Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 17 februari 2017

Geelgors

In mijn jaaroverzicht van mei/aug. had ik enkele foto's opgenomen uit een serie die ik maakte van een geelgors. Ik heb toen ook aangegeven dat ik die nog in een apart blogbericht zou verwerken.
In de maand mei van het afgelopen jaar was ik zoek naar de grauwe klauwier toen ik opeens vanuit het geopende autoraam de kenmerkende zang van de geelgors hoorde. Het liedje komt overeen met de eerste strofes van de vijfde symfonie van Beethoven. Ik heb de klauwieren maar even gelaten voor wat het was en mijn actie gericht op het maken van een serie van deze zingende prachtvogel die het, evenals vele andere soorten, steeds moeilijker krijgt in ons boerenlandschap met zijn monocultuur.
Omdat ik besef dat het kijken naar een serie van een vogelsoort voor natuurfotografen die niet specifiek gericht zijn op vogelfotografie misschien wat veel gevraagd is heb ik de serie dit keer bewust wat korter gehouden.
Veel kijkgenoegen bij deze serie en bedankt nog voor jullie leuke reacties op mijn jaaroverzicht 2016 over de maanden mei/augustus (klik hier). De overige maanden houden jullie nog van mij tegoed, het kost me nog even tijd om die te selecteren en te bewerken.

Groeten,
AdHij doet zijn uiterste best om met zijn gezang zijn territorium af te bakenen en de aandacht van een vrouwtje te trekken dat mogelijk in zijn buurt zit.In eerste instantie bleef hij rustig op het hek van een vee-verzamelplaats zitten waaronder het fluitenkruid hoog opgroeide.Even leek hij afgeleid te zijn door insecten die onder tussen het fluitenkruid scharrelden.............en rende een eindje over het hek.Om op het paaltje van het hek helemaal los te gaan. Ik sta er elke keer versteld van hoe ver gorzen hun snavel kunnen openen, het lijkt daarbij wel of de ondersnavel helemaal los zit.Op het hoogtepunt van de zang worden de ogen zelfs dichtgeknepen.Even kwam er een flinke regenbui opzetten en hield hij z'n snavel. Ik ben door blijven fotograferen en je ziet dat de kleuren tijdens zo'n regenbui mooi verzadigd worden.Na de regenbui ging hij op een andere plek zitten, zodat ik meteen een heel andere achtergrond kreeg. Je moet dan wel snel je belichting bijstellen.


Ik kon niet zien wat hier zijn aandacht trok, maar hij reageerde vrij opgewonden en zette even mooi z'n kuif op.Altijd leuk als je dan als fotograaf verrast wordt door een leuke houding. Hier leek het wel of hij naar me toe wilde komen.Uiteindelijk liet hij zich niet verder afleiden en ging op zijn hoogste zangpost volledig uit z'n dak.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Ad, Heerlijk zo'n blog vol geelgorzen! Mij doe je er een groot plezier mee! Allemaal prachtige platen maar ik ben helemaal weg van foto 7 en 10! Vanwege de mooie ruimte en kleur van foto 7 en om de schitterend kuif van foto 10.
  Groetjes, en fijn weekend,
  Maria
  p.s.Ik heb gelukkig eindelijk de aan/uit knop van het piepje bij het scherpstellen gevonden, pfft. gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schitterend vogeltje is dit toch, en mooi geplaat ook. Ik kan bijna niet kiezen, ik zou met elke foto al blij zijn. Helaas zie ik ze weinig...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel mooie serie van deze vrolijk gekleurde vogel, Ad.
  Bij de foto's op het hekje heb je steeds een prachtige achtergrond (extra mooi: met fluitenkruid), maar met blauwe lucht erachter heb je de leukste houdingen: 8, 10 en 11.
  En de volop zingende gorzen zijn leuk; alleen miste ik daarbij iets: heb even gegoogled voor bijpassend geluid.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mij betreft een prima keuze om de serie niet te lang te maken, zo krijgen de foto's de aandacht die ze verdienen, ze zijn prachtig, vooral die met het fluitenkruid erbij.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ad,
  Wat een mooie serie is dit geworden. Ik was vorig jaar al blij dat ik een geelgors redelijk in beeld had gekregen, maar zoals jij de geelgors hier laat zien is stukken mooier. Prachtig vrij, passende kleuren, schitterend.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtige serie van een vogeltje dat wij hier in het Westen van het land nooit zien. Als wij in het zuiden of oosten op vakantie zijn, treffen we ze wel eens. Jij hebt een paar hele mooie foto's van dit vogeltje kunnen maken. Vooral met de open gesperde snavel....je kan hem bijna horen zingen bij die foto's.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ad,

  werkelijk een prachtige serie. Ik vind een soort in een blog dan ook helemaal niet erg. Je kan deze mooie geelgors nu op veel verschillende manieren mooi bekijken. De regen heeft inderdaad zijn prachtige gele kleur doen opleven. Geweldig ook dat hij zo uitbundig staat te zingen. Eigenlijk zouden we dat nu ook moeten kunnen horen ;-) Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk waar de geelgors op het hek bij het fluitenkruid zit en waar hij zich naar je toe keert. Mooie serie Ad.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ad,
  prächtige Farben haben die Vögel. Eine sehr schöne Bilderserie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterende Zangvogel de Geelgors die je prachtig zingend hebt weten vast te leggen!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige serie van de Geelgors.
  Die had ik ook wel willen maken ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ad,

  Een vogeltje dat helaas heel weinig te bewonderen valt in het westen. Gelukkig heb ik ze weleens gezien tijdens korte vakantie in Drenthe, maar zo mooi als jij ze hier voor de lens hebt weten te krijgen is mij toen niet gelukt. Echt een heerlijke momentje en uiteraard de juiste keuze om af te wijken van je plan. Dit soort kansen krijg je niet zo vaak en je hebt er werkelijke een prachtige serie aan overgehouden. Super.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ad,
  Wat een fantastische foto's van deze geelgors!! Vooral die met die licht groene achtergronden vind ik heel erg mooi.
  Geweldig ook om dit druktemakertje zo te zien zingen. Prachtig!!

  Groeten, Marco

  BeantwoordenVerwijderen