Great job.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo zie je maar dat je oude schuren nooit moet opruimen, wat een mooie foto's laat je zien. Nu maar hopen dat er inderdaad een nest zit, straks de kleintjes op de vensterbank..ik hoop het voor je.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima serie Ad. Als ik jou was zou ik ze permanent blijven volgen, want met dat oud materiaal, zoals kozijn, bemoste stenen en versleten poort, valt er qua compositie nog behoorlijk te scoren. Dit moet genieten geweest zijn. Ik kijk uit naar de volgende reeks.
  Wees gegroet...
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie ad maar dat had je al van mij gehoord. Ik blijf ze komende tijd uiteraard ook volgen. Overigens heb ik mijn twijfel of deze schuur wel een dakgoot heeft!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Huub, maar het ging me meer om de plek aan te duiden waar ze naar binnen gaan en waar de planten groeien, ter hoogte van die balk dus.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Wow, wat mooi, Ad. Ik vind uilen sowieso al prachtige dieren, maar als je ze dan ook nog zo mooi kunt fotograferen. De eerste 3 foto's hebben iets aparts, zo zittend in dat raamkozijn. Erg mooi plekje. Je andere foto's zijn ook prachtig. Wat een goed idee van de uiltjes om zo'n fotogeniek plekje uit te zoeken. Je had het niet beter kunnen treffen, volgens mij. Ben benieuwd naar het vervolg. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie serie Ad! De eerste vind ik meteen al een prachtige binnenkomer, het kozijn vormt een geweldig mooi kader voor het uiltje.
  Bij de fijne gedragsserie op het dak valt het zachte licht me op, heel mooi.
  In de boom zie je hoe klein ze zijn, 't zijn echt schatjes!
  De laatste 4 op de deur lijken wat op elkaar, maar toch springt de eerste er voor mij duidelijk uit, net wat helderder en ook de compositie vind ik daar de beste.

  Ben heel benieuwd naar een evt. vervolg met kleintjes, ik hoop het voor je!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is dit mooi Ad en zeker als je er z,on hele mooie serie van weet te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk om dit te kunnen volgen Ad. leuke locatie zo'n oude schuur. Heel mooi zo in het raam en op de nok van het dak. Hoe leuk zou het zijn als ze jongen hebben,. Ik duim voor je.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Poeh wat een mooie serie van zo'n prachtig uiltje !!
  Fijn dat je het met ons wilt delen !!
  Ik heb echt zitten genieten nog nooit zag ik dit uiltje in het echt !
  groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ad, wat is dit mooi. Zulke prachtige foto's van deze uiltjes. Ik hoop dat je inderdaad kunt ontdekken of er jongen zijn. Dat levert dan vast nog meer prachtige foto's op.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een jaloersmakende serie van het steenuiltje Ad.
  Pracht foto's om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ad, wat een prachtige serie.
  Dit decor lijkt speciaal gemaakt voor een fotosessie met deze mooie, leuke uiltjes. Kan me voorstellen dat je daar met veel plezier gestaan hebt. Bij de foto's op het dak heb je een perfect passende achtergrond, heel mooi van kleur. Mooi licht ook achter de boom. Een vervolg met kleintjes zou super zijn ... ik duim mee.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige serie, ik heb zitten genieten en ik denk dat jij dat ook hebt gedaan toen je deze mooie foto's kon maken. De twee uiltjes in de boom vind ik een prachtplaat, maar ook de rest vind ik super. Knap gedaan, want ze zijn toch behoorlijk schuw.
  Ik ben benieuwd of er nog een vervolg in zit, met kleine steenuiltjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Ad,

  Heerlijke serie natuurlijk en wat een geluk dat je dit plekje kent. De eerste foto's vind ik direct de mooiste. Daar zit het uiltje in een prachtig decor. Die eerste twee zijn net schilderijtjes. Ook de foto met het pootje omhoog is een hele fijne. Mooi om te zien hoe groot zo'n klauw is. Superserie.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wow...... wat vind ik dit mooi Ad!
  Ik ben al zo gek op uiltjes en dan laat jij ook nog zo'n mooie serie zien.
  Daar waar het uiltje op de punt van het dak zit vind ik echt fantastisch om te zien~!
  Geweldige mooi kleuren ook en ook zo helder. Heb je deze vanuit je auto gemaakt of kon je er gewoon zo lekker dichtbij komen?Ik zit hier echt met volle teugen te genieten. Geweldig is dit!
  Mijn welgemeende complimenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de foto's allemaal kunnen maken vanuit de auto Helma. Ze zijn wel redelijk schuw en vaak zitten ze in de schuur, maar als je maar genoeg geduld hebt en stil zit win je het vertrouwen en komen ze op een gegeven moment naar buiten. De foto's op het dak zijn genomen van plm. 20 mtr. en op het deurtje vanaf plm. 15 mtr. volgens de exif-gegevens van mijn camera.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 16. What a treat to see your pictures of this amazing owl. It is beautiful against the many different backgrounds. Great job!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo, jaloersmakende serie Ad daar heb ik dan al die studies voor gedaan :) !

  Geweldig goed gebruik gemaakt van de mooie leefomgeving van ze en die jonge heb je inmiddels ook al te pakken vermoed ik, ben benieuwd naar die hoogstwaarschijnlijk nog mooiere beelden !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen