Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 31 juli 2015

Boomvalk

Al jarenlang zag ik met enige regelmaat een boomvalk op de Strabrechtse Heide. In zijn vlucht pakte hij dan een libelle om hem in de lucht alvast te ontdoen van de vleugels en hem vervolgens te verorberen. Maar altijd gebeurde dat op een behoorlijke afstand en kon ik het schouwspel slechts met de verrekijker volgen. Bovendien gebeurde dit zo verschrikkelijk snel, een boomvalk is zelfs in staat om een vliegende zwaluw uit de lucht te plukken, dat het onmogelijk was om hiervan foto's te maken. Tot ik deze zomer een plekje ontdekte waar in een ven een dode boomstam staat die door een boomvalk regelmatig wordt gebruikt als uitvalsbasis om van daaraf libellen achterna te jagen en te verschalken.
Dit ging niet altijd ongestoord, in het ven huist ook een kleine kolonie kokmeeuwen die ook wel wat van deze prooien willen meepikken. Vogels blijken, vaak nog meer dan zoogdieren, enorme pestkoppen te kunnen zijn, zeker als het gaat om het vergaren van voedsel. Ik had er nog nooit van gehoord maar recent kwam ik er achter dat dit gedrag wordt aangeduid met de term "mobben".
Ik heb van de vangst van libellen en het gedrag van de boomvalk een serie foto's kunnen maken, weliswaar nog van een redelijk verre afstand waardoor niet altijd de details helemaal scherp zijn, maar ik ben toch erg blij met deze foto's die ik graag wil laten zien, per slot van rekening zie je niet elke dag een boomvalk.

Bedankt nog voor de leuke reacties op mijn vorige serie over de steenuilen (klik hier)

Vriendelijke groet,
AdRustig zittend op de stam, prachtig getekende vogel met een zwart masker op een witte bef, een rode broek en gespikkelde borst. Verder heeft hij een mooie geel gekleurde oogring en poten.Spiedend of er zich een prooi in de omgeving bevindt.Af en toe zijn grijpgrage klauwen tonend.

Om vervolgens razendsnel uit te halen.En met een prooi, in dit geval een libelle, in zijn klauwen terug te keren.
Dit gaat allemaal razendsnel. Ik wist intussen dat de vogel weer op dezelfde plek terug zou keren en om mijn kansen op een scherpe foto te verhogen had ik van tevoren scherpgesteld op de stam. En dan nog belandt het merendeel van de foto's in de prullenbak.

De maaltijd kan beginnen.


Maar dat duurde niet lang........ kapers op de kust.


Van alle kanten wordt hij belaagd.


Uiteindelijk lukte het me om de jager met zijn belager in een foto vast te leggen. Graag had ik nog een fractie van een seconde eerder afgedrukt toen de kokmeeuw zich nog voor de boomvalk bevond om de interactie nog meer te benadrukken, maar met name met deze foto ben ik toch heel content.

Slotwoord: Om snelheid te winnen heb ik deze foto's op een vrij hoge iso-waarde genomen met mijn 12,3 megapixel camera. Intussen heb ik de beschikking over een 24,5 megapixel camera en ik hoop hiermee nog eens zulke kansen te krijgen, temeer ook om met minder kwaliteitsverlies te kunnen croppen. Maar vooralsnog ben ik zeker niet ontevreden met deze foto's, maar vooral erg content om dit schouwspel te kunnen beleven.

12 opmerkingen:

 1. Goede morgen Ad ,
  Dit moet voor jou een feestdag geweest zijn met zulke mooie momenten die je zelden zoveel vast kan leggen !
  Ik heb genoten dank je wel !!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ad, Leuk om de mij zo bekende plek en vogel te zien in je blog. Dit is zo'n beetje mijn stamplek. Ja dat is genieten om dit te kunnen zien. Dit broedseizoen waren er zelfs 3 koppeltjes boomvalken waar te nemen in dit gebied. De foto's vind ik prachtig wetende dat het inderdaad niet makkelijk is om deze snelle rakkers scherp op de foto te krijgen. Op mijn blog kun je de foto's zien die ik van deze zelfde vogel heb gemaakt.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is een mooie belevenis als je een boomvalk zo in actie kunt bekijken. Fraaie serie met een paar uitschieters erbij. Voor mij zijn dat 7, 8, 12 en 13. Spectaculair einde.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Your hard work of tracking this bird so you can photograph it paid off. Great series of photos! Only too bad for the dragonfly.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsssss.... jij durft Ad!
  En daarmee bedoel ik te zeggen dat je zelf niet zo hoog opgaf over je foto's qua scherpte maar...... ik deze serie maar wat graag zelf willen maken. De kleuren zijn echt heel mooi en je foto's zijn ook helder. Misschien een paar foto's die niet helemaal scherp zijn maar door hun grote gehalte aan helderheid zijn het toch prachtige foto's geworden. Ik heb er in ieder geval enorm van genoten!

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ad,

  Tuurlijk willen we altijd scherper, maar dit soort series zijn zo speciaal dat een ietsje onscherpte of ruis van minder belang is. De actie spat er vanaf en de scherpte is toch in de meeste foto's uitstekend in orde. Zeker gezien de bewegingen van de valk, heb je een mooie prestatie neergezet. Ik heb nou niet echt een favoriet erbij zitten. Ze zijn stuk voor stuk mooi en dit zijn van die platen die ieder graag zelf gemaakt had. Omdat boomvalken behoorlijk territoriaal zijn en jarenlang op dezelfde plek verblijven, is de kans groot dat je nieuwe kansen krijgt. Fijn ook zo'n nieuwe camera, want daarmee kun je ongetwijfeld veel meer beelden per seconde maken en dus mooiere series maken.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n mooie serie van een Boomvalk in actie daar kan ik alleen maar van dromen!
  Prachtig! Iik heb na de ontmoeting bij de Spiegeltjes toen ik daar met Marianne was, je blog maar weer eens opgezocht en wat is het de moeite waard!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Maria, ik heb intussen je blogbericht van de spiegeldikkopjes, en ook die van Marianne, bekeken en erop gereageerd, het ziet er prima uit, jullie komst naar het zuiden is niet voor niets geweest.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 8. Wat een geweldige ervaring en zo mooi vastgelegd, van begin tot eind een prachtige blog, mooie actie momenten en zo leuk om de interactie met de meeuw te zien. Genieten als je zoiets kan vastleggen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig dat je dit zo voor de lens had en ook nog zo mooi hebt kunnen fotograferen.
  Echt mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ad, wat bijzonder dat je deze boomvalk zo uitgebreid kon fotograferen, en gezien de afstand zijn de meeste beelden toch echt prima hoor, knap werk.
  De actiefoto's spreken me toch wel het meeste aan, en 12, 20 en 21 zijn daar van zonder twijfel mijn favorieten, geweldig met die libel en met de kokmeeuw erbij!

  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen