Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

woensdag 8 januari 2020

Paddenstoelen

Deze keer een ander blog als jullie van mij gewend zijn, n.l niet over vogels maar paddenstoelen. Het paddenstoelenseizoen is weliswaar al weer even voorbij, hoewel je natuurlijk ook winterpaddenstoelen hebt, maar ik ben er ook pas erg laat mee begonnen, mede geïnspireerd door de mooie foto's over dit onderwerp die ik af en toe voorbij zag komen.
Ik moet zeggen dat het even wennen was. In de eerste plaats natuurlijk door de andere manier van fotograferen en het gebruik van andere apparatuur. Dan zou je in de eerste plaats denken aan een macrolens i.p.v. een telelens die je meestal voor vogelfotografie gebruikt. Toch heb ik ook best veel paddenstoelen met de 300 mm. telelens gefotografeerd en dat ging verrassend goed. Verder moet je aan allerlei dingen denken die bij vogelfotografie niet im frage komen, zoals b.v. het gebruik van life-view in combinatie met de uitklapbare monitor en het handmatig scherpstellen. Voorheen gebruikte ik wel een hoekzoeker, maar zo'n uitklapbaar scherm is toch een stuk makkelijker. Handig is dan als je op je monitor ook de lichtmeter activeert zodat je gelijk op het schermpje het resultaat kunt zien en verder is het uitvergroten van je scherpstelpunt op de monitor belangrijk om heel nauwkeurig te kunnen scherpstellen. Tenslotte is het belangrijk, en dat vergat ik het begin nogal eens, om je oculair dicht te zetten om te voorkomen dat er vals licht binnenvalt. Tenslotte is het bij macrofotografie i.v.m. de geringe scherptediepte bijna onvermijdelijk om een statief of rijstzak te gebruiken.
Voila, hier de belangrijkste verschillen met vogelfotografie waarbij het dan wel weer fijn is dat je alle tijd kunt nemen om een zo goed mogelijke foto te maken terwijl het bij vogelfotografie vaak op snel reageren aankomt.
Ik ben absoluut geen paddenstoelenkenner en van de meeste weet ik niet eens wat voor soort het is, hetgeen ook zeer moeilijk is gezien de diverse verschijningsvormen van een en dezelfde soort, maar het ging me dan ook meer om de composities en de achtergronden en dat is al moeilijk genoeg. Hulde daarom aan de mycologen die het allemaal wel weten.
Ik weet niet of ik in mijn opzet geslaagd ben en laat daarom het commentaar graag over me heen komen.
Bedankt nog voor jullie reacties op mijn laatste blog van vorig jaar over het voorjaar op Texel (klik hier) en ik ben benieuwd wat hiervan gevonden wordt.

Groet,
Ad



Ik begin met een soort waarvan ik de naam wel weet, n.l. de spechtinktzwam. Een zwam die in Nederland niet zo veel voorkomt, maar in mijn woonplaats is een plekje waar ze in sommige jaren voorkomen en soms ook enkele jaren wegblijven. Afgelopen jaar stond er weer een mooi groepje en ik ben er een middag mee bezig geweest om ze vanuit verschillende standpunten te fotograferen.



Tijdens een middagje fotograferen in een lokaal wandelpark kwam ik o.a. dit geweizwammetje tegen.



Elfenbankje of buisjeszwam?



Stobbezwam of bundelzwam?



Soort onbekend.



Dezelfde zwam vanuit een ander perspectief gefotografeerd.









Mycena?



Geweizwammetjes.



Soort onbekend.



Plaatjeshoutzwam?



Het bos waarin ik bovenstaande foto's maakte abstract weergegeven, als je dan toch in de onscherpte bezig bent.



Terug naar de spechtinkzwammen, ik ben hiermee enkele uurtjes aan het experimenteren geweest, zo laag mogelijk standpunt via rijstzak, open diafragma, door de vegetatie heen fotograferen waarbij er regelmatig toch weer grassprieten voor het onderwerp zaten enz. Leuk was dat er ook nog diverse andere soorten stonden die ik in de compositie kon betrekken of afzonderlijk fotografeerde.















Sommige exemplaren waren al aan hun laatste fase bezig.



Ook enkele andere soorten  kon ik daar fotograferen. Glimmerinktzwam?



Tweeling.



Ik weet niet of dit dezelfde soort is, maar het ging me zoals gezegd ook meer om de composities.






Tijdens een wandeling door het bos voor ons huis zag ik een sparrenkegeltje liggen waar diverse kleine paddenstoeltjes uit groeiden. Ik weet niet of het muizenstaartjes zijn of een soort kleine mycena. Ik heb het mee naar huis genomen en ben ook daar wat mee gaan experimenteren.



De paddenstoeltjes waren niet groter dan 2 a 3 mm.



Wat mos uit de tuin fungeerde als ondergrond.



Omdat het inmiddels al begon te schemeren heb ik alles laten liggen om het de volgende dag op te ruimen. 's-Nachts had het gevroren hetgeen me de volgende ochtend nog enkele leuke plaatjes met rijp opleverde.












Mycena, deze en onderstaande drie foto's maakte ik al eerder, maar had ik nog in mijn archief staan en nooit eerder getoond. Zij verdienen nu een plaatsje in dit blog.



Sombere honingzwam.



Soort onbekend.



Porseleinzwam, de rode kleur op de achtergrond zijn herfstbladeren.

Slotwoord: Al met al is het toch weer een lang blog geworden. Ik hoop dat ik een beetje in mijn opzet geslaagd ben, maar tevreden ben ik nog lang niet als ik de paddenstoelenfoto's in de diverse blogs die ik voorbij zie komen als maatstaf neem. Genoeg te doen dus nog en volgend jaar ga ik zeker (op tijd) voor een herkansing.

37 opmerkingen:

  1. Hoi Ad,
    Dat is zeker even iets anders. Maar ook deze tak van fotografie ligt jouw prima.
    Die paddenstoel op je eerste foto vind ik erg mooi en die heb je ook meerdere malen vanuit verschillende posities zo te zien. En wat fantastisch zijn foto's 31, 32 en 34. Je hebt daar een mooi laag standpunt (of ligpunt...haha...), een mooie scherpte met ook fantastische kleuren. Knap gedaan hoor!!

    Groeten, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marco,

      Leuk dat je ook mijn paddenstoelen kunt waarderen, het is weliswaar anders dan vogelfotografie maar met experimenteren en een beetje afkijken kom je een heel eind. Het is inderdaad vaak "grondwerk" maar dat moet je er voor over hebben.Dank je voor je positieve reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  2. Geweldig mooi Ad maar wat is het toch jammer dat je om zulke mooie foto,s te kunnen maken je toch minimaal door de knieën moet en ja dan moet je weer terug en dat is een groot probleem geworden,daarom geniet ik des te meer hier bij jou.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bas, het zijn inderdaad vaak lage standpunten die je moet innemen, valt mij soms ook wat tegen en in jouw geval wellicht nog lastiger. Fijn daarom dat ik je hier een plezier mee kan doen.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  3. Ha Ad,
    wat leuk dat je ook al zo aan het experimenteren bent geweest met de paddenstoelen. Heeft je al heel mooie beelden opgeleverd, zoals de serie van spechtinktzwam - steeds fijne pasteltinten in de achtergrond. Heel mooi vind ik de tweeling op 21.
    Slim plan om de sparrenkegel mee naar huis te nemen, waar je meer licht hebt. Mazzel dat het die nacht ging vriezen. De foto's met ijzel op de kegel en de muizenstaartjes (ik weet ook niet zeker of het dat zijn, maar zou heel goed kunnen) zijn top. Foto 27 vind ik de allermooiste van de hele serie.
    Ik begrijp dat je er plezier in had, dus volgend jaar weer verder - oefening baart kunst.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corrie,

      In had me inderdaad voorgenomen vooral op de achtergronden te letten, de soort paddenstoel speelde hier dan ook even een ondergeschikte rol. Het was leuk om te doen en weer eens wat anders en volgend jaar ga ik zeker voor een vervolg, indachtig de spreuk van Loes. Bedankt voor je positieve reactie.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  4. Hallo Ad.
    Of je nu paddenstoelen of vogels fotografeerd, het gaat je allemaal even goed af zo te zien.
    Prachtige serie met mooie kleuren / zachtheid en scherpteverloop.
    Mooi ook door de vegetatie heen gefotografeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groetjes Tinie

      @was ik vergeten ;-))

      Verwijderen
    2. Hoi Tinie,

      Mijn paddenstoelenfotografie was een experiment dat ik weliswaar dit jaar wil voortzetten, maar ik beschouw het zelf nog als zijnde in de kinderschoenen. Maar het begin is gemaakt en leuk dat je het kunt waarderen, bedankt voor positieve reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  5. Hoi Ad,
    Aan je foto's is te zien dat je je heerlijk heb uitgeleefd, zeg maar gespeeld ;-) Prachtige foto's!
    Mooie zachte pasteltinten en fraaie flarden en wazige bewegingen. Ik hou ervan! Ik heb zelf nog nooit een spechtenzwam gezien, maar wat is die fraai, zeg! De mooiste foto's vind ik die van de berijpte minipaddenstoeltjes op de sparappel, wat een leuke verrassing moet dat geweest zijn. Fijn dat het geheel al in een bedje mos lag. Ik heb hier met plezier naar zitten kijken!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria,

      Het was inderdaad heel leuk om te doen en wordt daarom deze herfst vervolgd. Fraaie flarden, mooie alliteratie haha. Geluk ook dat die spechtinktzwaam hier in de buurt groeit, zo heeft ieder zijn regio-voordeel als ik terugdenk aan die kuifduiker daar bij jou. Die pluk mos had ik overigens al voor de nachtvorst uit de tuin gehaald en daar die sparappel in genesteld, beetje geënsceneerd dus, maar dat gebeurt bij vogelhutfotografie uiteindelijk ook. Dank je voor je positieve reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  6. Leuk hoor om bij jou een paddenstoelenblog te zien. En helemaal niet verkeerd wat ik zie, er zitten prachtige foto's tussen, 7, 16 en 17 zijn mijn favorieten, zo mooi zacht. Ook de experimentele foto van het bos vind ik mooi. Dit soort foto's vind ik mooi zolang ik nog wel kan zien wat het moet zijn.
    Ten slotte de serie van de denneappel met zwammetjes en de rijp erop, geweldig mooi.
    Ik heb met veel plezier naar dit blog gekeken
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, weer eens wat anders Ghita en leuk dat je dit mooi vindt. Die zachte tinten in de achtergrond daar was het me ook eigenlijk om te doen. Fijn dat je ook je mening geeft over die bosfoto, die zal niet iedereen kunnen bekoren maar ik wilde toch even toetsen wat de meningen daarover zijn. De berijpte paddenstoeltjes vallen blijkbaar goed in de smaak, erg leuk. Bedankt voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  7. Hoi Ad, mooie serie paddestoelen. Prachtige kleuren. Wat mooi die bevroren paddestoelen. Die sparappel vind ik ook heel leuk. Dat er nog zoveel paddestoelen zijn in de winter dat wist ik niet. Het is dan ook een hele zachte winter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      De meeste foto's zijn in oktober en november genomen, herfst dus, maar dat is net op het randje. Daarom deze herfst maar eens op herhaling. Dank je voor je reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  8. Hallo Ad,
    Dit ziet er toch prachtig uit, zo zie je de Paddenstoelen op hun mooist!
    Vooral de foto's van de Paddenstoelen op de Dennenappel vind ik super. Dat zijn hele kleintjes.
    Geweldig door je in beeld gebracht.
    Groet Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bert,

      Ik had niet verwacht dat er zo positief op dit paddenstoelenblog gereageerd zou worden, zo ook door jou. Ik zie nog wel wat verbeterpuntjes, maar voorlopig ben ik zeker niet ontevreden. Bedankt voor je positieve reactie en compliment.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  9. Hoi Ad,

    allereerst gefeliciteerd emt deze prachtige serie paddenstoeltjes en zwammen. Net als de vogels heb je ook deze kleine wereld heel mooi onder de knie Ad :-))) Ik zie dan ook heerlijk en sfeervolle platen langs mijn oog komen. Die spechtinktzwam is werkelijk een hele mooie serie maar ook foto 7 vind ik echt fantastisch om te zien. Ik merk al dat je heir ook je hand niet voor omdraait hahahahaha......
    Foto 28, 29 en 30 zijn echt groenmakend hoor maar ook foto 31 is er een om door een ringetje te halen :-) Echt een compliment voor deze reeks prachtige beelden. Ik heb werkelijk zitten genieten.

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Dank je voor je felicitatie, had niet verwacht dat het zo goed in de smaak zou vallen. Het is natuurlijk een hele andere tak van sport, maar eveneens leuk om te doen en zeker ook geïnspireerd door een aantal mede-bloggers zoals Dick. In de herfst ga ik zeker voor een herhaling, maar vogels blijven toch mijn ding. Dank ook voor je uitbundige reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
    2. Ja, Dick kan er wat van zeg! Daar wordt ik ook altijd donkergroen als ie weer van die prachtige macro;'s laat zien hahahahah.... Laatst een keer met Dick mee geweest en dat gaat dit jaar ook wel herhaald worden :-)

      Groetjes,
      Helma

      Verwijderen
    3. Dat zullen we nog wel eens zien ;-) !!

      Verwijderen
  10. Hallo Ad
    tolle Motive hast du ausgesucht, die Tintlinge sind wirklich super schön getroffen, sehr zart und freigestellt, sowas geht auch mit 300mm aber die tiefe Position beim fotografieren ist immer sehr hinderlich,
    toller Post
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Frank,

      Du hast Recht, eine tiefe Position ist schön, aber fast immer ist das Gras hinderlich anwesend. Vielen Dank für Ihre Kommentare und Kompliment.

      Grüsse,
      Ad

      Verwijderen
  11. Hallo Ad,
    Zo'n uitstapje smaakt ongetwijfeld naar meer. Vooral de platen met zachte achtergrond (bijvoorbeeld 14, 16, 23) passen goed bij mijn smaak. Daarnaast vind ik de berijpte zwammetjes schitterend. Een fraaie beloning voor het mee naar huis nemen en daar verder experimenteren. Tenslotte vind ik 31, 32 en 34 heel geslaagd.
    Het wordt nu wachten tot de herfst van 2020. Ik denk dat je voldoende motivatie hebt gekregen om hiermee verder te gaan. Ook prettig als afwisseling.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees,

      Zeker smaakt het naar meer, maar ik moet nu inderdaad helaas wachten tot komende herfst. Maar wellicht dat ik komend voorjaar mijn macro ervaring ook eens ga botvieren op wat planten en bloemen, kijken wat dat oplevert. Bedankt voor je positieve reactie .

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  12. Hoi Ad,
    dit is inderdaad wat anders maar ze zijn net zo mooi die foto's ik fotografeer dit onderwerp ook graag.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herman,

      Ja, leuk om te doen zie ze bij jou inderdaad ook regelmatig voorbij komen. Dank je voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  13. Hallo Ad, ik ken dat gevoel van nooit goed genoeg, het kan beter etc. Maar als kijker ben ik toch elke keer weer zo verrast door jouw foto's en soorten die je op een prachtige manier weet vast te leggen. In dit geval vind ik de laatste foto met de porseleinzwam heel fraai ook vanwege de rode achtergrond. Verder de dennenappel met zwammetjes met ijsvorming de mooiste. Maar goed, je hebt jezelf weer een doelstelling voor ogen en ik kan alleen maar wachten tot de herfst om te kijken wat je aan zwammen en paddenstoelen weet te vinden en te fotograferen en nog mooiere platen weet te maken.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos,

      Leuk dat ik je weet te verrassen, terwijl wij in de Luijsen, waar ik best veel foto's maak, toch uit dezelfde vijver vissen. Ik heb het er niet bij vermeld, maar die porseleinzwam deed me denken aan een schemerlampje. Komende herfst gaan we wel weer verder zien. Bedankt voor je positieve reactie en compliment.

      Groetjes,
      Ad

      Verwijderen
  14. Ik vind ze erg mooi, en het is fijn dat er altijd nog wat is bij te leren? Je mooiste foto moet vast nog komen!

    Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Gerrit,

      Leuk dat je ze mooi vindt en zeker nog een hoop bij te leren. Bedankt voor je reactie.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  15. Hoi Ad,
    Ik ben een beetje laat met reageren. Ik dacht dat ik van jouw blog altijd een melding ontving via Bloglovin', maar die heb ik deze keer kennelijk gemist. Ik kan bij jou niet op een mailinglist komen?
    Maar goed, nu heb ik de foto's dan eindelijk bekeken en dat was de moeite meer dan waard. Leuk dat jij je nu ook wat meer op het macropad gaat begeven. Dat is inderdaad een heel andere tak van sport dan vogels fotograferen, maar je wil je toch blijven ontwikkelen, nietwaar. Altijd leuk om de mogelijkheden van je apparatuur beter te leren kennen. dat vind ik tenminste wel.
    Ik vind dat het je tot nu toe best goed afgaat. De foto's die mijn het meest aanspreken zijn - in volgorde van verschijnen - 7, 8, 14 t/m 17, 21, 23, 24 t/m 26, 27 t/m 30 en 31 t/m 34. Dat zijn er toch best aardig wat. Vooral de spechtinktzwamfoto's en de serie met ijskristallen zijn toppers. Ik zou ze graag gemaakt hebben. Nog één opmerking bij #23: hier zou ik rechts van de twee paddo's een stuk hebben weg gekloond... dat maakt het beeld wat rustiger. Bij 22 staan ze weer teveel naar rechts, naar mijn smaak.
    Ik zie uit naar je paddenstoelenfoto's van dit jaar (duurt nog lang, hè?).
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Dick,

      Eveneens een late reactie van mijn kant, op de een of andere manier was het vinkje bij "melding sturen" uitgezet en zag ik pas zojuist jouw reactie. Ik zal eens kijken of ik iets kan aanvinken dat je gewaarschuwd wordt als ik iets post, maar als je jezelf als volger van mijn blog hebt aangemeld moet je dat volgens mij toch in je "leeslijst" krijgen.
      Ik ben heel content met je reactie als specialist op het gebied van paddenstoelenfotografie. Het is uiteraard nog lang niet van jouw niveau en ik zie nog veel verbeterpunten, maar het begin is gemaakt. V.w.b. je opmerking over nr. 22 en 23 kan ik helemaal met je meegaan. Bedankt voor je uitgebreide reactie, hier kan ik mee verder. En inderdaad, het duurt nog even, maar dan ben ik ook beter voorbereid dan afgelopen jaar.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen
  16. Hai Ad,

    De eerste foto vind ik direct 1 van de mooiste, maar die van de tweeling mag er zeker ook zijn. Heel verrassend zijn de foto's van de dennenappel met de kleine zwammetjes. De eerste daarvan vond ik meteen een hele fraaie, maar toen moesten die met rijp nog komen. Die zijn wel heel mooi geworden zeg. Dat ziet er toch wel spectaculair uit met die kristallen. Al met al een mooie serie en zeker met de zeldzame spechtinktzwam erbij.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,

      Het was even aan mijn aandacht ontschoten dat ik nog een reactie wilde plaatsen op jouw opmerking. Hartelijk dank daarvoor. Bij het merendeel van deze foto's heb ik geprobeerd het wazige, onscherpe in de voorgrond te creëren door een laag standpunt in te nemen en door de vegetatie heen te fotograferen. Dat heeft me steeds getrokken als ik naar paddenstoelen of whatever macro foto's van anderen zag. Die rijp met ijskristallen was een bonus en ook toeval omdat het net die nacht gevroren had. Als ik alles na de sessie van de vorige dag had opgeruimd had ik dit gemist, toeval en geluk dus ook.

      Groeten,
      Ad

      Verwijderen