Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

vrijdag 30 juni 2023

Nogmaals de slangenarend

Zoals gezegd in mijn blog van half mei over de slangenarend wil ik nog eenmaal een post wijden aan de slangenarend omdat ik de ontmoeting met deze vogel toch wel een hele bijzondere ervaring vond. Vooral ook omdat tijdens deze tweede sessie de vogel zo laag kwam overvliegen dat ik hem niet eens meer helemaal in beeld kreeg zoals uit enkele van onderstaande foto's blijkt. Het merendeel van de foto's is niet of nauwelijks gecropt.

Het was opmerkelijk, dat toen mijn vrouw en ik vroeg in de middag voor deze tweede sessie op de heide aan kwamen, er al een groepje fotografen stond. Ze wezen ons direct al op de slangenarend die een stukje verder op de heide boven in een boom zat. Er werd driftig gefotografeerd totdat de vogel het kennelijk genoeg vond en op de wieken ging. Bijzonder om dan te zien hoe weinig geduld veel mensen hebben die zich desondanks natuurfotograaf noemen. Want behalve enkele mij bekende, ervaren Belgische natuurfotografen en wij, dropen de meeste fotografen af toen de vogel zich na een half uurtje niet meer liet zien.

Wachten en wat meer geduld hebben wordt dan vaak beloond. Zo ook in dit geval. Toen ook de Belgen na 16.00 uur vertrokken waren, ze hadden nog een flinke reis voor de boeg, waren we nog alleen ter plekke. Na een half uurtje, toen we ons langzaam ook richting de uitgang begaven, kwam daar plotseling boven de boomtoppen de slangenarend weer aanvliegen en bleef enkele minuten boven onze hoofden cirkelen voordat hij een stukje verderop weer boven in een boom ging zitten. Een berg foto's en een fantastische ervaring rijker keerden we huiswaarts. Geduld werd weer eens beloond.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie reacties op het vorige blog van o.a. het paapje. (klik hier)

Groeten, Ad


Toen we een eind de heide op liepen zat de slangenarend al boven op een vliegden te poseren. Ik begon alvast van een afstandje foto's te maken.


Dichterbij gekomen, maar nog altijd op het pad, daar mag je namelijk niet van afwijken, konden we de vogel bewonderen. Je ziet dan hoe groot hij wel is, een buizerd b.v. valt er absoluut bij in 't niet.


Hij zat daar best wat ongemakkelijk op die afgebroken tak, half steunend op een poot. Of dat de reden was weet ik niet maar even later ging hij op de wieken. 


Net voordat hij achter de bomen verdween. Het bokeh tussen de bomen kon ik nog mooi meepikken. 


We dachten dat hij het voor gezien hield, maar hij bleef toch nog even rondcirkelen.


Toen hij zwenkte kon ik hem frontaal fotograferen. Je moet dan wat geluk hebben dat je autofocus het allemaal bij kan houden.


Nog een keer draaien om vervolgens voorlopig uit het zicht te verdwijnen.En toen begon het lange wachten. Intussen heb ik me bezig gehouden met het fotograferen van enkele putters, een roodborsttapuit en een gekraagde roodstaart. Het blog zou hiermee te lang worden en dus bewaar ik die voor een volgende keer.Ruim twee uur later, zoals in de inleiding gezegd, waren we nog alleen op dat deel van de heide en al onderweg naar de uitgang, toen plotseling de slangenarend vlak boven onze hoofden zweefde.Ik kon aanvankelijk met de nodige moeite en goed richten van de camera nog deze foto's maken waarop hij helemaal in het beeld paste. Zoals gezegd, deze foto's zijn niet gecropt.Om wat afwisseling in de beelden te krijgen wijk ik even af van de chronologische volgorde. Na enkele minuten boven ons gecirkeld te hebben ging hij aan de overkant van een heideveldje in grove den zitten. Hier had ik het geluk dat er net nog een boompieper door het beeld vloog, een leuke bonus.


Hij scande voortdurend de omgeving en ook de lucht. Wat hij nou precies zag weet ik niet, ik kon geen andere roofvogel in de omgeving waarnemen die mogelijk een concurrent in het gebied zou kunnen zijn. 


Maar dat ik dat niet zag zegt natuurlijk helemaal niets want roofvogels zien nou eenmaal vele malen beter dan wij met onze menselijke ogen. 


Weer even terug naar het moment dat de slangenarend zo laag boven ons vloogHij kwam steeds lager. Om zo min mogelijk op te vallen was ik intussen tegen een kale boomstam gaan staan toen hij even achter een bosje door vloog.Hier paste hij er nog net op.Waar hij naar toe vloog kleurde de lucht steeds blauwer.


In vol ornaat.Tot hij er op een gegeven moment niet meer op paste. Als zo'n vogel zo dichtbij komt zijn dat momenten die je nooit meer vergeet.Hier was hij nog even wat dichterbij. Omdat ook de achterste vleugel nu gestrekt was paste hij niet meer in het beeld. Ik heb daarom ook van de bovenvleugel een stukje afgesneden om dit portretje te maken.Nog enkele soortgelijke beelden toen hij weer tegen de bewolkte luchtdelen vloog.Ook hier weer paste hij niet helemaal in het beeldveld.Dus ook hier maar even een portretje van gemaakt.Tenslotte weer terug naar de boom waar hij was neergestreken na deze vluchtdemonstratie.Als je hem zo trots ziet zitten straalt daar de kracht en de zekerheid vanaf.


Via een klein paadje aan de rand van het heideveldje kon ik nog een stukje dichterbij komen.Maar ik zag dat de vogel wat onrustiger begon te worden en me in de gaten hield. Ik wilde hem absoluut niet verstoren en ben omgekeerd om hem verder met rust te laten.Na van wat meer afstand nog een laatste foto gemaakt te hebben zijn we huiswaarts gekeerd, een fantastische ervaring met deze schitterende vogel rijker. Een ervaring die ik waarschijnlijk niet vaker mee ga maken.

Slotwoord: Alhoewel het maar een kleine selectie is van de foto's die ik daar op de heide maakte is dit blog met ruim veertig beelden in mijn enthousiasme vrij lang geworden. Opmerkelijk vind ik nog te vermelden dat de slangenarend weinig schuwheid vertoonde, zeker als je dat vergelijkt met een buizerd. Tenslotte was ik erg blij dat ik deze serie kon maken, het zou natuurlijk helemaal mooi geweest zijn als hij, om z'n naam eer aan te doen een slang of ander reptiel binnen ons gezichtsveld had gevangen, maar een mens moet ooit tevreden zijn. Tot de volgende keer.

24 opmerkingen:

 1. Hoi Ad
  dat is gaaf zo slangenarend te kunnen fotograferen dit zal inderdaad niet vaak geburen,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dat zal ik inderdaad zo niet zo snel meer meemaken, alhoewel de slangenarend onder invloed van de klimaatverandering in Nederland steeds vaker gezien wordt. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Oh Ad wat moet jij een adrealine gevoeld hebben je zou maar met deze foto,s thuis komen wat een pracht dag en wat een heerlijke serie heb je ervan weten te maken zodat ook wij van de slangenarend kunnen meegenieten,dank daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas,

   Dit was wel even kicken ja, vooral omdat hij zo dichtbij kwam. Ik was er dan ook erg blij mee en vond het leuk om het met jullie te delen, graag gedaan. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hoi Ad.
  Wauw wat 'n gave serie en je hebt super opnames gemaakt. de vliegmomenten goed benut daar geniet ik van. Heb hem nog nooit gezien.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Dank je, als je zo'n kans krijgt moet je die natuurlijk niet onbenut laten, maar met name voor vliegbeelden is het wel zaak dat je je camera goed kent. Ik zie op waarneming dat hij ook dit jaar weer op diverse plekken in Nederland wordt gezien.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 4. Hoi Ad
  even een antwoord op je vraag wat voor macrolens ik gebruik voor de mieren met luizen
  ik gebruik een 180mm macrolens en een ring flitser,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Dank je voor de info, je beelden zag er prima uit. Met zo'n 180 mm. macro kun je lekker ver van je onderwerp af blijven, ik gebruik een 90 mm. voor sommige onderwerpen m.n. beestjes is dat soms toch te weinig.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 5. Hej Ad, Ja där ser man det gäller att ha tålamod som naturfotograf. Det betalade sig mer än väl för dig/er. Men håller med dig att många fotografer inte har det utan ger upp alldeles för lätt. Kanske också stör fåglar och djur med ett allt för "aggressivt" beteende. Grattis till dig och din fru som fick en fin naturupplevelse med fina bilder. Jag har aldrig sett denna fågel och tror inte den finns i Sverige.
  Hälsningar Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lasse,

   Ja, geduld is een schone deugd in de natuurfotografie. Dank voor je reactie en compliment. Tot voor kort kwam de slangenarend in Nederland ook niet voor, maar onder invloed van de klimaatverandering wordt hij hier steeds vaker gemeld. Wie weet is dat in Noorwegen ook nog eens het geval, alhoewel dat natuurlijk een slecht teken is voor de gesteldheid van het klimaat en de aarde.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Om te beginnen is het natuurlijk heel bijzonder dat je een slangenarend hebt gezien. In Nederland is mij dat nog nooit overkomen. Maar daarnaast is het natuurlijk een flinke uitdaging om er mooie platen van te maken. Zoals zo vaak levert de combinatie van kennis van zaken en geduld uiteindelijk resultaat op. Jij mag je nu gelukkig prijzen met niet alleen bijzondere ervaringen maar ook met een flinke reeks knappe platen, inclusief vliegbeelden, waar je dik tevreden mee mag zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ik had ook nooit verwacht deze vogel ooit in Nederland te kunnen zien, maar je ziet, onder invloed van de klimaatverandering zijn de gekste dingen tegenwoordig denkbaar. Het is natuurlijk een kwestie van der camera goed kennen op zulke momenten, inderdaad gecombineerd met geduld. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Prachtige fotos Ad van de slangenarend. Mooie serie. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Caroline voor je compliment. Eveneens een fijne dag.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  Wat een geweldige ervaring om de slangenarend überhaupt te zien en dan ook nog van zo dichtbij te kunnen fotograferen. Het zijn schitterende foto's geworden. Zoals de slangenarend boven in de boom zit straalt hij inderdaad trots en zelfverzekerdheid uit. Je foto's van de slangenarend in vlucht zijn echt top.
  Wat kwam hij laag over vliegen!
  Het was echt weer genieten van je blog.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annette,

   Ja, het was wel een buitenkansje om de slangenarend van zo dichtbij te kunnen fotograferen. Leuk dat je van mijn blog genoten hebt en bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Wow, wat is dit mooi.
  Ben wel een beetje jaloers ;-))
  Pracht foto's Ad en zo zie je maar weer, geduld is een schone zaak.
  Al ben ik ook niet zo geduldig ;-)
  Dit is puur genieten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Haha, mooi te lezen dat je een beetje jaloers bent op deze foto's, maar hetzelfde heb ik als ik die prachtige (bewerkte) macro's met zachter achtergronden zie. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 10. Wat een schitterende serie, Ad.
  Knap ook, hoe je bij de vluchtbeelden zo tegen het licht in, toch de tekening aan de onderkant van de vogel goed in beeld hebt. Het licht door de vleugels heen is prachtig.
  Bovendien kom ik deze foto's graag bij jou bekijken, want ik heb daar absoluut geen geduld voor.
  Een half uur wachten op een vogel? > vind ik al heel lang.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Corrie,

   Vluchtbeelden is hetgeen waarop ik me de laatste tijd heb toegelegd, het fascineert me en het telkens weer een wow momentje als het lukt. Het is wel telkens snel schakelen met je camera en is inderdaad ook een kwestie van geduld., een half uur is dan niets. Dank voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 11. Hai Ad,

  Wat een geweldig mooi dier is dat zeg en prachtig gefotografeerd. Mooie achtergronden ook. Een vogel die hoog op mijn lijstje staat, maar helaas zie je ze erg weining in mijn buurt. Ik hoop een beetje dat ik deze zomer een kans krijg en met 1 zo'n foto als die jij gemaakt hebt, zou ik al enorm tevreden zijn. Ik weet nog niet wat ik mooier vind. Die waar de vogel gewoon lekker stilzit (foto2) of toch 1 van de vluchtfoto's met de ietwat gelige achtergrond. In ieder geval een serie om je vingers bij af te likken. Dat mensen snel vertrekken kan ook zijn omdat ze er al heel vroeg stonden, maar wat ik ook vaak hoor is dat ze naar de volgende plek moeten. Tsja, ik denk altijd dat je het beste je aandacht op 1 ding kunt richten en dat goed doen, ipv drie een beetje halfbakken. Maar niet iedereen heeft daar het geduld voor en gelukkig maar voor ons soort mensen zou ik zo zeggen.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Ik had deze vogel ook op mijn lijstje staan, maar had ook niet verwacht dat die wens zo snel in vervulling zou gaan. Toch komt de slangenarend steeds vaker in Nederland voor, wellicht onder invloed van de klimaatverandering. Ook nu weer zie ik hem op waarneming staan. Ik had hier natuurlijk het geluk aan mijn zijde, maar geduld en een beetje gedragskennis helpt natuurlijk wel zoals jij ook weet. Bedankt voor je reactie en compliment.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 12. Hoi Ad,
  Tjonge wat heb ik hier van genoten. De foto's van de slangenarend in de boom zijn stuk voor stuk prachtige platen, zo mooi scherp en wat een kop! geweldig! De vliegbeelden zijn werkelijk adembenemend en de oh's en ah's waren bij het bekijken ook niet van de lucht.!!! Wat een kwaliteit! Het is ook een bloedmooie roofvogel!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Vliegbeelden zijn uiteraard lastiger te maken, maar toch was ik heel blij dat ik de kans kreeg om hem ook zittend in een boom te kunnen fotograferen. Leuk te horen hoe het bekijken van de beelden jou verging. Dank je voor je reactie en compliment.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen