Door op een foto te klikken krijgt u een vergrote weergave. De foto, vooral de scherpte, is dan echt van veel betere kwaliteit.

Op mijn beelden rust copyright (© advanduren) en ze mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor mijn schriftelijke toestemming is verleend.

maandag 23 oktober 2023

Dagje vogelhut

Al jaren volgen we elkaars blog, maar nog nooit hadden we elkaar gezien of gesproken behalve via reacties op die blogs die vooral in het teken stonden van vogelfotografie, een gezamenlijke interesse en een hobby die we met veel passie beoefenen.

Het was daarom dat René Smits (dewerelddoormijnlenzen) en ik begin dit jaar besloten om elkaar een keer te treffen in een vogelhut die zich voor beiden op een ongeveer gelijkwaardige reisafstand bevond, om een dagje samen te fotograferen en vooral te genieten van de vogels die zich zouden aandienen. René was al vaker in een vogelhut in Oosterhout geweest en had daar goede ervaringen met vooral roofvogels die zich met enige regelmaat daar laten zien. We besloten daarom die hut een dagje te reserveren. 

Vanaf begin maart zijn we bezig geweest om een dag te prikken, maar telkens kwam er iets tussen. Dan weer kon een van beiden niet en vaak was het weer de spelbreker, we wilden n.l. een dag na een droge periode zodat de kans groot is dat de vogels komen drinken. Uiteindelijk lukte het om op 24 augustus een afspraak te maken.

Op de bewuste dag was René al ruimschoots voor het afgesproken tijdstip aanwezig, terwijl ik een kwartiertje later was omdat mijn navigatiesysteem het weer eens liet afweten. René was intussen alvast begonnen met het maken van een opstelling en het inrichten van een voerplek. Nadat we een prooi op een mooie stam bevestigd hadden kon het feest beginnen.

Veel kijkgenoegen en bedankt nog voor jullie reacties op mijn vorige blog over de Posbank (klik hier)

Groeten, Ad


Geruime tijd nadat we ons in de hut geïnstalleerd hadden diende zich rond half tien een middelste bonte specht aan. René zal daar ongetwijfeld goede foto's van hebben, maar vanaf mijn plek zat hij net uit het zicht achter een stam, jammer. Maar niet getreurd als rond 11 uur plotseling deze havik op de setting valt. Na even rondkijken begon hij meteen te plukken, de roofvogels zijn hier blijkbaar gewend aan de aanwezigheid van fotografen en hebben deels hun schuwheid afgelegd.  


Hij ging flink tekeer en in minder dan geen tijd lag de stam vol veren.


Het was een mooi uitgekleurd exemplaar met de prachtige horizontale bestreping op de borst. Zo statig alsof hij wilde zeggen 'durf hier nog maar eens aan te komen".


Even later had hij al een flinke plek kaalgeplukt, waarbij meestal begonnen wordt bij de buik en borst omdat daar het meeste vlees te vinden is.


Maar het duurde niet lang voordat ook de hele kop eraf getrokken werd. Je moet de prooi dan ook goed vast bevestigen anders gaat hij er onherroepelijk mee vandoor.


Hier werd hij even afgeleid door een voorbij komende vlieg. Die zijn er overigens als de kippen bij als de prooi eenmaal opengescheurd is. 


Je moet overigens wel opletten dat je niet te vrijpostig wordt met fotograferen want ze blijven waakzaam. Wat dat betreft zijn de moderne systeemcamera's met hun stille sluiters wel een uitkomst.


Zelfs wespen blijken niet alleen van limonade te houden, maar vlees ook wel lekker te vinden zoals hierboven blijkt.


Aan zulke klauwen is geen ontkomen aan.


Na een kleine twintig minuten vond de havik het welletjes en verdween, een stuk van de prooi nog achterlatend. Tijd voor andere vogels die zich tot dat moment uiteraard niet hadden durven laten zien. Deze grote bonte specht waagde zich als eerste op het podium.


Gevolgd door enkele mezen, waaronder deze pimpelmees waarbij het goed te zien is dat hij al in de rui is. Het is immers dan ook al eind augustus.Ruiende pimpelmees.
Ook een roodborstje kwam even een bad nemen, hij spetterde er flink op los.En ook een paar koolmezen gingen op zoek naar het voer dat we in de stam verstopt hadden.


Het was inmiddels kwart over twee geworden en nadat we boterham hadden gegeten viel plotseling heel sneaky deze buizerd achter het mos van de vijverrand. Het bood mij de gelegenheid om een portretje te schieten met het mos als onscherpe voorgrond.


We hoopten dat hij op het restant van de prooi af zou komen want die had hij natuurlijk al lang gezien. En dat gebeurde ook, hij vloog op de stam en liep met gestrekte vleugels naar de prooi. Met m'n 600 mm. zat ik er nu te dicht bovenop, dan maar aansnijden.


Buizerd, ze lijken best groot, maar je ziet dat hun omvang vooral uit veel veren bestaat.


Inmiddels had ook de buizerd de prooi gevonden en na even wachten tot hij zich op z'n gemak voelde konden we weer gaan fotograferen.


Ook een buizerd gaat niet bepaald zachtzinnig te werk en scheurt flinke happen van de prooi. Ook hier lieten de vliegen zich niet onbetuigd zoals je rechts kunt zien. Je kunt hier zelfs de zaden zien die de duif gegeten heeft.


Ik maakte veel foto's en dan moet je selecteren. Ik heb vooral de beelden uitgekozen waar actie in zat of waar ik de houding mooi vind zoals hier die gedraaide houding.


Soms wordt er zo hard aan de prooi getrokken dat met klapperende vleugels het evenwicht bewaard moet worden.


Buizerd in vol ornaat.


Het is even slikken met die grote brokken vlees.


Zal ik nog een hapje nemen?


Vooruit een kleintje dan.


Even wegslikken voordat ik er vandoor ga.


Maar voordat ik er echt vandoor ga even nog maar een flinke hap voor onderweg.


Na de krachtsexplosie van deze buizerd bleef het een half uur rustig op de stek, totdat zich nog enkele pimpelmeesjes aandienden.


Pimpelmeesje dat ook nog een hapje komt meepikken.


Tot slot nog twee pimpelmezen die even kiekeboe met elkaar speelden. Het licht was intussen in het bos al aardig weggevallen en we besloten er een punt achter te zetten en huiswaarts te keren.

Slotwoord: We hebben die dag niet veel soorten gezien, maar de roofvogels maakten het meer dan goed. Na de buizerd verscheen er overigens ook nog een juveniele havik op de stam, maar die rook argwaan en vloog meteen weer verder. Het dagje in deze hut is me prima bevallen, bedankt René voor het gezelschap en gezelligheid, leuk ook om met een hobbygenoot een dagje te keuvelen en wat mij betreft is het zeker voor herhaling vatbaar. Tot de volgende keer.

21 opmerkingen:

 1. Hooi Ad
  wat een geweldige foto's zijn dit je kan wel altijd mooie foto's maken in een hut, ik zelf ben ik geen liefhebber van een hut,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herman,

   Zoals je zegt Herman, in een hut kun je mooie foto's maken en het is wat makkelijker, de vogels zijn gewend aan zo'n hut en dat er regelmatig fotografen in zitten waar ze niks van te duchten hebben. En dat weten ze snel, maar dan nog moet je natuurlijk goed op het licht en je composities letten. Het is zeker heel anders dan dat je in de vrije natuur rondstruint.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 2. Prachtige serie Ad en ook mooi om zo elkaar nog beter te leren kennen dat zal in veel opzichten een topdag geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bas, het was inderdaad leuk om René eens wat nader te leren kennen, we hebben een gezellige dag gehad daar en bovendien werkten deze roofvogels lekker mee.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 3. Hai Ad,

  Het kostte inderdaad wat moeite om iets af te spreken, maar waar een wil is is een weg he. Dan denk je een mooi moment uitgekozen te hebben, net na de rui-periode en na een lange droge periode, en dat je dus getracteerd gaat worden op een hoop verschillende soorten en dan valt het toch tegen op zo'n dag. De natuur laat zich ook echt niet regisseren. Het was zeker gezellig en voor herhaling vatbaar. Toch nog heel fijn dat de havik en de mooie lichte buizerd langs kwamen, maar het was balen dat de jonge havik direct er vandoor ging en dat terwijl we toch heel stil waren en zeker geen beweging maakten met de lenzen. Laat staan dat we een foto maakte. Tsja, soms heb je pech. Ik had het daar met een groene specht. Precies hetzelfde. Maar ja, ik heb mijn foto's bekeken en zal ze waarschijnlijk in een verzamelblogje laten zien. In juni had ik namelijk een veel betere opbrengst op die plek. Mooi hoe je de havik in beeld gebracht hebt en uiteraard de buizerd. Die foto waar de havik de kop van de prooi in de snavel heeft is wel super. Die heb ik er niet tussen. Volgende keer de prooi nog een metertje verder leggen en dan passen ook de vleugels erop. Tot een volgende keer en ook jij bedankt voor de gezelligheid.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,

   Qua aantal verschillende soorten viel het inderdaad wat tegen, maar die twee roofvogels maakten natuurlijk veel goed en ik heb dan ook een absoluut goed gevoel bij dit dagje, alhoewel ik tot de dag van vandaag nog baal dat die juveniele havik meteen doorvloog. Ook mede daarom, maar vooral omdat ik het een gezellige en geslaagde dag vond zou ik zeker nog eens op herhaling willen gaan. Ben benieuwd naar je foto's van juni vanuit deze hut, maar het zal bij jou wel hetzelfde zijn als bij mij, ik zit elke keer weer te dubben waar ik een blogje van zal gaan maken, voorraad zat. Tot de volgende keer, het was me een genoegen.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 4. Mooie fotos van de havik en de andere vogels. Leuk dat jullie elkaar ontmoet hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,

   Dank je, het is heel spectaculair als zo'n havik plotseling voor je neus zit. We hadden daar een gezellige dag ja.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 5. Gratuluję wytrwałości, pomysłu, miejsca i dobrego fotoreportażu. Piękne zdjęcia wyszły i goście dopisali.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ludmila,

   Dankjewel, het is een lange zit in zo'n hut, maar als je dan op het einde van de dag kunt zeggen dat je een havik en een buizerd van zo dichtbij hebt kunnen fotograferen, is dat het zeker waard.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 6. Hallo Ad,
  Leuk dat jullie daar samen in Oosterhout geweest zijn. Ik ben er inmiddels ook enkele keren geweest. Over een aantrekkelijke opbrengst heb ik niet te klagen gehad. De beelden van dit jaar heb ik nog niet op mijn blog laten zien. Het verraste mij dat je geen platen van een eekhoorn liet zien. Wij werden met eekhoorns verwend.
  Je hebt de roofvogels ook fraai in beeld gekregen én vastgelegd. Het blijft indrukwekkend hoe die rovers te keer kunnen gaan. Andere soorten kunnen je daar ook verrassen, maar zoals zo vaak komt het telkens onverwacht. Een mibo, keep en appelvink bijvoorbeeld heb ik daar ook gezien. In ieder geval is het een hut die uitnodigt voor een nieuw bezoek.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kees,

   Ja, ik wist dat deze hut jou ook bekend is, maar inderdaad jouw opbrengst destijds was wel heel wat diverser. Een eekhoorn liet zich niet zien die dag, maar die heb ik met grote regelmaat ook in onze tuin. Die mibo, daar baalde ik wel een beetje van, hij zat voor mij net achter een stam, René zal hem ongetwijfeld wel in beeld hebben gekregen, misschien gaan we dat nog eens zien. Keep en appelvink zouden ook leuk geweest zijn, maar helaas. Inderdaad reden temeer om er nog eens terug te gaan. Bedankt voor je reactie.

   Groeten,
   Ad

   Verwijderen
 7. Hallo Ad.
  Dat zijn prachtige foto's die je daar hebt gemaakt.
  Zowel de havik als de buizerd staan er mooi van kleur en scherp op.
  Ook de specht en de pimpelmees natuurlijk.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinie,

   Dank je, het soortenaantal was niet zo groot, maar die havik en buizerd maakten dat ruimschoots goed. Het is een fijne hut om nog eens terug te gaan en dat zal ik dan ook zeker doen.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 8. Hoi Ad,
  Hoewel ze heel leuk zijn, spelen de roodborst, specht en de meesjes wel een bijrol in dit geheel. De grote ster is natuurlijk de havik! Oef, wat heb je die er mooi en scherp op staan. De eerste foto vind ik gelijk super. Zo mooi met die liggende dode duif. Een fraai dramatisch geheel. Mooi hoe je al die verschillende poses erop hebt bij het slopen van de duif. Dan de buizerd. Ook al zo fraai. het portret boven het mos is prachtig. maar de volgende serie ook super. Ik heb genoten van je foto's ! Leuk dat je samen met René daar geweest bent!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,

   Ja, klopt wat betreft die meesjes enz. maar ik heb ze toch maar opgenomen voor wat meer diversiteit. En ach, dat overgangskleed van die pimpeltjes vond ik ook wel weer leuk. Dat portretje van die buizerd was ik inderdaad wel blij mee, toch weer net even wat anders. Het was een gezellige dag daar met René. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen
 9. Hoi Ad.
  'N mooie serie van de Havik en Buizerd, ik kan er alleen niet tegen als ze vogels opeten, deze is dan wel neergelegd. Maar ik geniet toch meer van de kleinere vogels zoals het badderend Roodborstje dat zie ik het liefst.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Haha, ja dat is wel wat luguber, maar bedenk dat het in de vrije natuur ook zo toegaat en een havik en buizerd moeten nou eenmaal ook eten. Ik heb er meer moeite mee als vogels door katten gegrepen worden, die hebben tenslotte een alternatief, als hun baasjes daar tenminste voor zorgen. Maar zo zie je, ieder zijn eigen voorkeur en dat is maar goed ook anders zou het wel erg saai worden. Bedankt voor je reactie.

   Groetjes,
   Ad

   Verwijderen